Hlavní obsah

Psi a kočky nakažených lidí často také prodělali covid, odhalily vědecké studie

Onemocnění covid-19 se běžně vyskytuje také u psů a koček, kteří sdílejí domácnost s nakaženými lidmi. Zjistila to studie univerzity v nizozemském Utrechtu, při níž vědci otestovali 310 domácích zvířat z téměř 200 domácností. Šest koček a psů mělo pozitivní výsledky PCR testů, dalších 54 zvířat mělo v těle protilátky. K podobným závěrům došli při svém bádání i Kanaďané, informoval server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Když máte covid, měli byste se vyhnout kontaktu se svou kočkou či psem úplně stejně, jako byste se měli izolovat od lidí,“ konstatovala veterinářka Els Broensová z univerzity v Utrechtu.

„Zhruba jeden z pěti domácích mazlíčků se nakazí od svých (infikovaných) majitelů,“ dodala podle agentury Reuters s tím, že živočichové ale takto naštěstí příliš vážně neonemocní.

Očkovat bude potřeba i domácí mazlíčky, upozorňují experti

Svět

Hlavním problémem tak není zdraví zvířat. „Ale potenciální riziko, že by domácí zvířata mohla působit jako rezervoár viru a opětovně nakazit lidskou populaci,“ vysvětlila Broensová.

Nepravděpodobné, že by zvířata významně šířila nákazu

Podle autorů této studie se neprokázalo, že by domácí zvířata nakazila své majitele, ale kvůli rychlému šíření viru mezi lidmi ani tuto možnost nelze vyloučit, upozorňuje BBC. Většina nakažených zvířat navíc tedy nevykazovala žádné příznaky nebo měla velmi mírný průběh nemoci.

Kupříkladu v Rusku veterináři začali proti covidu-19 očkovat i zvířata, píše BBC. Podle Broensové je ale nepravděpodobné, že by se domácí zvířata podílela na šíření pandemie.

Rusko testuje proticovidovou vakcínu pro zvířata

Koronavirus

Vědci závěry své studie prezentovali na Evropském kongresu klinické mikrobiologie a infekčních nemocí.

Podle vedoucího katedry veteriny na Cambridgeské univerzitě Jamese Wooda je „nizozemská studie solidně provedená a ukazuje, že přibližně 20 procent domácích zvířat vystavených viru se nakazilo a infekce u většiny z nich nakonec vymizela, stejně jako u většiny lidí“.

Kanadská studie: toulavé kočky skoro bez covidu

Samostatná studie univerzity v Guelphu v kanadském Ontariu zjistila, že zvlášť kočkám, které spaly na posteli svého majitele, hrozila nákaza. Studie testovala na protilátky 48 koček a 54 psů ze 77 domácností a zjišťovala blízkost kontaktu majitele a zvířete.

Vakcíny mRNA ochrání před covidem-19 řadu let, zjistila studie

Koronavirus

Mezi v domácnosti chovanými zvířaty mělo pozitivní test 67 procent koček a 43 procent psů. U zvířat z útulků to bylo jen devět procent pozitivně testovaných na protilátky na covid-19 a u toulavých koček jen tři procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám