Hlavní obsah

Poslední stát na světě přestal používat olovnatý benzín na silnicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alžírsku došly zásoby olovnatého benzínu pro automobily, takže ho přestalo používat - a tím olovnatý benzín konečně zmizel ze silnic celého světa. V Česku se neprodává od roku 2000.

Foto: Profimedia.cz

Opuštěná čerpací stanice s cedulí, která oznamuje obsah tetraethylolova v benzínu (Ilustrační foto)

Článek

Zdá se to jako věčnost, co člověk na českých benzinkách mohl najít olovnatý benzín s názvem Super. Spolu s olovnatým Specialem se přestal prodávat 31. prosince roku 1999. Řada zemí na světě, včetně např. jihu Evropy a v podstatě celé Afriky, ho používala ještě o pár let později. Do roku 2021 ovšem zbyl jediný - v Alžírsku. Dříve s ním skončil i Afghánistán nebo Severní Korea.

„Je to velký den,” cituje web National Geographic, jeden z těch, které o události informují, Janeho Akumu, šéfa programu udržitelné mobility pro Afriku při Programu OSN pro životní prostředí (UNEP).

Jakost benzínu se oproti loňskému roku zhoršila. Nafta je lepší

AutoMoto

Olovo se v automobilových benzínech začalo objevovat v podobě bezbarvé kapaliny tetraethylolovo, se kterou jako aditivem přišel inženýr koncernu General Motors Thomas Midgley v roce 1921. Jeho přínosem bylo zvýšení oktanového čísla benzínu, a to už při velmi malé koncentraci, takže byl benzín odolnější detonačnímu hoření. To bylo v té době velkým problémem. O dva roky později první čerpací stanice v Ohiu prodala první galon olovnatého benzínu.

Už tehdy ale byly známy negativní dopady tetraethylolova nejen na životní prostředí, ale i na zdraví lidí. V roce 1924 dokonce pět pracovníků továrny Standard Oil Company v New Jersey zemřelo na otravu olovem - ona továrna pracovala s tetraethylolovem a dělníci nebyli dostatečně chráněni. Snahy některých měst v reakci na to zakázat olovnaté benzíny zhatil zásah federální vlády USA.

Texas zvažuje dodatečné zdanění elektromobilů. Netankují totiž benzín

AutoMoto

Bohužel ani tohle nebyl konec škodlivosti tetraethylolova v benzínu. Olovo z něj se totiž dostávalo do výfukových plynů a mělo negativní vliv na nervový, kardiovaskulární a imunitní systém lidí.

Jenže jeho efektivita ve zlepšování odolnosti benzínu proti detonačnímu hoření byla ohromná, a tak se vesele prodávalo desítky let. V USA se nad ním začala stahovat mračna v 70. letech, ale ne přímo kvůli vlivu na lidské zdraví - kvůli emisním regulacím. Olovo v benzínech totiž poškozuje katalyzátory a když ty začaly být v roce 1975 v USA povinné, olovnaté benzíny začaly mizet.

Kalifornie jejich používání na silnicích zakázala v roce 1992, o čtyři roky později následoval zbytek Spojených států. EU zakázala olovnaté benzíny od roku 2000, stejně jako Česká republika, s několika výjimkami např. pro majitele starých aut. O pár let později zmizely i tyto výjimky a všichni, kteří do auta potřebují olovnatý benzín, ho musí nahrazovat netoxickými aditivy.

Reklama

Výběr článků

Načítám