Hlavní obsah

Víte, jak je vaše domácnost zabezpečena proti výpadku proudu?

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S postupným pronikáním elektronických systémů do našich domácností se stává čím dál důležitější otázka, jak je náš domov zabezpečen pro chvíle výpadku elektrického proudu. Zdaleka totiž už nejde jen o vyteklou ledničku a zkažené potraviny uchovávané v mrazáku. Víte, jak a co všechno lze pro případ tzv. blackoutu zaopatřit?

Foto: Eaton Elektrotechnika

I domácnost plně se opírající o elektroniku lze zabezpečit proti výpadkům elektrického proudu tak, aby pro její obyvatele nepředstavoval noční můru.

Článek

Projděme si dům postupně místo po místu, abychom si předvedli, kde všude se může výpadek proudu nepříjemně projevit.

Čidla se záložním zdrojem napájení

Blížíme-li se k domu, první, kdo zaregistruje naši přítomnost, jsou čidla pohybu, která mají za úkol střežit, aby se k nám nedostal nechtěný návštěvník. Ta jsou napojena nejen na alarm, ale díky systémovému řešení mohou být napojena také na bezpečnostní složky.

Aby dobře fungovala i při výpadku proudu, musí být každé z čidel vybaveno vlastním zdrojem napájení, který zajistí jejich chod po několik let.

Foto: Jablotron

JA-160PC bezdrátový PIR detektor pohybu s kamerou slouží ke spolehlivé prostorové detekci pohybu osob v interiéru včetně vizuálního potvrzení poplachu. Snímky z detektoru si lze prohlížet prostřednictvím chytrého telefonu či tabletu.

„Minimální doba fungování zabezpečovacího systému při výpadku elektrické energie je stanovená normou a odvíjí se od stupně zabezpečení, pro jaký je ústředna certifikována. Například pro první, tedy nejmenší stupeň zabezpečení, je nejkratší doba stanovena na 12 hodin, pro nejvyšší, čtvrtý stupeň zabezpečení, je pak doba 60 hodin. Po celou tuto dobu musí být celý systém zcela funkční i při výpadku hlavního napájení,” vysvětluje Jaroslav Čehovský, produktový specialista technické správy a bezpečnostních technologií v SSI Group.

„U systémů, které nedisponují žádnou certifikací, toto není nijak ošetřeno a záleží pouze na výrobci, co všechno slíbí a jaká pak bude realita,“ dodává.

Mechanické odblokování garáže

Majitelům rodinných domů, ale i nájemníkům některých bytových domů může výpadek proudu znepříjemnit odjezd nebo příjezd vozem, neboť zasáhne samozřejmě i ovládání garážových vrat. Jejich pohony jsou v současnosti už standardně ovládané motoricky, tedy s připojením k elektrické síti.

Vrata ovšem nemají vlastní zdroj napájení. Přesto je možné se problémům při jejich používání v době výpadku proudu vyhnout.

Foto: Lomax

Garážová vrata je možné zajistit tak, aby je bylo možné otevřít i v případě výpadku elektrického proudu.

„Vrata lze otevřít manuálně přes odblokování kolejnice od motoru. Jedná se o standardní součást pohonu a jeho vodicí kolejnice. Pokud bychom neměli jiný vstup do garáže než přes samotná vrata, je dobré si pořídit externí nouzový odblok. Ten se umístí do vratového křídla a přes zámek se pomocí systému ocelového lanka odblokuje kolejnice od motoru – podobně jako v případě odblokování z interiéru,“ říká Petr Přichystal ze společnosti Lomax, která se zaměřuje na produkci garážových vrat a stínicí techniky. Podle něj lze používat zařízení s různě dlouhým ocelovým lankem v závislosti na výšce vrat.

„Klíče k nouzovému odbloku je potřeba mít vždy u sebe, nebo na místě, kde je v případě výpadku proudu v garáži budeme mít dostupné,“ radí.

Kombinace mechaniky a elektroniky u vstupních dveří

Elektronizace se čím dál častěji objevuje také u vstupních dveří. Čím dál častěji se lze setkat s jejich ovládáním na speciální čip či otisk prstu. Tyto systémy mají naštěstí podobně jako pohybová bezpečnostní čidla záložní zdroj napájení, který se po výpadku proudu aktivuje.

To je ostatně nesmírně důležité i pro život ohrožující situaci, jakou je požár v domě. Právě při požáru dochází velmi často k výpadku proudu a dveře v takovou chvíli prostě musí zůstat plně funkční.

Foto: Dafe-Plast

Díky klávesnici otevřeme vstupní dveře prostým zadáním PIN kódu. Klávesnici lze jednoduše ovládat i ve tmě díky LED osvětlení.

Jinou variantou je kombinace mechanického zamykání dveří s doplňkovým prvkem automatizace. Jsou to například zámky uzamykatelné klasicky na klíč, které se ale - v případě, že uživatel při odchodu z domova zapomněl zamknout - po určité chvíli samy zamknou.

U těchto typů zámků naštěstí nepředstavuje výpadek elektrického proudu žádný problém prostě proto, že je možné zámek kdykoli normálně odemknout.

Stínění si pamatuje předvolby ovladače

Výpadek proudu může ovlivnit i fungování stínicí techniky. Na zvoleném systému záleží, jak moc negativní dopad bude mít. Je zřejmé, že u manuálně ovládaných žaluzií či rolet se výpadek neprojeví.

Většina majitelů rolet a žaluzií ale v poslední době volí spíše varianty s motorizovaným pohonem, a ovládané vypínačem na zdi, dálkovým ovládačem nebo pomocí chytrého telefonu či jinými prvky systému chytré domácnosti.

Foto: Vekra

Není-li elektrický pohon stínicí techniky napájen například přes UPS, zůstanou při výpadku proudu žaluzie v té poloze, v jaké byly v tom okamžiku, kdy skončila dodávka elektřiny. To ovšem zpravidla nepředstavuje žádný velký problém.

„Při výpadku proudu zůstanou lamely žaluzií či rolet ve stejné poloze. Na rozdíl od jiných zařízení u nich však nehrozí, že by s výpadkem proudu došlo k vymazání předvoleb pro dálkové ovládání. Po návratu k normálu je tak uživatel může používat dále podle toho, jak je zvyklý. Problémem není ani větrání při zatažených lamelách. Ačkoliv má venkovní stínicí technika výborné izolační vlastnosti, čerstvý vzduch přes ni v určité míře do interiéru projde,“ doplnil Přichystal.

Podobně na tom bývají při výpadku proudu také speciální čidla, kterými se stínicí technika osazuje a na základě jejichž údajů systém inteligentního řízení domácnosti žaluzie a rolety ovládá.

Čidla jsou zpravidla připojena ke stejnému zdroji napájení jako žaluzie, zároveň jsou spárována i s centrálním zařízením chytré domácnosti, které také vyžaduje zapojení nejen do elektrické sítě, ale i k internetu.

Pro případ výpadku proudu je proto potřeba, aby byl chráněn celý systém inteligentního řízení domácnosti, nebo přesněji jeho klíčové části.

Inteligentní záložní zdroje UPS

K ochraně centrálního systému řízení domácnosti, ale i mnoha dalších důležitých prvků, slouží záložní zdroje označované zkratkou UPS (z anglického Uninterruptible Power Supply, tedy nepřerušitelná dodávka energie).

Jde o zařízení, které se na jedné straně připojí do sítě, na straně druhé poskytuje určitý počet zásuvek, ale i třeba soketů pro připojení jak tradičních kabelů od elektrických spotřebičů, tak rovnou počítače, monitoru k němu atd.

Foto: Eaton Elektrotechnika

Zařízení UPS s osmi zásuvkami, z nichž všechny slouží jako ochrana proti přepětí a čtyři navíc i jako záložní zdroj pro připojená zařízení.

UPS je vybaveno vlastní záložní baterií, která zajišťuje chod spotřebičů po dobu výpadku proudu. Udrží tak po kritickou dobu v chodu nejenom systém inteligentního řízení domácnosti, ale majiteli pracujícímu z domova umožní, aby si stihl v poklidu uložit veškerou práci na počítači, odeslat vše e-mailem, kam je třeba, a pak teprve vše vypl.

Některá zařízení UPS zároveň slouží i jako přepěťová ochrana. Znamená to, že v něm připojené přístroje jsou chráněné proti náhlým a prudkým změnám napětí v rozvodové síti, způsobeným například úderem blesku, což má jinak na elektroniku devastující účinek.

Anketa

Způsobil by vám výpadek proudu doma vážné problémy?
Ano, to by byl průšvih.
14,8 %
Jen drobné. Pokud by netrval dlouho.
47,6 %
Ani nevím.
2,9 %
Ne, myslím, že by to nebyl moc velký problém.
19,1 %
Naprosto žádné. Jsme na takovou situaci důkladně připraveni.
15,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 696 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Chytré spotřebiče s námi komunikují

S chytrými domácími spotřebiči můžete ušetřit. Pohlídají množství energie, přemýšlejí dopředu a automaticky se zapnou ve chvíli, kdy je to nejefektivnější. Na...

Chytrá střešní okna se řídí počasím

Střešní okna se sama automaticky otevírají, zavírají i zastiňují. A to s ohledem na on-line předpověď i skutečný stav počasí. Vše je možné díky senzorům...

Lednici si kupujte vždy na míru

Dokud lednice funguje, bereme ji jako samozřejmost. Jakmile se však pokazí, je to téměř pohroma. Naštěstí ji lze rychle nahradit. Jak vybrat správně?

Výběr článků

Načítám