Hlavní obsah

Běhání do schodů zlepšuje kondici, ale pozor na techniku

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyběhnout si pravidelně schody v domě, ale i kdekoliv ve městě je pro naše zdraví velmi prospěšné. Velmi snadno si tak zlepšíme svou kondici i posílíme svaly na nohou. Důležité ale je běhat správně, protože jinak tato aktivita nesplní účel a navíc si můžeme i ublížit.

Foto: Profimedia.cz

Chůze do schodů zlepšuje kondici a posiluje srdce.

Článek

Běh do schodů a jejich následné scházení nebo sbíhání - tyto aktivity jsou pro naše zdraví velmi přínosné, jelikož povzbuzují krevní oběh, pomáhají odbourávat stres, zlepšují soustředění a dodávají energii. Stejně jako při klasickém běhu, i při běhání do schodů je důležitá technika pohybu.

Podle kardiologa Jesúse Peteira lze také podle chůze či běhu po schodech odhadnout funkčnost i kapacitu srdce. Pokud dokážete velmi rychle vyjít tři patra bez nutnosti zastavení, nebo o něco mírnějším tempem patra čtyři, pak je funkčnost vašeho srdce a dechu na dobré úrovni. Pokud ne, značí to, že by se vám hodilo více pohybu.

Pomalá chůze může předznamenávat rychlejší stárnutí po fyzické i duševní stránce

Zdraví

„Při cvičení na schodech pak můžete cíleně posílit i svaly, které jsou při dnešním způsobu života často zanedbávané, a proto bývají příčinou bolestí hlavně ramen a bederní části páteře. Důležité ale je běhat a cvičit správně,“ upozorňuje Hana Toufarová, lektorka FitPainFree.

Nejčastější chyby

  • špatné postavení chodidel - držení špiček nohou od sebe
  • různé souhyby těla, kdy se některé svaly nezapojují a nevhodně je nahrazují jiné svaly
  • špatné držení těla - ramena nahoře, správné je ramena stále tlačit dolů a dozadu

Velkým problémem může ale také být tzv. nevědomá chůze dolů. Lidé často různě dupou, nehlídají si a nekorigují pohyb, a tak nadměrně namáhají klouby.

„Přitom chůzi dolů ze schodů můžeme snadno využít k posílení těla – stačí dát ruce v týl, držet rovná záda, a namísto skloněné hlavy dolů si pohlídat držení špiček nohou směrem vpřed. Tímto způsobem můžeme dobře posilovat stehenní svaly, protože každým krokem vlastně brzdíme a jdeme proti gravitaci, která se nás snaží dostat ze schodu dolů,“ doporučuje Hana Toufarová.

Věčný student preferuje i v téměř 99 letech schody před výtahem

Zdraví

Na schodech lze i velmi dobře cvičit

Na schodech lze nejen běhat, ale provádět i spoustu tělu velmi prospěšných cviků, ve kterých se spojuje síla, koordinace i stabilita.

Jedná se přitom o obtížnější cvičení než na rovině. „Pokud chcete udělat krok, musíte překonat gravitaci a na jedné noze se vytáhnout o schod nebo o dva výš. Tím mnohem více posilujete stehenní a hýžďové svaly a svaly okolo kyčelních kloubů. Zároveň je náročnější udržet stabilitu, cvik také vyžaduje lepší koordinaci,“ vysvětluje lektorka.

Mnoho cviků na schodech je možné cvičit s rukama v týl, kdy se ramena tlačí dolů a lopatky k sobě.

„Současně s posilováním dolních končetin tak protáhnete prsní svaly, posílíte mezilopatkové svaly a také vzpřimovače páteře, které bývají často příčinou bolestí ramen nebo bederní páteře,“ doporučuje Toufarová.

Cvik Stairs step-ups hands behind head (Chůze do schodů s rukama za hlavou)

Foto: archív Hany Toufarové

Cvičení na schodech

Pomocí tohoto cviku posílíte svaly stehenní, hýžďové, vzpřimovače páteře a celkovou stabilitu těla.

Základní pozice: Postavte se ke schodům, nohy na šířku pánve, chodidla rovnoběžně. Ruce dejte v týl, ramena a lopatky stáhněte od uší dolů směrem k pasu.

Provedení cviku: Pravou nohou udělejte krok o 1-2 schody. Čím větší krok, tím obtížnější cvik. Celé chodidlo je na schodu, špičky prstů směřují dopředu. Aktivujte všechny svaly na pravé noze. Udělejte krok – přednožte levou nohu, pokrčte ji v koleni na 90°, stehno je rovnoběžně se zemí, koleno před kyčlí, kotník pod kolenem. Vydržte 2-3 sekundy.

Pokračujte levou nohou o 1-2 schody. Záleží na délce schodů, 10 schodů můžete vyjít třeba 4x.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám