Hlavní obsah

Jak změny v našich životech ovlivňují menstruační cyklus

Novinky, lin

Zpozdila se vám menstruace, přišla dřív, nebo dokonce vůbec? Nemějte zbytečné obavy. Na vině může být současná situace. Koronavirová pandemie a opatření s ní spojená mohou za to, že se naše životy změnily ze dne na den a není proto divu, že se vedlejší účinky těchto změn mohou podepsat i na našem organismu.

Foto: Profimedia.cz

Bolestivá menstruace dokáže potrápit.

Článek

Koronavirová pandemie utlumila spoustu aktivit, na které jsme zvyklí. Vedlejším účinkem těchto omezení pak mohou být fyzické změny, a to například nepravidelná či chybějící menstruace.

Podle lékařky Beth Donaldsonové je hlavním viníkem tohoto problému stres, který v nás onemocnění Covid-19 vyvolává.

„Stresové hormony mohou ovlivňovat hormonální cyklus. To znamená, že menstruace může přijít brzy, pozdě, nebo vůbec,“ říká Donaldsonová pro Huffington Post.

Jaký vliv má na naše tělo objímání, masturbace a sex

Vztahy a sex

Ženské tělo je totiž jedinečné v tom, že se dokáže přizpůsobovat konkrétní situaci tak, aby se chránilo. Pokud je tedy vystaveno stresu, upřednostní bezpečnost před ovulací, uvádí lékařka Kate Dennistonová.

„Na základě vnímání úrovně stresu a mozkové signalizace se naše těla mohou rozhodnout, že není vhodný čas ovulovat nebo menstruovat,“ upřesňuje Dennistonová.

Menstruační cyklus navíc závisí i na běžných proměnných, jako je náš životní styl. „Cyklus ovlivňuje naše strava, spánek, fyzická aktivita a další faktory. Během koronavirové pandemie se tyto okolnosti mohou ale dramaticky změnit. Vybočení z naší běžné rutiny pak může vést k vynechání menstruace, nebo naopak silnějšímu krvácení,“ říká praktická lékařka Natasha Bhuyanová.

Samozřejmě ale změna životního stylu či přemíra stresu nejsou jedinými možnými činiteli vynechané menstruace. Možné je i těhotenství či vážnější zdravotní problém. Pokud si nejste jista, je vždy lepší vyhledat odbornou pomoc.

Reklama

Související články

Co dělat, když partner nemá chuť na sex

Rozhodně neplatí, že se s nízkým libidem potýkají pouze ženy. I muži občas mají své dny, týdny či měsíce, kdy na sex nemají pomyšlení. Jenže zatímco pánové...

Je ideální čas pro pomalé milování

Kdy jindy vyzkoušet pomalý sex než v době, kdy nikam nespěcháme a máme více volného času? S trochou praxe uvidíte, že pomalé milování přináší nejen lepší...

Výběr článků

Načítám