Hlavní obsah

Vložky a tampony nejsou jediné řešení při menstruaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelná perioda obvykle provází ženy měsíc co měsíc po dobu asi třiceti až čtyřiceti let. Pohodlí a pocit jistoty, že se nestane nehoda, jsou tudíž klíčové. Není divu, že nemáme chuť experimentovat. Alternativní ekologické menstruační pomůcky však mohou překvapit. Vyzkoušela jsem tři z nich.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hlavním kritériem při posuzování jednotlivých pomůcek bylo pohodlí a spolehlivost jejich ochrany před protečením. Mnohé ženy ale mohou argumentovat jejich vyšší cenou proti běžným vložkám a tamponům. Ty jsou ovšem jednorázové, což není zrovna šetrné k přírodě.

Navíc zejména ženy se silnějšími menses nebo četnějším krvácením např. před menopauzou mohou za tyto pomůcky utrácet opakovaně dost peněz.

Ani investice do mnou testovaných výrobků není úplně jednorázová. Doba jejich opotřebení a nutnosti výměny za nové je ale nesrovnatelně delší - podle typu několik měsíců (houbičky) nebo let (kalhotky a kalíšky).

Osobní zkušenost se třemi typy výrobků doplňují odborné komentáře Martina Laštovičky, gynekologa-porodníka, zastánce přirozených porodů i postupů v porodnictví, jenž nyní pracuje v nemocnici v bavorském městě Weiden in der Oberpfalz.

Jak změny v našich životech ovlivňují menstruační cyklus

Zdraví

Ženský a poučený pohled nabízí Ilona Bittnerová, absolventka MFF a PřF UK, jež před 15 lety pro české ženy objevila menstruační kalíšek. Založila blog kalisek.cz a obchod Maluna.cz s potřebami pro ženy. V roce 2018 založila i šicí dílnu, kde zaměstnává maminky s malými dětmi.

Menstruační houba

Jednorázové menstruační houbičky (tampony) z pěnového materiálu podobného houbám na mytí, např. ve tvaru srdíčka, jež umožňují pohlavní styk při mírnější menstruaci, jsou běžné. A to v lubrikované i suché verzi. Neslouží ale jako náhrada tamponů pro normální nošení.

Já ovšem vyzkoušela přírodní houbu z vysušeného a vyčištěného mořského živočicha, jež má být alternativou pro tampony či vložky. Na balení jsem nenašla informaci, jak dlouho může houba zůstat v těle, nezbylo než to zkusit. Jinak byl návod jasný a srozumitelný.

Houba se zavádí mokrá, aby se mohla přizpůsobit, suchá je totiž tvrdá a netvárná. Vzala jsem si ji na první noc menstruace a hned jsem zjistila, že by mi místo velikosti L stačilo M (k dispozici je ještě velikost S).

Foto: Maluna.cz

Menstruační houba

Po chvíli jsem cítila mírný tlak do všech stran, nic horšího, než jak to bývá u obyčejného tamponu. Po pěti hodinách jsem se vzbudila a podle kontrolní vložky bylo vše v pořádku.

Jak ale houbu vyndat? Nemá žádnou šňůrku, proto to šlo poměrně obtížně - jednoznačně doporučuji tuto operaci provádět na toaletě, houba se totiž při stisknutí přirozeně vyždímá...

Odhalte tajemství ženské rovnováhy a vyzkoušejte cvičení, které zharmonizuje vaše tělo

Zdraví

Záleží na síle menstruace, moje houba byla plná z jedné třetiny, nepořádek se tedy nekonal. Proprala jsem ji v mydlinkové vodě a trochu ostřihla po straně - v této zmenšené velikosti jsem ji pocítila až ráno a houba byla opět poloprázdná. Myslím, že by tedy zvládla i celou silnou první noc menstruace. Doporučuji také zakoupit větší velikost a upravit si ji dle svých potřeb. Houbu můžete používat cca půl roku.

