Hlavní obsah

Změnu stupně vybere dopředu, Korejci přichází s chytrou převodovkou

Nová úroveň automatického řazení, které bude dopředu vybírat vhodný stupeň. To by měla umět zcela nová převodovka od jihokorejských automobilek Kia a Hyundai. Jmenuje se ICT, a i když s mapovými podklady pracují i konkurenční softwary, automobilka tvrdí, že svým komplexním řešením je první svého druhu na světě.

Foto: Kia

Autonomní převodovka ICT od Kia a Hyundai

Článek

Systém s názvem ICT Connected Shift (k internetu připojené řazení) využívá inteligentního softwaru řídící jednotky převodovky, která během jízdy v reálném čase získává informace z 3D navigace, z kamer a z radaru pokročilého adaptivního tempomatu. Díky tomu umí určit nadmořskou výšku, zakřivení trasy nebo sklon vozovky.

Nová Kia Sorento sází na zcela novou techniku včetně hybridního pohonu

Autosalon Ženeva

To vše slouží k tomu, aby mohl systém TCU řadit přesně podle různých jízdních situací s využitím různých algoritmů umělé inteligence.

Foto: Kia

Autonomní převodovka ICT od Kia a Hyundai

V praxi funguje převodovka ICT třeba tak, že auto pozná přicházející dlouhé zpomalování a vytuší stabilitu jízdy auta před vámi, a proto si dovolí zařadit neutrál, aby ušetřilo pohonné hmoty. Nebo naopak.

Převodovka třeba pozná, že najíždíte na dálnici a automaticky přepne vůz do sportovního režimu. Kombinuje tak více podkladů, na rozdíl od jiných systémů, které se spoléhají jen na některé.

Nový Hyundai i20: Křiklavá světla a elektrifikace

Autosalon Ženeva

Hyundai i Kia počítají s dalším vývojem převodovky, kdy by měla v budoucnu umět komunikovat i s dopravními značeními i jinými vozidly. Plné uplatnění by měl systém najít hlavně a především v autonomních vozidlech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám