Hlavní obsah

Dvojtest Škody Octavia s motorizacemi mimo hlavní proud: základ a elektrifikovaná budoucnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Octavia se vždycky prodávala jako teplé housky a u čtvrté generace tomu není jinak. Hlavní proud tvoří zážehový a vznětový čtyřválec. Jestli má co říct základní litrový tříválec či „civilní vrchol“ Combi iV s plug-in hybridním ústrojím, jsem zkoušel za volanty dvou kousků, které nemohly být o moc odlišnější.

Foto: Petr Horník, Jan Handrejch, koláž Novinky, Právo

Dvojtest Škody Octavia

Článek

Vídáme ji na silnicích denně v různých provedeních, sem tam nějakou se značkou EL, a byly o ní taky popsány stohy virtuálního i reálného papíru. Řeč je o nové Škodě Octavia čtvrté generace.

Dvoulitrové TDI nebo patnáctistovku TSI jsme již na Novinkách vyzkoušeli v prvních testech. Těsně za sebou jsem měl možnost projet se dvěma verzemi, které jsou v podstatě protiklady – liftbackem s litrovým TSI a manuální převodovkou na jedné straně, plug-in hybridním kombíkem iV na straně druhé.

Dají se tahle auta vůbec srovnat? Ve většině ohledů moc ne, ale taky jste neotevřeli srovnávací test, nýbrž dvojtest. Test dvou aut najednou. Přesto si nejméně jedno srovnání neodpustím – pokud se rozhodujete, zda připlatit za lepší přední světlomety, čtěte dále.

Foto: Petr Horník, Právo

Není světlomet jako světlomet.

Octavií jsem už jezdil v několika verzích. Prvně s liftbackem a zážehovou patnáctistovkou, později s plug-in hybridním kombíkem RS iV a plynovým G-Tecem, následně s obyčejným dieselovým kombíkem – ten hlavně tahal karavan –, s „plnotučným“ RS a konečně s verzí Scout. Když jsem přebíral litrové TSI, těšil jsem se na to, že vyzkouším základ, přemisťovadlo, absolutní „spotřebák“, gros firemních flotil.

Elegantní a prostorný liftback

Přesně tak to je. Liftback je v tmavé barvě elegantní, ostatně čtyřková octavia obecně vypadá dobře, kromě blinkrů jsou přední světlomety LEDkové a žárovkové blinkry zas tolik nevadí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Liftbacku to vždycky slušelo víc než kombíku.

A taky dostatek místa. To poslední, na co by si běžný Evropan potřeboval v octavii stěžovat, je nedostatek prostoru. Všude je ho spousta – na předních místech, vzadu i v kufru. Ten je, jak je ostatně u tohoto modelu Škody dlouhodobě zvykem, propastí rozměrů nedozírných. Tak, jak se to českému zákazníkovi líbí.

Druhou stránkou mince je, že potřebujete háčky, síť nebo nějaký podobný zádržný systém i na docela velké předměty, jako je třeba kufr tzv. kabinové velikosti.

Stále také platí, že obtížně nacházím pozici za volantem kvůli tvarování středové konzole, pořád mám dojem, že při sešlápnutí spojky mi stehenní kost pákou přes hranu sedáku zvedá levou půlku zadnice ze sedačky a že v interiéru je nesčetné množství míst, která při jízdě za slunečného počasí hází do očí „prasátka“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Palubní deska má až neuvěřitelné množství míst, z nichž se odráží slunce do očí.

Z několika jízdních asistentů na palubě stojí za zmínku hlídač jízdních pruhů, u nějž se nemůžu spolehnout na to, že ve zúžení na dálnici spolehlivě rozpozná žluté čáry od bílých – někdy chce vést podle těch, které zrovna neplatí.

A velmi často na mě píská, že mám jet uprostřed svého jízdního pruhu, což často není žádoucí, když se vyhýbám výmolu nebo chci usnadnit předjíždění. A kromě toho to není dle silničního zákona správně, ten říká, že se má jezdit při pravém okraji vozovky.

Všechny ostatní fungují správně, což je nejlépe poznat podle toho, že o nich člověk neví. Zejména u auta, jako je tohle. Snad jen start-stop by mohl nahazovat litrový motor rychleji, když se např. chci rozjet v křižovatce, to mu trvá docela dlouho.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Škoda Octavia 1,0 TSI

Na podvozku je znát, že sedím v „základu“. Podvozek je totiž, na rozdíl od adaptivního, plynule nastavitelného a označovaného v katalogu DCC, trochu nejistý na rychlejších nerovnostech. Nikoliv nepodobně kdysi testovanému golfu nebo leonu bez příplatkového sportovního podvozku, i zde si myslím, že by pomohla o palec menší, a tudíž lehčí kola.