Také s touto houbou by měl být možný pohlavní styk, nicméně osobně si to moc nedokážu představit, záleží ale na individuálních pocitech. I plavání je údajně možné, nicméně je nutné jít do vody s čistou a čerstvě zavedenou pomůckou.

Jak řešit bolestivou menstruaci

Zdraví

Gynekolog Martin Laštovička: Přírodní houby mají díky vysokému obsahu jódu přirozeně antibakteriální i antiseptické účinky, riziko syndromu toxického šoku, který známe nejčastěji v souvislosti s tampony, je tak minimální. Záleží jak na zpracování houby, tak i na výrobním postupu.

Při užívání je třeba dbát hygienických doporučení a pomůcku často dezinfikovat. Menstruační houby také nevysušují sliznici vaginy. Na druhou stranu jsou křehké a složitěji se dostatečně správně čistí.

Ilona Bittnerová: Menstruační houby jsou skvělou pomůckou pro ženy, které chtějí používat hygienickou pomůcku zaváděnou dovnitř, ale mají potíže se zavedením čehokoliv pevnějšího (z důvodu velmi úzké pochvy, jizev po porodu apod.). Houby jsou oblíbené na konci menstruace a také mezi mladými dívkami.

Menstruační kalhotky

Tuto pomůcku jsem si okamžitě oblíbila a jen jsem doufala, že bude fungovat tak, jako je pohodlná. A kalhotky nezradily. Ani v noci. Jedinou nevýhodou je, že jich prostě potřebujete více kusů, po použití je nutné je vždy vyprat (alespoň důkladně v ruce) a nechat uschnout.

Na jednu menstruaci je pohodlný počet cca čtyři kusy, abyste si mohla být jistá, že vždy budete mít čistý a suchý kus v záloze. Prodává se jich mnoho druhů, dát za ně můžete 300, ale i více než 1000 Kč.

Počáteční investice se však určitě vyplatí. Pohodlí je při jejich nošení daleko větší než s vložkou či tamponem a v absorpční schopnosti si s nimi rozhodně nezadají. Ba naopak! Dle informací výrobce mnou zkoušených kalhotek absorbují 15-20 ml tekutiny, což je množství, které udrží asi čtyři tampony.

Informace výrobce k používání kalhotek byly naprosto dostačující a jasné. Řekla bych, že jsou nejvhodnější variantou pro ženy, které jsou zvyklé na klasické vložky, ale chtěly by udržitelnější, ekologičtější a rozhodně pocitově lepší variantu.

Foto: Maluna.cz

Menstruační kalhotky

Ani jednou se mi nestalo, že by kalhotky protekly. Při použití jsem nezaznamenala žádný pach, plnost poznáte podle jemného pocitu vlhkosti. Při světlé barvě předpokládám i pohledem.

Já zvolila černé a také vyšší klasický střih. Na výběr je ale více variant, záleží na vás. Barevná provedení a i tvary vás jistě překvapí. Vysoké, nízké, krajkové, bavlněné, umělé...

Plavat s nimi nemůžete, jinak je ale jejich použití univerzální pro jakoukoli příležitost - zkoušela jsem leccos, přesto jsem nevymyslela žádný pohyb, který by kalhotky posunul na nesprávné místo a vytvořil tak prostor nehodě.

Co způsobuje nadýmání během menstruace a jak se s ním vypořádat

Zdraví

Životnost mají jako kvalitní klasické kalhotky, jen je nosíte méně. Vydrží vám tedy třeba i osm let.

Gynekolog Martin Laštovička: Zdravotní aspekty menstruačních kalhotek se nijak neliší od látkových vložek. Je třeba klást velký důraz na jejich sterilizaci a doporučuje se vyprání i aplikace vysoké teploty např. žehlením nebo vyvařováním.

Ilona Bittnerová: Menstruační kalhotky jsou výbornou ekologickou a pohodlnou pomůckou pro všechny věkové kategorie. Hodí se pro ženy s normální i s velmi silnou menstruací. Výborné modely jsou kalhotky na noc, které mají nepropustnou vrstvu až k zadnímu hornímu okraji a chrání ženu proti nepříjemným nočním nehodám.

