Hlavní obsah

Stačilo pár korun a žena má doma o čtyři stupně nižší teplotu. O svůj trik se podělila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úmorná vedra, která ve Velké Británii nemají obdoby, dohánějí spoustu obyvatel k šílenství. Jay Virdeeová naopak vzala rozum do hrsti a začala experimentovat s různými materiály, s jejichž pomocí by mohla u sebe doma snížit teplotu. A nakonec nalezla jednoduché a až neuvěřitelně levné řešení. A co je na tom nejlepší – využít ho můžete i vy!

Britka se podělila o svůj nápad s termoizolační fólií, kterým snížila teplotu ve svém domě o čtyři stupněVideo: AP

 
Článek

V horkých letních dnech plných slunce majitelé domů a bytů ocení nejrůznější stínicí prvky. Ideální jsou předokenní rolety, které lze pevně uzavřít. Posloužit mohou i předokenní nebo i okenní žaluzie. Ale co si počít, když je člověk nemá? Takto narychlo je samozřejmě žádná firma nenainstaluje...

Toho si byla dobře vědoma i Jay Virdeeová z anglického hrabství Buckinghamshire, která začala experimentovat s dostupnými materiály, které by její domácnost před spalujícím vedrem ochránily.

Inspiroval ji pohled na zaparkované auto v ulici, které mělo za čelním sklem širokou clonu. Měla stříbrný povrch, takže většinu paprsků odrážela.

A tu si Jay pomyslela, jestli by nebylo možné tento princip doma nějak napodobit. První, po čem sáhla, tak byla hliníková fólie na pečení. Nicméně když si uvědomila, kolik by jí spotřebovala, kdyby s ní měla zakrýt všechna okna, došlo jí, že by se celá akce pěkně prodražila. Chtělo to elegantnější řešení.

Načerpejte energii ze světla, které ovládáte

Tipy a trendy

A to také našla. Po chvíli hledání po domě si vzpomněla, že má v lékárně stříbrnou termoizolační fólii. Ta je rozměrná, tenoučká, a tedy i lehounká, takže ji lze k rámu okna připevnit například izolepou a navíc se dá použít opakovaně.

Navíc propouští i docela dost světla, takže si byt s ní okamžitě nezatemnila. Výsledek – v bytě má o čtyři stupně nižší teplotu než dřív.

Skvělé na tom navíc je, že tyto fólie nejsou nijak nákladné. V českých lékárnách a obchodech je lze pořídit do padesátikoruny za kus, přičemž rozměry činí okolo 140 x 200 cm.

Stínění oken oceníte nejen v parném létě

Tipy a trendy

Jay neváhala a ráda se o svůj nápad podělila s diváky agentury SWNS, přičemž hned přidala i několik rad:

  • Předně není nutné hned zastiňovat veškerá okna, stačí fólie nalepit do těch, kudy slunce svítí nejintenzivněji.
  • Nejlepší je vyvěsit je hned ráno nebo už večer a jít si zvenčí ověřit, že neodrážejí světlo sousedům do oken nebo do aut.
  • Fólie jsou hodně rozměrné. Je proto potřeba se ujistit, že jsou upevněny dostatečně bezpečně a že je na sebe nemůže strhnout například malé dítě (domácí mazlíček) a zamotat se do nich.

Jay trpí plicním onemocněním, a tak dny s extrémními teplotami snáší obtížně. Nalezení rychlého a jednoduchého řešení bylo proto pro ni velmi důležité.

Látkové rolety nahradily záclony

Tipy a trendy

„Kromě toho, že se cítím chladněji, cítím se i šťastnější, protože mé plíce nejsou zdaleka tak zatížené, jako by jinak při takových vedrech byly. Také nemusíte mít celý den puštěný ventilátor, což je skvělé, když jsme uprostřed krize nákladů na energie,” pochvaluje si.

Anketa

Hodí se vám tento trik s termoizolační fólií?
No jejej! Určitě ho vyzkouším.
21 %
Možná o tom budu uvažovat...
17,2 %
Ne, my máme rolety/žaluzie.
49,1 %
Ne, podle mě je to nesmysl.
12,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 30694 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Dávky slunečního svitu regulujte chytře

Zvažujete vnitřní, nebo vnější stínění? Ideální je kombinace obou! Jako pár jsou variabilnější, zvyšují stínicí efekt a v případě vnější strany i tepelně...

Výběr článků

Načítám