Hlavní obsah

Američan vjel do řeky, aby naplnil chladič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naplnit chladicí systém svého vozu se snažil nejmenovaný Američan tak, že prostě vjel do řeky. Předtím totiž měnil termostat. Zpátky na pevnou zem se ale vlastními silami auto dostat nedokázalo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když je třeba doplnit kapalinu do chladicího systému motoru, člověk v obchodě koupí tu správnou – ať už je to destilovaná voda nebo namíchaná chladicí kapalina – v kanystru a nalije ji do otvoru tomu určenému. Nejmenovaný muž z města Yakima v americkém státě Washington se ale rozhodl pro jiný způsob, pro naplnění chladiče vodou vjel do řeky.

Neuvěřitelné? Zcela jistě, ovšem přesně tohle píše místní zpravodajský web Kima TV – muž podle něj schválně sjel do řeky Yakima, aby naplnil chladič vodou. Předtím totiž vyměnil termostat a chtěl systému dopřát chladivo.

Jakkoliv do chladicího systému patří přinejhorším destilovaná voda – a i tu je třeba záhy vyměnit za správnou nemrznoucí směs, aby vnitřek motoru nezrezivěl a aby kapalina v zimě nezmrzla a motor neroztrhala – a v žádném případě ne voda z řeky, teoreticky by to fungovat mohlo. Představme si terénní vůz se zvýšeným sáním, tzv. šnorchlem, kterak zanoří příď do řeky s otevřeným víčkem chladiče a nechá motor běžet, dokud v chladicím systému není dost vody.

Dá se olej v motoru vyčistit? Rusové to zkusili

AutoMoto

Ovšem, to je teorie. Praxe – Chevrolet Suburban, kterým nebohý muž tuto techniku zkoušel, není offroad v pravém slova smyslu – ukazuje, že to tak úplně nefunguje. Vůz musel být z vody vytažen, nevyjel sám.

Proč tomu tak bylo, zda se dostala voda do motoru a zničila ho, nebo zda prostě pneumatiky neměly dost trakce na to, aby se auto vytáhlo zpátky po rampě na pevnou zem, zpráva neuvádí. V každém případě nic takového nezkoušejte – i kdyby se vám takto podařilo chladicí systém naplnit, motoru tím rozhodně neprospějete.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám