Hlavní obsah

I psi mohou mít zažívací problémy. Víte, jak je v takové době krmit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podobně jako lidé, i psi mohou mít zažívací potíže. Když se problém objeví jednou za čas, je to vcelku normální, pokud se ale objevuje často, je třeba ho začít řešit. Základem je porada s veterinářem. Začít ale můžeme obvykle už sami. Víte jak?

Foto: Hornbach

Aby si náš psí kamarád mohl nejen chvíle společných aktivit užívat naplno, nesmí ho nic trápit. Ani zažívání.

Článek

Základem péče o zdraví zažívacího traktu psů je prevence. Tj. snažit se krmit psa tak, aby k zažívacím problémům neměl vůbec důvod.

Mnoho majitelů „hřeší” hlavně formou přemrštěného množství pamlsků, nebo podáváním zbytků od stolu. Při takovémto nevhodném přikrmování pak toho moc nezachrání ani skutečnost, že jinak dopřávají svému mazlíčkovi kvalitní a vyváženou stravu.

Prvním bodem při snaze omezit problémy se zažíváním je tedy vynechat zbytky od stolu a z pamlsků vybrat jen jeden „bezpečný typ” a u něj zůstat.

Příčiny zažívacích potíží

„Nejčastějšími příčinami zažívacích potíží u psů mohou být infekce, parazitózy, alergie na krmivo nebo nedostatek trávicích enzymů,” říká veterinář Marek Galbinec.

Při déle trvajících problémech je proto vždy třeba obrátit se na veterinárního lékaře, který může doporučit vhodnou léčbu.

Foto: Husse

Součástí prevence zažívacích problémů u psů je sledování toho, co kde objeví a snědí.

V každém případě je psovi se zažívacími problémy třeba poskytnout dostatek čerstvé pitné vody, aby nebyl dehydratovaný.

Příčinou může být i otrava

Zažívací problémy jsou také projevem některých otrav. K velmi častým a velmi vážným patří otrava jedy na hlodavce.

„Nastane-li u zvířete otrava, dojde většinou k rychlému zhoršení zdravotního stavu. Mezi nejčastější příznaky patří úporné zvracení, slabost, apatie a nechuť k jídlu. U otrav rodenticidy lze pozorovat i krvácení z tělních otvorů nebo krev ve stolici. U velkého množství otrav jsou v posledním stadiu typické křeče, u některých naopak neschopnost pohybu a slabost svalů,“ říká veterinářka Markéta Rázgová.

Jak vybrat pro psa správný cvičák

Jak na to

Po požití otrávené nástrahy je nezbytné hned vyvolat zvracení (pokud pes nezvrací sám) a okamžitě vyhledat pomoc veterináře. Bohužel, i tak se psi i po záchraně potýkají často s trvalými následky. Postižené mívají ledviny a játra a obecně pak mívají citlivé trávení.

Jídelníček při zažívacích problémech

V době zažívacích problémů psovi do jídelníčku zařadíme vysoce stravitelné krmivo, které zamezí dráždění přecitlivělého žaludku a střev. Zdraví střev i u psů podporuje krmivo obsahující prebiotika.

Na trhu je v současnosti možné objevit směsi pro psy se zažívacími problémy. Jde o speciálně vyvinuté receptury často jen s jedním zdrojem bílkovin (bývá značeno jako „monoprotein”). Samozřejmostí je pak absence barviv, cukrů či aromatických látek.

Obecně veterináři doporučují rozdělit krmné dávky na menší a podávat je psovi během dne častěji.

Foto: Yoggies

Speciální psí jogurty se osvědčují jako prostředek k řešení zažívacích potíží – především průjmů a plynatosti nebo při potřebě nabrání hmotnosti.

„Pokud krmíte extrudovanou potravou (vyráběnou teplem), vyzkoušejte přechod na granule lisované za studena s laktobacily. Tyto granule jsou skvěle stravitelné a ve střevě nezanechávají zahnívající zbytky. Rychleji se tráví, neobsahují lepek, sóju ani chemii, které mohou dráždit zažívání. Laktobacily v granulích také pomáhají udržovat vyváženou střevní mikroflóru a posilovat imunitu psa,“ říká odborník na psí výživu Jiří Švihálek ze společnosti Yoggies.

Když lékař doporučí změnit krmivo

Lékař může při konzultaci také určit jako jednu z možných příčin nevhodný typ krmiva. Pokud je pes na ně zvyklý, na nové ho zvykáme pomalu.

Začneme s tím, že nové krmivo se starým smícháme a postupně poměry obou měníme tak, až nakonec podáváme výhradně nový druh.

Veganské a raw diety pro psy a kočky – majitelé netuší, jak moc svým mazlíčkům mohou škodit

Jak na to

Hodně masa v krmivu nemusí být zárukou, že psovi sedne

Zažívací problémy mohou potkat psy, když začínají stárnout. V pokročilejším věku bývá proto vhodné pozměnit jeho jídelníček.

„Pes, když stárne, již tolik bílkovin není schopen zpracovat, pokud máte doma seniora, velkým množstvím masa mu dobře neuděláte,” vysvětluje Otakar Konečný, distributor psích krmiv Husse.

Mnoho výrobců kvalitních krmiv nabízí speciálně sestavené směsi nejen pro různě velké či staré psy, ale právě i pro psy s různými potížemi. Výběr krmiva vytvořeného na míru je jednou z možností, jak psímu zažívání ulevit.

Anketa

Podle čeho vybíráte svému psovi krmivo?
Podle ceny
2,5 %
Podle toho, co mu chutná
9 %
Podle toho, co nám doporučili chovatelé
10,8 %
Podle toho, co nám doporučil veterinář
14,5 %
Podle vlastních zkušeností
56,7 %
Prostě namátkou
0,9 %
Nemáme psa
5,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 434 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám