Hlavní obsah

Anketa o světové auto roku zná své finalisty

Na automobilovém veletrhu v indickém Novém Dillí bylo vybráno deset finalistů do ankety o Světové auto roku. Své finalisty znají i další kategorie. Dvě česká želízka bohužel vypadla.

Foto: Petr Horník, Právo

Mazda 3 SkyActiv-X

Článek

Finalisté byli zvoleni těmi největšími odborníky na automobilovém trhu a také renomovanými novináři. Z devětadvaceti modelů se mezi desítku nejlepších letos dostaly vozy Hyundai Sonata, Kia Soul EV, Kia Telluride, Range Rover Evoque, Mazda 3, Mazda CX-30, Mercedes CLA, Mercedes GLB, Volkswagen Golf a Volkswagen T-Cross.

Co se dalších pěti kategorií týče, o titul pro městské vozidlo roku zabojuje Kia Soul EV, Mini Electric, Peugeot 208, Renault Clio a Volkswagen T-Cross, zatímco o privilegium nosit ocenění nejlepší luxusní vůz se letos utkají pouze německá vozidla, a to konkrétně BMW X5, BMW X7, Mercedes EQC, Porsche 911 a Porsche Taycan.

Autem roku 2020 v ČR je BMW řady 3

AutoMoto

Novináři a odborníci budou zároveň volit i nejlepší sportovní automobil, a i tady půjde až na jednu výjimku o německý boj. V této kategorii se totiž potká BMW M8 s Porsche 718 Boxster Spyder/Cayman GT4, 911 a elektrický Taycan. Čtveřici doplní japonský „vetřelec“ Toyota Supra GR.

U automobilů jde ale mimo techniku také o vzhled, a právě o něm je čtvrtá kategorie, kde se bude hlasovat o nejlepší design. O tento titul soutěží Alpine A110S, Mazda CX-30, Mazda 3, Peugeot 208 a Porsche Taycan, které se dostalo hned do tří odvětví. Pátou kategorií je cena pro automobilku roku. Jejího vítěze budeme znát už 3. března, protože bude vyhlášen v rámci autosalonu ve švýcarské Ženevě.

Test Volkswagenu T-Cross 1,0 TSI: Nutná součást portfolia

AutoMoto

Mezi nominovanými vozy na cenu Světové auto roku se objevili i čeští zástupci, a to škodovky Kamiq a Scala, ale ani jeden z modelů se neprobojoval do finálové desítky. Kdo bude úplným vítězem, se dozvíme na dubnové autoshow v americkém New Yorku.

Finalisté Světového auta roku:

Hyundai Sonata

Foto: Hyundai

Kia Soul EV

Foto: Kia

Kia Telluride

Foto: Kia

Range Rover Evoque

Foto: Land Rover

Mazda 3

Foto: Mazda

Mazda CX-30

Foto: Mazda

Mercedes-Benz CLA

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz GLB

Foto: Mercedes-Benz

Volkswagen Golf

Foto: Volkswagen

Volkswagen T-Cross

Foto: Marek Bednář, Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám