Hlavní obsah

Dá se olej v motoru vyčistit? Rusové to zkusili

Výměna oleje je levný, ale důležitý prvek údržby auta. Dá se ale motor vyčistit? Ruští výzkumníci to zkusili pomocí padesáti olejových filtrů, které každých pár minut měnili.

Foto: Profimedia.cz

Výměna olejového filtru (Ilustrační foto)

Článek

Odpověď na otázku, co dělat, když je na čase vyměnit olej v motoru vašeho auta, je jednoduchá – vyměnit ho. Tohle udělá každý rozumný majitel auta. Olej je krví motoru a pokud se jeho výměna spolu s olejovým filtrem zanedbává, motoru to může vážně uškodit. Ovšem pak existuje ještě ruský youtubový kanál Garage 54 a ten se rozhodl zkusit, jestli je možné olej v motoru vyčistit pomocí padesáti olejových filtrů.

Auto, na němž experiment probíhá, má na svém oleji najeto údajně zhruba 10 tisíc kilometrů a jak vidno ve videu, je tmavý a zralý na výměnu. Zážehový motor tohoto vozu má filtr umístěný tak, že se pro jeho výměnu nemusí vypouštět olej, což práci usnadňuje.

S každým filtrem motor běžel několik minut a po deseti vyměněných filtrech olej vypadá – nikoliv nečekaně – v podstatě stejně. Moderátor Vladimir říká, že nemají k dispozici laboratoř, takže jediný způsob, jak můžou zjistit, zda filtry olej čistí, je právě pohledem.

Zanedbáváním výměny oleje můžete zničit těsnění motoru

AutoMoto

Nebudeme vás napínat, ani po padesáti vyměněných filtrech se barva oleje nezměnila. A kdyby youtubeři měli k dispozici laboratoř, zjistili by, že „zrenovovat” olej padesáti filtry není možné.

Olej je totiž nutné spolu s filtrem periodicky měnit proto, že s používáním degradují jeho chemické vlastnosti a detergenční přísady, takže celkově hůře funguje. Na tom papírový filtr nedokáže nic změnit, slouží k tomu, aby z oleje odfiltroval případné pevné nečistoty.

U řady videí kanálu Garage 54 píšeme, že to, co výzkumníci dělají, radši nemáte doma zkoušet. Tohle ale klidně zkuste – dojdete ale k tomu, že stejně budete muset vyměnit olej pořádně a jen zbytečně vyhodíte několik tisíc korun za desítky olejových filtrů.

Reklama

Související témata:
Vyčistit

Související články

Výběr článků

Načítám