Hlavní obsah

Pozor na letní vedra se psy. Tímhle svému chlupáčovi uděláte radost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když jsou venku horka, jsou znavení a dehydrovaní nejenom lidé, ale také jejich psi. Ti si ovšem mohou postěžovat jen v omezené míře, a tak je především na páníčkovi, aby byl předvídavý a svého chlupatého kamaráda v horkých dnech správně zaopatřil. Zde je několik tipů, jak na to.

Foto: Yoggies

Protože si nemohou postěžovat, jsou psi v horkých dnech obzvláště odkázání na pozornost a péči svých majitelů.

Článek

Právě proto, že pes nemůže říci, jak mu je, bývá velice důležité, aby majitel v horkých letních dnech více než kdy jindy důkladně sledoval, zda se nepřehřívá a zda má stále k dispozici dostatek čerstvé vody a pouze zdravé, teplem nezkažené potravy.

První obecnou zásadou, které je třeba se v parnech držet, je celkově nižší fyzická zátěž pro zvíře. A zátěží jsou míněny i hry. Jestliže je vedro vám, psovi je zrovna tak. Jestliže se v horku do ničeho nechce vám, věřte, že váš psí společník je na tom úplně stejně.

Ostatně, každý zkušenější pejskař dávno ví, že psi na rozdíl od lidí nemají tolik potních žláz. Většinu z nich mají pouze v oblastech pacek. Psi se tak ve velkých vedrech nebo při vyšší fyzické aktivitě ochlazují hlavně zrychleným dýcháním a pomocí jazyka.

Nejen před cestou na dovolenou se vyplatí pojistit si psa nebo kočku

Jak na to

Důležitý je i celodenní přísun tekutin. Ideální je za den vypít 50 ml vody na každé kilo váhy pejska. Vodu mu ale nedávejte nikdy příliš ledovou. Pes z ní může nehezky nastydnout. Pitný režim můžete zlepšit i tím, že granule namočíte do vody,“ upřesňuje odborník na výživu psů Jiří Švihálek z Yoggies.cz.

Misku mějte neustále s sebou!

Když už v parných dnech musíte někam cestovat, nezapomínejte při cestě autem dělat zastávky častěji než obyčejně. Zvíře se potřebuje protáhnout a také se napít. Jen málo psů je schopných se napít za jízdy. Ulevit jim proto můžete během jízdy například pomocí vlhkého hadříku (ne aromatických vlhčených ubrousků!!!), jímž mu budete čas od času otírat čumák.

Samozřejmostí by mělo být umístění psa na co nejvíce stinném místě ve voze.

Na cestách, i když nejedete zrovna autem, nikdy nezapomeňte na misku, abyste mohli pejskovi pravidelně dopřávat vodu k pití. Nedostane-li ji od vás, vrhne se na kdekterou kaluž nebo vodní zdroj bez ohledu na to, v jakém stavu voda je. A pak hrozí riziko, že se otráví sinicemi. Pozor dejte rovněž u moře, slaná voda může psovi způsobit zažívací potíže.

Foto: Krmiva Pučálka

Cestovní miska Aminela béžová 1,5 l za 169 Kč a cestovní lahev na vodu Nobby 250 ml za 49 Kč.

V horkých dnech se snadno a rychle kazí veškeré potraviny, tedy i psí krmivo. Granule uchovávejte na místech, kde teplota nepřekračuje hodnotu 25 stupňů, načaté psí konzervy uchovávejte v lednici.

Při procházkách pak buďte dvojnásob ostražití vůči tomu, co kde váš mazlíček objeví a bude chtít pozřít. Zkažené totiž budou s mnohem větší jistotou i vyhozené či různě jinak bez dozoru ponechané potraviny.

Pes bez obojku jako by ani nebyl

Jak na to

Proti přehřátí poslouží nejen mokrý hadr

Stejně jako lidem i psům v horku hrozí přehřátí. Ač to zní jako protimluv, lépe jsou na tom na slunci dlouhosrstí psi, neboť chlupy pomáhají jejich tělo izolovat. A to i proto horku. V horkém létě proto psy nestříháme.

Foto: Astoreo

Zvířatům udělá dobře chladicí podložka. Obsahuje netoxický vodní gel. Stačí ji položit na nejchladnější místo v místnosti nebo venku do stínu. Díky gelu se sama aktivuje v okamžiku, kdy si na ni zvíře lehne. Cena 149 Kč (30x40 cm) resp. 399 Kč (60x80 cm).

Ve vedru jim pak můžeme ulevit nejvíce tím, že je ponecháme odpočívat na klidném stinném místě, nejlépe na takovém, kde je dlažba. Pomoci může i umístění na mokrý hadr.

„Lepší možností je chladicí podložka. Psovi ji můžete nachystat třeba na terasu,“ doporučuje Petr Wagner z e-shopu Astoreo, který nabízí řadu produktů pro domácí mazlíčky.

Skvělou možností, jak psovi horké dny zpestřit, je pořídit mu třeba i mělký bazének.

Anketa

Omezujete cestování v horku kvůli svému psovi?
Ano, a nejenom kvůli psovi!
15,5 %
Ano, když jsou horka, pokud možno nikam necestujeme.
72,5 %
Snažíme se. Ale úplně to nejde.
4,1 %
Ne, zvládá to.
4,2 %
Nemáme psa.
3,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2575 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám