Hlavní obsah

Načerpejte energii ze světla, které ovládáte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sluníčko nás dobíjí energií. Pokud je ale světla příliš, může být efekt opačný. Může to nabourat naše vnitřní hodiny řídící denní rozvrh bdělosti a spánku. S roletami a žaluziemi ale můžete přísun světla snadno regulovat.

Foto: Hornbach

U rolet den a noc se v látce střídají průhledné a neprůhledné pruhy a překrývají se dvě vrstvy. Díky tomu lze snadno regulovat intenzitu světla a nastavovat různou míru jeho průchodnosti roletami. Cena 579 Kč

Článek

Přirozené sluneční světlo k životu potřebujeme. Pravidelný koloběh slunečních paprsků, které v průběhu dne z různých úhlů osvětlují místnost, totiž přispívá k harmonii a naší psychické rovnováze.

Studie z roku 2022 zveřejněná na stránkách sleepfoundation.org uvádí, že přirozené světlo má vliv i na náš cirkadiánní rytmus, tedy vnitřní hodiny.

Když nás příliš brzy ráno vyruší (a probudí) světlo, budeme po ránu ospalejší. Naopak, budeme-li si moci déle poležet ráno ve tmě, večer se budeme ukládat ke spánku později.

Ve hře je psychika i výkonnost

Světlo neovlivňuje zdaleka jenom spánek, ale i činnosti během dne. Sluníčko umí zlepšit náladu, pomůže nám lépe se soustředit a zvýší produktivitu, což může být velmi prospěšné, když pracujeme z domova, studujeme nebo si vychutnáváme ranní šálek kávy.

Foto: Velux

Rolety z kolekce Pro dobrou noc jsou k dispozici v devíti veselých provedeních a jsou testovány, aby poskytovaly to nejlepší zatemnění. Cena od 2850 Kč

Denní světlo zvyšuje schopnost dětí učit se až o 15 % a pomáhá nám udržet pozornost při práci.

Ale např. odlesky na obrazovkách počítačů nebo prudké světlo během odpolední siesty mohou být naopak rušivé. Stejně tak, když si budeme chtít s rodinou nebo přáteli vychutnat sledování filmu.

Stínění oken oceníte nejen v parném létě

Tipy a trendy

Vpustit slunce dovnitř, nebo zablokovat?

Proto je dobré mít možnost regulovat světlo kdykoli během dne a vytěžit tak z oken maximum. Naštěstí je řešení snadné. Stačí si pořídit rolety či žaluzie.

Foto: Vekra

Duet žaluzie tedy systém dvojitého plisé uprostřed s dutinou tzv. duette, stíní účinněji než běžné hliníkové žaluzie.

Možností se nabízí mnoho, od klasických horizontálních žaluzií s hliníkovými lamelami přes vnitřní látkové rolety, svislé žaluzie, japonské stěny až po plisé, tedy skládané látkové žaluzie.

Látkové rolety nahradily záclony

Tipy a trendy

Dávkování světla a barvy

Na výběr budete mít nespočet barev. Takže si můžete vybrat odstín přesně podle vašeho gusta. Může také perfektně ladit s vaším interiérem. I tak ale mějte na paměti, že vaši náladu ovlivňuje nejen světlo, ale i barvy. Proto se třeba do pracovny či kanceláří doporučuje modrá a zelená. Tyto barvy totiž uklidňují a pomáhají soustředit se, stejně jako neutrální odstíny.

Do dětských pokojů a ložnic, zvláště pokud jsou v podkroví a mají střešní okna, jsou vhodné zatemňující rolety, které dokážou zablokovat 99 % příchozího světla bez ohledu na to, jakou barvu zvolíte.

Anketa

Daří se vám lépe soustředit, když pracujete v dobře prosvětlené místnosti?
Ano, rozhodně.
77,7 %
Myslím, že ano.
9,2 %
Nemám s čím to srovnat.
1,9 %
Neřekl/a bych.
3,4 %
Ne, množství světla na mé soustředění nemá vliv.
7,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 206 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám