Hlavní obsah

Zapomeňte na 10 000 kroků denně. Ke snížení rizika předčasné smrti jich stačí i méně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O magické hranici minimálně 10 000 kroků, které je dle některých odborníků vhodné denně ujít, abyste udělali něco navíc pro své zdraví, jistě slyšel téměř každý. Výsledky dlouhodobé studie ale přicházejí s optimističtějším pohledem na věc – ke snížení rizika předčasné smrti jich prý stačí i 7000.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studie týmu odborníků z univerzity v americkém státě Massachusetts se zaměřila na životní styl 2100 dospělých ve věku od 38 do 50 let. Účastníci u sebe v rámci výzkumu nosili každý den po dobu jednoho roku krokoměr, aby se lehce spočítalo, kolik toho za den ušli. Téměř o 11 let později pak byly vyhodnoceny jejich zdravotní faktory.

Ti, kteří denně zvládli ujít alespoň 7000 kroků, což je ekvivalent vzdálenosti cca 4,8 kilometru, měli podle lékařů nižší pravděpodobnost, že během příštího desetiletí zemřou. Převedeno na čísla se u lidí ve středním věku riziko předčasné smrti snížilo až o 70 procent.

Podle odborníků je to tak jasný důkaz, že pravidelná fyzická aktivita je jednou z nejdůležitějších věcí pro udržení zdravého života.

Ideální způsob hubnutí? Deset tisíc svižných kroků denně

Zdraví

Co se týká oné hranice 10 000 kroků, pokud jí někdo dosahoval, nebo dokonce pravidelně přesahoval, na další snížení rizika předčasného úmrtí už to výraznější vliv nemělo.

Podle doktorky Amandy Paluchové, vedoucí autorky studie, byly výsledky stejné nehledě na to, jakou rychlostí lidé chodili. Závěry studie byly zveřejněny v akademickém žurnálu JAMA Network Open.

Doba, kdy děti z vesnic byly fyzicky zdatnější než ty z měst, je pryč

Děti

„Nositelné monitorovací systémy se proměňují v jakési lékařské nástroje, které se dají využít k prevenci a zvládání chronických zdravotních stavů,“ cituje vyjádření Paluchové server Daily Mail.

Vlastní reálné cíle

Výzkumníci rovněž tvrdí, že klíčovým krokem pro dobrou kondici je vhodné stanovovat si vlastní reálné cíle.

Běhání do schodů zlepšuje kondici, ale pozor na techniku

Zdraví

Vycházejí z pokusu, při kterém poskytli 500 lidem z nízkopříjmové skupiny, nejvíce ohroženým infarktem a mrtvicí, zdarma krokoměry. Část z nich pak dostala za úkol ujít denně o 2000 kroků navíc oproti běžnému režimu – většina zvládla maximálně 1200.

Ovšem u skupiny, která si mohla stanovit vlastní cíle kroků navíc, došlo k průměrnému navýšení o 1900 kroků denně, uvádějí výsledky studie publikované v akademickém žurnálu JAMA Cardiology.

Anketa

Víte, kolik kroků denně ujdete?
Ano, do deseti tisíc.
56,9 %
Něco málo přes deset tisíc.
17 %
Rozhodně přes 15 tisíc a více.
7,1 %
Ne, nezjišťuji to.
19 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12413 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nuda může dětem i prospět

Snažíte se svým dětem neustále plánovat čas, aby co nejméně chvil trávily před obrazovkami telefonů, tabletů či počítačů? Pak vězte, že to nemusí být vždy ku...

Výběr článků

Načítám