Hlavní obsah

Koťátko z prázdnin je hezkým nápadem, ale víte, do čeho jdete?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je obdobím, kdy se většina lidí rozjede na dovolené po venkově, na chaty či chalupy, kde občas objeví nějaké to koťátko. V těch smutnějších případech zatoulané, v těch lepších prostě nabízené k odběru. Mnoho lidí se pro jeho přijetí do rodiny rozhodne impulzivně. Pro takový případ je dobré mít představu, co všechno chov kočky obnáší. Není toho moc a za čas trávený ve společnosti elegantního, hravého a bystrého přítele to rozhodně stojí.

Foto: Profimedia.cz

Koťátka jsou velice roztomilá, a tak si je mnoho lidí právě o prázdninách pořídí. Je potřeba si ale pro ně připravit doma zázemí.

Článek

Kdo se rozhodne pro chov kočky, kterou do té doby ještě nevlastnil, měl by se rychle poohlédnout především po krabici s pískem, kterou bude zvíře používat coby toaletu. Co nejdříve je pak dobré navštívit specializovaný obchod s chovatelskými potřebami a toto provizorní řešení nahradit kočičí toaletou nejlépe zastřešenou a dodávající tak kočce soukromí. K ní pak bude třeba dokupovat stelivo, které plní funkci písku. Zatímco některé toalety se prodávají už společně s lopatkou na vybírání hrudek steliva a trusu, k jiným je potřeba si lopatku pořídit zvlášť. U zastřešené toalety počítejte s cenou zhruba od 270 korun výše.

Pro kočku pak bude novopečený chovatel potřebovat rovněž misky, a to dvě. Jednu na krmivo, druhou na vodu. Zatímco zpočátku samozřejmě postačí úplně obyčejné misky, postupem času je dobré vyhradit či pořídit kočce takové misky, které si při jídle nepřevrhne. Výborné jsou kameninové či keramické, které nepřejímají pach krmiva, anebo lze koupit plastové, ovšem s rozšířenou spodní částí, aby se nepřeklopily. Misky se prodávají buď po jedné (částka pod stokorunu) nebo v setu ve dvou, obvykle vsazené do stojánku (cena od cca 230 korun).

Čím kočku krmit

Čím dál více lidí kupuje kočkám továrně připravované krmivo. Jeho výhodou je pestré složení a možnost výběru z různých příchutí. To je poměrně důležité, protože spousta koček má sklon k vybíravosti a stále stejná strava se stejnou příchutí se jim časem omrzí. Výrobci nabízejí krmivo jak vlhké, prodávané buď v konzervách nebo v prémiové podobě ve speciálních kapsičkách, tak je možné mít jídlo granulované. Zvláště přes léto je dobré volit granule, které mají mnohem menší podíl vlhkosti a díky tomu tak nepodléhají rychlé zkáze v horku.

„Pro zdraví a vitalitu koček je zcela zásadní, aby krmivo obsahovalo co nejvyšší podíl živočišných proteinů. Ty jim dodávají prakticky všechny esenciální aminokyseliny a také další mikroživiny, které jejich tělo potřebuje pro zdraví a dlouhověkost,“ říká Kateřina Gottfriedová, produktová specialistka značky Prominent. Co se týče krmení, platí ještě jedna zásada: kočka ocení, když dostává potravu pravidelně na stejném místě a ve stejný čas.

Kočky ale rozhodně nepřekrmujte. „Mnoho koček v ČR trpí nadváhou, a s tou přichází i plno nemocí jako je cukrovka, oslabený imunitní systém či problémy s močovými cestami. Nejvíce na nadváhu trpí kočky chované doma a kočky po kastraci. U dospělé kočky obecně platí, že potřebuje na den 40-90 kcal na kilogram své váhy a výrobci toto berou v potaz při sestavování doporučené denní krmné dávky. Kvantita podávaného krmiva samozřejmě také záleží na tom, zda máte kočku chovanou výhradně doma nebo má vaše kočka i přístup ven,“ dodává Jiří Švihálek ze společnosti Yoggies.

Psi a kočky nakažených lidí často také prodělali covid, odhalily vědecké studie

Koronavirus

Cena krmiva se různí podle typu a značky. Čtyřistagramové konzervy se prodávají od 16 korun za kus, desetikilogramové balení granulí lze pořídit od necelých 550 korun, kapsičky od necelých osmi korun za kus.

Velmi důležité je také mít na paměti, že kočka potřebuje mít zajištěný neustálý přístup k čerstvé vodě. V horkých dnech pak vůbec není od věci rozmístit po domácnosti třeba i několik misek s vodou. Pro ty, kteří své kočce chtějí dopřát opravdu zábavu, mohou zvolit třeba i fontánku s tekoucí vodou, kterou lze pořídit od 500 korun.

Ačkoli je tento omyl již na ústupu, přesto je dobře si připomenout, že kočka pije vodu, nikoli kravské mléko, které jí může způsobit podráždění žaludku či jiné trávicí potíže.

Péče o srst

U běžných venkovských koček, které bývají v drtivé většině krátkosrsté, není až na výjimečné případy, kdy se opravdu výrazně znečistí, nutné trávit příliš času péčí o jejich kožíšek. Kočky jsou příslovečně čistotné, a péči o svůj zevnějšek věnují samy nemalou část dne. S tím souvisí skutečnost, že kočky při své hygieně spoustu chlupů spolykají a v žaludku se jim z nich vytvářejí smotky, tzv. trichobezoáry. Aby se netvořily, je možné kočce podávat speciálně k tomu určenou pastu, která má pro kočku zajímavou příchuť, a tak nebývá potíž s tím, že by ji odmítala. (Cena je okolo 60 Kč za 50g balení.)

Podlahy pro psí a kočičí mazlíčky

Tipy a trendy

Kdo má kočku s delší srstí, měl by ji hned od malička přivykat na pravidelné pročesávání. V takovém případě češeme „po srsti”, pomalu a rozhodně jemně, nikoli silou. U koček s dlouhou srstí bez pravidelného vyčesávání hrozí, že jim začne plstnatět. K tomu je potřeba si pořídit alespoň jeden kartáč, existují ale i různé varianty a také například rukavice.

Nejlevnější kartáče lze pořídit okolo padesátikoruny, rukavice pak od 120 korun výše.

Pozor na parazity

V sezóně od jara do podzimu je rovněž potřeba promyslet, jak kočku ochránit před venkovními parazity, zejména klíšťaty. Existuje hned několik způsobů. Buď lze zakoupit kočce speciální obojek proti klíšťatům (od 130 korun), případně je možné pořídit speciální sprej či pudr.

Další důležité doplňky

K základní výbavě pro kočičího mazlíčka je třeba ale připočítat ještě několik položek. Předně je to přenoska, kterou využijete pro jakýkoli transport, ať jde již o cestu k veterináři, nebo třeba z chalupy domů a později zase zpět na chalupu. Vozit kočku volně v autě není ani bezpečné, a jí to nebude ani příjemné.  Přenosky se prodávají zhruba od 300 korun, v závislosti na velikosti.

Britové chtějí povinně čipovat kočky, za odmítnutí by hrozila pokuta

Koktejl

Při pobytu v domácnosti je třeba počítat s tím, že si kočka bude chtít a potřebovat obrušovat drápky na tlapkách. K tomu jsou určena škrabadla, jejichž provedení je velice pestré. Od prostého prkénka obtočeného sisalovým provazem až po nejrůznější sofistikované prolézačky, často se zabudovaným pelíškem, se sloupky fungujícími zároveň jako škrabadlo. V tomto směru bude potřeba hledat metodou pokus-omyl, který prvek bude kočce vyhovovat a který ji nejvíce zaujme. Ceny nejjednodušších škrabadel začínají na dvou stech korunách, nejdražší modely pak stojí několik tisíc.

Nezapomeňte navštívit veterináře!
S nově přineseným kotětem je potřeba co nejdříve zamířit k veterináři. Ten vystaví zvířeti očkovací průkaz, zkontroluje jeho stav, poradí případně s péčí, je-li dostatečně staré, naočkuje ho proti kočičí rýmě a panleukopénii. Zároveň doporučí správný režim odčervování a je možné s ním naplánovat i případnou kastraci zvířete.

Anketa

Přivezli jste si někdy z prázdnin nějakého mazlíčka?
Ano, dokonce ze zahraničí.
3,1 %
Ano, tady z Čech.
13 %
Málem, ale nakonec na to nedošlo.
1,8 %
Ne, mazlíčka jsme si pořizovali normálně, po pečlivé úvaze.
68,9 %
Ne, žádného mazlíčka ani nemáme.
13,2 %
Celkem hlasovalo 1222 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám