Hlavní obsah

Syndrom polycystických ovarií trápí řadu žen, které nemohou otěhotnět

Syndrom polycystických ovarií je způsoben hormonální nerovnováhou a bývá nejčastěji diagnostikován v okamžiku, kdy žena nemůže otěhotnět. Že ale není něco v pořádku, se může dozvědět mnohem dříve podle dobře rozpoznatelných příznaků.

Foto: Profimedia.cz

Na syndrom polycystických ovarií lékaři často přijdou až v souvislosti s problémy s otěhotněním.

Článek

Mezi příznaky patří abnormálně dlouhé cykly, velmi slabé menstruační krvácení, jeho úplné vymizení nebo výrazné nepravidelnosti v cyklu. Objevuje se i akné, ztráta vlasů a v případě vyšší hladiny testosteronu dochází i ke zvýšenému ochlupení v typicky mužských oblastech (na zádech či prsou) a ukládání tuku v oblasti břicha.

Ženě také v důsledku nadměrného množství testosteronu nedozrávají ve vaječnících vajíčka. Místo nich se tvoří několikamilimetrové až centimetrové cysty, které zůstávají na povrchu vaječníku. V důsledku toho žena neovuluje, případně ovuluje pouze nahodile a nemůže tak ani otěhotnět.

Správnost diagnózy nicméně potvrdí až vyšetření u gynekologa. „Diagnóza je založena na laboratorním vyšetření mužských pohlavních hormonů, jejichž hladina je zvýšena, a na ultrazvukovém obrazu vaječníků. Buď jeden, nebo oba vaječníky bývají zvětšené a obsahují větší množství drobných folikulů,“ vysvětluje gynekoložka Radka Gregorová z Lékařského domu v Praze 7.

Příznaky, které vás mohou včas upozornit na poruchy plodnosti

Zdraví

Tato vyšetření by se měla dělat i u mladých dívek, které mají prvotní projevy problému a žádají gynekologa o předepsání hormonální antikoncepce, která blokuje tvorbu veškerých – tedy ženských i mužských – hormonů.

„V důsledku toho pak dochází ke zkreslení krevních testů. Proto je tak důležité znát výsledky testů ještě předtím, než dívka začne pilulky užívat,“ radí gynekoložka Martina Novotná.

Pomoci může úprava jídelníčku a doplňky stravy

Velmi důležité je při tomto onemocnění zaměřit se na změnu životního stylu a redukci váhy. Do jídelníčku je dobré zařadit zvýšené množství kvalitních bílkovin, esenciálních mastných kyselin, vlákniny, tekutin a fytoestrogenů obsažených v jeteli, sóje, čočce, lněném semínku a cizrně.

Pomoci mohou i některé doplňky stravy s inositoly, které mohou pomoci snížit hladinu mužských hormonů a podpořit ovulaci.

Pokud ženy začnou problém řešit včas, a tedy do 28 let věku, mohou začít spontánně ovulovat a i přirozeně otěhotnět.

„S přibývajícím věkem se k tomuto problému obvykle přidává zhoršená funkce vaječníků a otěhotnět po 36. roce věku už může být velmi obtížné. S věkem se navíc zhoršuje i kvalita vajíček a odpověď vaječníků na stimulaci. Přesný mechanismus těchto dějů se zatím také objasnit nepodařilo,“ vysvětluje Novotná.

V každé třídě je aspoň jedno dítě ze zkumavky

Styl

Pomoci může i cvičení hormonální jógy. Podle zkušeností lektorky Martiny Mangové z Lunárníjógy.cz se u žen cvičících hormonální jógu po 3–4 měsících cvičení vaječníky opět normalizují, včetně menstruace. A ženy pak mají i velkou šanci otěhotnět přirozenou cestou.

Reklama

Související články

Operace myomů jsou dnes na ústupu

Děložní myom je nejčastější nezhoubný nádor ženských pohlavních orgánů. Zkušenost s ním má 40 % žen ve věku 25 – 45 let a až 60 % žen starších 45 let. Zatímco...

Výběr článků

Načítám