Tříválec je skvěle utlumený

Zmíněné litrové TSI pod kapotou má jednu úžasnou vlastnost – člověk o něm za jízdy téměř neví. Tříválec je utlumený ještě lépe než v nové fabii, u níž jsem stejnou věc chválil nedávno. Zároveň dokáže jezdit s dobrou spotřebou paliva – 6,3 l/100 km za celý testovací týden – a to i přes relativně krátké zpřevodování. Městem jedu zcela pohodlně na čtyřku bez podtáčení motoru a rádce řazení říká, že by v ustálené padesátce šla i pětka.

Otáčky motoru 1,0 TSI na nejvyšší převodový stupeň
RychlostOtáčky motoru
802000
902200
1002500
1102600
1202950
1303100
1403450

Nevýhodou je tak pouze fakt, že musím řadit manuálně. Nejde o chod řadicí páky, chování spojky nebo nic takového, to je v pořádku, Škodovka tohle umí udělat spolehlivě bez chyby, až na výjimky typu Scala 1,0 TSI. Jde o to, že vůbec něco takového musím dělat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Manuální šestikvalt funguje skvěle, jenže v autě tohoto typu mě fakt, že musím řadit, prostě otravuje.

Z jízdy s tímhle autem totiž nepramení vůbec žádné emoce. A čím déle s ním trávím, dochází mi, že až bude mít místo tříválce elektromotor, až tuhle konkrétní verzi v příští generaci nahradí elektrická, bude jen lepší. Protože řidiče nebude otravovat nějakým řazením nebo potřebou umět levou nohou jemně pracovat se spojkovým pedálem.

Proto si myslím, že na elektromobily jdou automobilky trochu špatně – i když vím, že to kvůli nákladům jinak nejde. Když totiž bude Porsche 718 elektrické, bude věčná škoda jeho manuálního řazení. U octavie RS taky. Ale když se elektrickou stane základní octavia, která vozí lidi, jimž je úplně ukradené, jestli jedou na dinosaury, elektrony nebo třeba použitý fritovací olej, po spalovací verzi nebude truchlit vůbec nikdo.

Hybrid „tankuje“ z každého kopce

Zpět ale k jádru pudla. Je tedy plug-in hybridní kombík lepší, když je na půl cesty mezi elektromobilem a spalovacím autem? Přiznám se, že plug-in hybridní auta mám rád, protože dávají člověku možnost jezdit na elektřinu po městě, bez jakéhokoliv plánování vyrazit na dlouhou trasu díky spalovacímu motoru a při jakémkoliv zpomalování „tankují“ – přesněji, rekuperací dobíjí baterii.

Foto: Petr Horník, Právo

Škoda Octavia Combi iV

Testovaný bílý kousek byl nacpaný výbavou od podlahy ke stropu, i pokud elektrický pohon pominu. Kožené ventilované sedačky, plynule nastavitelný adaptivní podvozek, prosklená střecha – tady mi vážně nic chybět nebude, říkám si, když vůz přebírám.

Právě obrovský rozdíl v komfortních prvcích na palubě je jeden z důvodů, proč tato dvě auta nemůžu a ani nechci přímo srovnávat. Něco je však přece jen stejné – chování hlídače jízdních pruhů a nespolehlivost infotainmentu MIB3. Tu nejde couvací kamera, ale senzory ano, tu nefunguje volba jízdních režimů či ovládání hybridního ústrojí… Je to otravné tím spíš, že někdy musím zastavit, vystoupit, zamknout a poodejít od auta, abych to „opravil“.

Foto: Petr Horník, Právo

Palubní systém MIB3 je fajn. Dokud funguje.

Spousta dalších věcí se však Škodovce povedla náramně. Začít můžeme pohonným ústrojím – je naprosto hladké v přechodech mezi elektrickým a benzínovým chodem, spalovací čtyřválec sametově startuje i zhasíná a je to snad první auto, v němž mi nevadí automatická síla rekuperačního brzdění po uvolnění plynového pedálu, která reaguje např. na provoz či dopravní značky, ale ve kterém je snadné jí efektivně využívat.

Není rychlý, ale umí jet za málo

Na to, že má vůz na papíře 204 koní, je zátah poněkud vlažný. Co je ale svižné, jsou rozjezdy – v duchu elektrického pohonu, který dokáže nabídnout maximum točivého momentu od nulových otáček.

Foto: Petr Horník, Právo

Zážehová čtrnáctistovka sdílí prostor pod kapotou s šestistupňovou samočinnou převodovkou, elektromotorem a řídící elektronikou.

Kombinovaná spotřeba 5,9 l/100 km za téměř tisícovku testovacích kilometrů také považuji za dobré číslo na svůj svižný styl jízdy a na fakt, že jsem konkrétní týden zrovna neměl kde baterii nabíjet ze sítě. Nabíjel jsem spalovacím motorem zejména na dálnici a pak elektřinu používal např. ve městech.

Což samozřejmě není ideální scénář, plug-in hybridy dávají největší smysl, pokud je pravidelně nabíjíte.

Foto: Petr Horník, Právo

Mrňavý volič převodovky je vynikající nápad - používá se rychle a zlepšuje přístup k věcem ve schránce pod středovou konzolí.

Mrzí mě nicméně, že pádla řazení pod volantem primárně neslouží k upravování síly rekuperace. Když ale chci trvale silnou, stačí přepnout pohonné ústrojí do režimu Sport voličem převodovky.

Příplatkové světlomety jsou blízké dokonalosti

Naopak zásadní pochvalu musí dostat příplatkové světlomety s technologií LED Matrix, protože jsou bez přehánění spolu s těmi u modernizovaného Volkswagenu Tiguan jedny z nejlepších, které v současné době trh nabízí.

Kromě přesných a rychlých reakcí na provoz kolem dokážou ztlumit některé segmenty, pokud by to znamenalo, že je řidič oslněn odrazem od dopravní značky. A pro odskok potkávacích světel doprava nahoru, aby byla lépe osvětlena krajnice a dopravní značky, také používá segmenty dálkových. Takže jimi může reagovat na průběh silnice vpředu, anebo je i zcela zhasnout, když jich není třeba.

Foto: Petr Horník, Právo

„Matrixy“ mají ostřikovače a dvě čočky.

Právě tady si dovolím jediné přímé srovnání obou aut, neboť „matrixy“ jsou v ostrém kontrastu se základními LEDkovými světlomety. Ty jsou sotva podprůměrné, neboť intenzita světla slábne zhruba od středu kužele směrem „nahoru“ k takzvané cut-off line, tedy lince, která kužel potkávacích světel ukončuje.

To znamená, že ve tmě mám dostatek světla blízko před autem, ale dál je tma. Tedy pořádně nevidím, kam jedu, ale zároveň kužely nemůžu přizvednout, protože bych už tou zesláblou částí kužele oslňoval protijedoucí. Trochu to alespoň zachraňují kužely dálkových světel, které mají s potkávacími překryv a tu zesláblou část jím řeší.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Základní světlomety jsou vyjma blinkru také LEDkové, ale výsledky jejich práce jsou podprůměrné.

Ale zpět k bílému kombíku s plug-in hybridem v útrobách. Nastavitelný podvozek pohyby kol zvládá s větší jistotou, ale nemyslím si, že to je až tak příplatkem samotným, jako spíš rozdílem v hmotnosti vozu.

Nerovnosti hezky žehlí

Stejný podvozek – tedy, „stejný“, mám na mysli standardní světlou výšku kombinovanou s plynule nastavitelnou tuhostí – u leonu a golfu měl na určitých typech nerovností problém uhlídat pohyby kol a působil, jako že neví, co má dělat.

Octavia Combi iV je s provozní hmotností 1620 kg v řádu metráků těžší než testovaný liftback (1301 kg), golf TDI (1465 kg) i leon TDI (1448 kg) a takové problémy jsem u ní nezaznamenal, přestože všechna auta – až na liftback, ten měl sedmnáctky – měla osmnáctipalcová kola.

Vyšší hmotnost či zpevnění dolní části karoserie v oblasti zadní nápravy kvůli instalace trakční baterie velmi pravděpodobně hrají roli, ale ten hlavní důvod tuším jinde - jako jediná z těchto čtyř aut měla víc než 150 koní, což znamená nezávislé zavěšení zadních kol pomocí víceprvkové nápravy. Všechna ostatní měla klikovou zkrutnou příčku.

Foto: Škoda

Baterie je oranžová, palivová nádrž je červená.

Zmíněná trakční baterie má kapacitu 13 kWh a je umístěna pod zadními sedačkami, tedy zhruba tam, kde má liftback palivovou nádrž. Ta se u plug-in hybridu posunula nad zadní nápravu a lehce i za ni a není zas tak malá, s objemem 39 litrů je jen o 6 l menší než u konvenčního kombíku či liftbacku.

Hmotnost baterie posouvá těžiště auta trochu níž a dozadu, takže v zatáčkách projížděných konstantní rychlostí je vůz příjemně neutrální. Nečekejte žádné sportování či ostrou jízdu, na to není iV stavěno, ale jízda je díky tomu klidná, vyvážená a pohodlná a nikdy nemám dojem, že by některý konec auta chtěl dělat něco jiného, než po něm chci.

