Hlavní obsah

Stínění oken oceníte nejen v parném létě

Ne vždy jsou sluneční paprsky v interiéru vítaným hostem. Jejich svit komplikuje pohled do monitorů, v teplých měsících dokážou zvýšit teplotu v místnosti. Proto je potřebujeme zkrotit stíněním.

Foto: Velux

Robustní venkovní roleta z bezúdržbové hliníkové konstrukce odolá i těm nejnáročnějším rozmarům počasí. V létě zajistí maximální ochranu před sluncem a v zimě zvýší tepelnou izolaci.

Článek

Vnější rolety či žaluzie představují optimální způsob, jak dům či byt izolovat před horkým vzduchem. Zachytí totiž teplé sluneční paprsky ještě před oknem a nedovolí jim proniknout dovnitř.

„Venkovní stínění je efektivní řešení, jak doma udržet příjemnou teplotu po celý den. Kromě toho chrání před nežádoucími pohledy zvenčí a v zimě také před mrazem. Navíc se může stát i estetickým fasádním prvkem a jeho barvu lze samozřejmě sladit s okny,“ říká David Šejvl, manažer divize stínění značky Vekra.

Exteriérové stínění

Nejběžnější jsou venkovní žaluzie, které nastavitelnými lamelami regulují průsvit do místnosti. Lamely bývají opatřeny gumovou páskou, která snižuje eventuální hluk ve větru.

Riziko vzniku tepelných mostů snižují žaluzie kotvené do okenního rámu, takže odpadá kotvení do ostění a překladů. Montáž je rychlá a vyžaduje minimální stavební připravenost.

Foto: Isotra

Screenové rolety chrání před slunečními paprsky okna i terasu, markýzy přinášejí stín jednotlivým částem terasy.

Rolety poskytují interiéru absolutní zastínění, chrání před horkem i mrazem, utlumí venkovní hluk. V zavřeném stavu jsou překážkou pro zloděje, tudíž zvyšují ochranu majetku. Méně známou a přitom i designovou variantou jsou screenové rolety.

„Pro jejich výrobu se používá technická tkanina, která odolává povětrnostním vlivům. Screenové rolety jsou ideální pro denní zastínění, protože i když jsou stažené, vidíme ven, ale dovnitř nepropustí přímé slunce ani teplo,“ vysvětluje David Šejvl.

Současně plní funkci sítě proti hmyzu. Vzhledem ke svým rozměrovým možnostem se hodí i pro velkoformátová okna.

Markýza udržuje před oknem či na terase příjemný stín. Speciální impregnovaná látka zvládne i lehčí přeháňku, při prudkém dešti ale raději markýzu zatáhneme.

Látkové rolety nahradily záclony

Tipy a trendy

Alternativou pro zastínění terasy je bioklimatická pergola, která chrání proti dešti i slunci. Její střechu tvoří nastavitelné lamely, které natáčíme podle potřeby až o 130°.

Systém odvodňovacích kanálků odvádí vodu ze srážek, a tak bude pod pergolou sucho i během deště. Doplníme ji pro romantickou atmosféru LED osvětlením a mezi sloupy instalujeme např. screenové clony, které odstíní zapadající slunce.

Interiérové stínění

Vnitřní stínění se často stává výrazným pohledovým doplňkem interiéru.

Nejběžnějším typem jsou horizontální žaluzie, u prosklených velkoformátových ploch se uplatní vertikální žaluzie z textilních lamel. Oba typy umožňují pohodlnou regulaci intenzity světla.

Moderní stínicí prvky a jejich užitečné funkce

Tipy a trendy

Méně tradiční variantou jsou vnitřní rolety, které nahrazují screeny kombinující výhody interiérových rolet a screenové zatemňovací látky, jejichž nabídka vzorů je velmi široká.

Foto: Vekra

Většinu plisé stačí vyprat v ruce, otřít prachovkou či vysát luxem. Přizpůsobí se jakémukoliv tvaru, takže je montujeme do oken ve tvaru trojúhelníku, půlkruhu či kruhu, do střešních oken nebo do zimní zahrady.

K dekorativnímu vnitřnímu stínění patří japonské stěny, posuvné látkové panely nebo žaluzie typu plisé a duette. Plisé je skládaná látková žaluzie, hodí se i pro atypické tvary oken.

Vybrat si můžeme plisované látky s různým stupněm propustnosti světla, látky zatemňující, s napařovanou hliníkovou vrstvou, která eliminuje sílu tepelného záření, nebo látky s perleťovými nátěry s vysokým stupněm odrazu světla.

Češi rádi nahlížejí do cizích bytů. Děje se tak mnohem častěji, než si myslíme

Tipy a trendy

„Duette se skládá z dvojitého plisé uprostřed s dutinou. Tento typ je i hodně variabilní, jelikož se dá stahovat horní i dolní profil,“ říká David Šejvl. Tento druh poskytuje v kategorii vnitřního stínění nejlepší izolaci.

Ovládání stínění

Ovládání stínicí techniky je řešeno manuálně, některé výrobky nabízejí možnost dálkového ovládání na elektrický či solární pohon i aplikací v mobilu nebo napojením na chytrou domácnost.

Stranou nezůstává ani automatizované řízení pomocí čidel, díky němuž se stínění přizpůsobí aktuálním světelným a teplotním podmínkám.

„Většinou jde o komplexní inteligentní stínicí systém, který zahrnuje řadu dobře sladěných komponent. Motorizované vnitřní i vnější stínicí systémy jsou schopné autonomně fungovat bez přímého lidského zásahu,“ konstatuje Ondřej Žatečka, specialista na projekční a stínicí techniku společnosti Audiopro.

Systém připojíme do tzv. hubu, který spojuje více chytrých řešení. Spolupracuje s hlasovým ovládáním jako Alexa nebo Google Home. Tímto způsobem třeba pustíme ráno do ložnice sluníčko ještě předtím, než vstaneme.

„Činnost stínicího systému, např. od Screen Innovations, je možné předem naprogramovat. Sám pak zařídí, aby okna situovaná na východ přistínil v době intenzivního oslunění během dopoledne, západní zase odpoledne. Nebo automaticky zajistí, aby se v létě prostory zbytečně nerozpalovaly,“ uzavírá Ondřej Žatečka.

Je dobré vědět
Exteriérové stínění vybíráme při projektování novostavby, před zateplením fasády či s novými okny při rekonstrukci, protože se vše dá zvládnout tzv. při jedné práci. Můžeme je instalovat i dodatečně, samozřejmě s ohledem na vhodný typ.
Instalaci vnitřního stínění ponecháme profesionálům, protože neodbornou montáží by mohlo dojít k poškození oken.

Anketa

Používáte doma stínicí techniku?
Ano, samozřejmě. Ve všech místnostech.
71,5 %
Jen v některých místnostech.
17,5 %
Nepotřebujeme to.
4 %
Ne, nemáme bohužel nic.
7 %
Celkem hlasovalo 622 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Stínění zimní zahrady

Zimní zahrada je místem skvělé relaxace. V horkých letních dnech se však přehřívá a musíme ji účinně větrat a také stínit.

Zastavte slunce už před okny

Přehřívání interiéru je v parném létě velmi nepříjemné. Jak mu předejít? Pořiďte si na okna praktické zastínění a sluneční paprsky nepusťte do domu. Předokenní...

Výběr článků

Načítám