Menstruační kalíšek

Těchto kalíšků je dnes na trhu až neuvěřitelné množství různých druhů, tvarů i cen. Máte tedy šanci objevit ten, který padne dokonale právě vám. Já měla štěstí hned napoprvé s kalíškem t.o.c. velikosti M. Během dlouhého používání s ním nebyl jediný problém.

Kalíšek uvnitř necítíte. Díky podtlaku, který vytvoří, se nemusíte bát, že by vyklouzl nebo protekl. Jediné, co je trošku ošemetné, je manipulace s krví při jeho vyndávání. Vyplatí se opatrnost. Ale grif získáte velice rychle.

Foto: Maluna.cz

Menstruační kalíšky

Klasický tvar kalíšku nedovoluje pohlavní styk během menstruace, resp. prakticky by to asi šlo, ale nebylo by to pohodlné. Proto jsem zkusila ještě plochý menstruační kalíšek (Ziggy cup), který měl styk umožňovat. Měla jsem ovšem problém ho řádně nasadit.

Dle návodu by měl „obejmout“ děložní čípek a zaseknout se o stydkou kost, a to právě byl kámen úrazu. Zdálo se mi, že je příliš velký a neustále vyklouzával, což potvrdila i záchranná vložka a absence menstruační krve v kalíšku.

Při brzkém nasazení hormonální antikoncepce hrozí dívkám poruchy cyklu v dospělosti

Zdraví

Možná se ale jednalo o můj individuální problém a jiné uživatelky budou spokojené. Plavání a jiné sportovní aktivity by měly být možné s oběma typy kalíšků. O jejich životnost se vůbec nemusíte bát, uvádí se 10-15 let.

Martin Lašťovička: Menstruační kalíšek je vyroben z lékařského silikonu, tudíž neirituje sliznici, znesnadňuje množení bakterií a usnadňuje zavádění. Je vhodnou volbou pro pacientky, které častěji trpí na vaginální infekce a umožňuje objektivizovat množství menstruační krve. I zde platí dodržování hygienických zásad a pravidelné vyprazdňování i sterilizace kalíšku.

Mnoho gynekologů právě kalíšek svým pacientkám doporučuje. Mezi jeho nevýhody a rizika patří, stejně jako u tamponů, syndrom toxického šoku, ovšem riziko je u kalíšku výrazně nižší. V odborné literatuře se setkáváme s ojedinělými případy zánětu ledvin nebo rozšíření močovodu vlivem poruchy odtoku moči po špatném zavedení či dislokaci kalíšku.

Ziggy Cup má obdobné výhody jako klasický kalíšek. Vzhledem k pevnému okraji může při nesprávném zavedení nebo dislokaci právě dojít k utlačení močovodu nebo močové trubice a následně k potížím popsaným výše.

Ilona Bittnerová: Menstruační kalíšky jsou dokonalou pomůckou pro letní dny. Zavádějí se dovnitř, jsou velmi pohodlné a díky materiálu také zdravotně nezávadné.

Je potřeba pečlivě vybírat. Moc malý kalíšek by protékal, velký by zase nepříjemně tlačil. O dobře zvoleném kalíšku žena vůbec neví a podle síly menstruace ho jen jednou za několik hodin vypláchne.

Ziggy cup patří mezi menstruační disky. Jedná se o měkkou „mističku“ s pevným, ale pružným okrajem, kterou zavádíte pod děložní čípek. Manipulace s touto pomůckou je jedna ze složitějších a zpočátku si ji budete muset nacvičit.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Nejčastější mýty o sexu během menstruace

Oddávat se sexuálním hrátkám během menstruace je pro někoho tabu, pro jiného běžná záležitost. Zároveň jde o téma, které je stále opředeno mýty a domněnkami....

Premenstruační syndrom jako zabiják vztahů

Únava, nadýmání, bolesti hlavy i podbřišku či podrážděnost. To je jenom malý výčet symptomů, které jsou spjaty s premenstruačním syndromem (PMS). Není tedy...

Výběr článků

Načítám