Foto: Petr Horník, Právo

Sedačky jsou dobré jak v plně vybaveném kombíku...

Foto: Jan Handrejch, Právo

...tak v základním tříválci.

Co mají obě auta společné, jsou kromě ohromného prostoru a nepohodlného tvaru středové konzole pro mé pravé koleno také příjemné, třebaže tvrdší sedačky, a displej místo přístrojového štítu. Ten prošel mezigeneračně značnou evolucí a snáze se ovládá, ale něco pozbyl. Věnoval jsem se mu už dříve, ovšem až nyní jsem měl prostor jeho fungování zaznamenat na video.

Přístrojový štít Škody Octavia Combi iVVideo: Novinky

Není nepodobný systému v již mnohokrát zmíněném golfu či leonu a protože se v běžných verzích zbavil úžasně přehledného režimu s kulatým otáčkoměrem uprostřed, nemůžu změnu hodnotit jako zlepšení.

Přesto se s ním pracuje snáze než dřív – hlavně proto, že pro změnu zobrazení po stranách není nutné se hrabat v centrálním displeji, nýbrž lze to udělat tlačítky na volantu.

Závěr

Předeslal jsem, že tohle není srovnávací test, takže se nedočkáte verdiktu, které auto je lepší. Bylo by totiž příliš snadné označit dvakrát dražší iV za vítěze, ale nebylo by to fér.

Obě tahle auta najdou zákazníky, kteří s nimi budou naprosto spokojeni, a to je, řekl bych, pro auta tohoto zaměření nejdůležitější. Zejména pokud se to týká i skvěle utlumené základní tříválcové motorizace.

Foto: Petr Horník, Právo

Škoda Octavia Combi iV

Mám-li hodnotit subjektivněji, pořád si myslím, že octavia čtvrté generace není na řízení a obecné používání tak přirozená, jako generace předešlá.

Obě testované verze „čtyřky“ ovšem vynikají v tom, že si na nic nehrají – jsou to prostě auta naprosto věrná své cílové skupině a svému zařazení v ceníku modelu. A právě proto mi jsou sympatická, třebaže verze iV díky plug-in hybridnímu pohonu přece jen o něco víc.

Škoda Octavia 1,0 TSI Ambition
Motor:999 ccm, řadový zážehový tříválec, turbo
Max. výkon:81 kW (110 k) při 5500 ot./min
Max. točivý moment:200 Nm při 2000-3000 ot./min
Převodovka:šestistupňová manuální
0–100 km/h:10,8 s
Nejvyšší rychlost:208 km/h
Průměrná spotřeba dle WLTP:5,1-5,6 l/100 km
Pohotovostní/nejvyšší hmotnost:1301/1808-1870 kg
Délka x šířka x výška:4689 × 1829 × 1470 mm
Základní/maximální objem zavazadelníku:600/1555 l
Poháněná náprava:přední
Aktuální základní cena modelu:519 900 Kč (1,0 TSI 110k 6M/T Active)
Základní cena testované verze:584 900 Kč
Cena testovaného vozu:617 400 Kč
Škoda Octavia Combi iV
Spalovací motor:1395 ccm, řadový zážehový čtyřválec, turbo
Max. výkon spalovacího motoru:110 kW (150 k) při 5000-6000 ot./min
Max. točivý moment spalovacího motoru:250 N.m při 1550-3500 ot./min
Max. výkon/točivý moment elektromotoru:80 kW (109 k)/330 N.m
Max. kombinovaný výkon/točivý moment:150 kW (204 k)/350 N.m
Baterie:Li-Ion, 13 kWh
Převodovka:šestistupňová trojspojková s integrovaným elektromotorem
0-100 km/h:7,5 s
Nejvyšší rychlost:220 km/h
Průměrná spotřeba (WLTP):1,1-1,2 l/100 km
14,3-14,8 kWh/100 km
Dojezd na jedno nabití (WLTP):62-64 km
Doba nabíjení:5 h (2,3 kW AC, 0-100 %, dodávaný kabel do standardní 230V/10A zásuvky)
3 h 33 min (3,6 kW AC, 0-100 %, wallbox)
Provozní/maximální hmotnost:1620/2058-2119 kg
Délka x šířka x výška:4689 × 1829 × 1474 mm
Základní/maximální objem zavazadelníku:490/1555 l
Pohon náprav:přední
Základní cena modelu:559 900 Kč (Combi 1,0 TSI 110k 6M/T Active)
Základní cena testované verze:949 900 Kč
Cena testovaného vozu:968 400 Kč

Výběr článků

Načítám