Hlavní obsah

Kia obnovila výrobu v Žilině, české automobilky se rozjedou nejdříve po Velikonocích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco české automobilky obnovu výroby odsouvají, na Slovensku už se znovu pásy rozjíždějí. Konkrétně v Žilině, kde má svou evropskou produkční základnu Kia, se produkce rozjela v pondělí.

Foto: Kia

Výroba vozů Kia v Žilině

Článek

Továrna Kia Motors u Žiliny na severu Slovenska, která zaměstnává přes 3 800 lidí, bude prozatím fungovat ve dvousměnném provozu.

Původně plánovala obnovit výrobu ve třech směnách, změnu ale zdůvodnila neočekávanou situací na trhu. Továrna podle slovenského mluvčího automobilky Jána Žgravčáka dodržuje všechna nařízení v souvislosti s koronavirem, například měření teploty lidem, kteří vstupují do továrny. Prostory závodu byly dezinfikovány.

Změnu stupně vybere dopředu, Korejci přichází s chytrou převodovkou

AutoMoto

Kia vyrábí na Slovensku modely ceed, dále crossover XCeed a sportovně-užitkový model Sportage. Automobilový průmysl je hlavním motorem exportně orientované ekonomiky Slovenska, které je v přepočtu na obyvatele největším výrobcem aut na světě.

Kvůli poklesu poptávky a dopadům pandemie choroby Covid-19 dříve přerušily výrobu na Slovensku provozy německé automobilky Volkswagen, francouzské skupiny PSA a britské automobilky Jaguar Land Rover. Továrny těchto zbylých tří automobilek na Slovensku však k opětovnému spuštění výrobních linek zatím nepřistoupily.

České závody stojí

V České republice se zatím na obnovení provozu ve velkých automobilkách čeká kompletně. Sesterský Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku plánuje obnovení provozu od 14. dubna, kolínské TPCA podle posledního vyjádření možná spustí od 17. dubna a Škoda Auto ve svých třech závodech chce rozjet pásy až 20. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám