Hlavní obsah

Nejčastější mýty o sexu během menstruace

Novinky, ald

Oddávat se sexuálním hrátkám během menstruace je pro někoho tabu, pro jiného běžná záležitost. Zároveň jde o téma, které je stále opředeno mýty a domněnkami. Pojďme nahlédnout pod pokličku této ožehavé záležitosti, a zjistit, zda je sex během menstruace oprávněně démonizovaný.

Foto: Profimedia.cz

Pro některé ženy je sex během menstruace naprosté tabu.

Článek

Mýtus č. 1: Sex zhorší menstruační bolesti

První dny menstruace jsou pro většinu žen synonymem hrůzy. Není divu, že během takových chvilek není na sex ani pomyšlení. Na druhou stranu je dobré vědět, že sex si s menstruační bolestí dokáže poměrně dobře poradit.

Konkrétní zásluhu můžeme připsat endorfinům, které se uvolňují při orgasmu. V případě, že vaše vyvrcholení bude intenzivní, pak bolesti rychle poleví. Zároveň orgasmus snižuje hladinu stresu, což je opět vlastnost, kterou během menstruace jistě všechny oceníme.

Jak řešit bolestivou menstruaci

Zdraví

Mýtus č. 2: Menstruační krev je nehygienická

Mnoho lidí se domnívá, že menstruační krev je nehygienická. Není tomu tak. Menstruační krev je směs zdravé krve a tkáně, kterou již tělo nepotřebuje, a tak není v tomto směru žádný důvod k obavám.

I tak je ale vhodné, když použijete kondom, protože při sexu během menstruace hrozí větší riziko přenosu pohlavních nemocí a infekcí, kterou může mít některý ze zúčastněných.

Mýtus č. 3 - Sex prodlužuje menstruaci

Naopak. Za jeden z nejpříjemnějších faktů můžeme považovat to, že sex dokáže menstruaci zkrátit.

„Děje se to z důvodu, že sex zvyšuje rychlost, kterou se děložní výstelka zbavuje nepotřebné tkáně,” říkají odborníci z NetDoctor.uk. Pokud se tedy oddáte sexu během menstruace, může se stát, že již druhý den po pohlavním styku nebudete menstruovat.

Jak menstruace ovlivňuje zdraví ženy

Zdraví

Mýtus č. 4 – Minimum párů má sex během menstruace

Nemluví se o něm, a pokud se přece jenom někoho na sex během menstruace zeptáte, pak se dočkáte znechuceného pohledu.

Zajímavé ale je, že podle výzkumu pro aplikaci Clue má zhruba 30 % lidí sex během menstruace. Z toho jasně vyplývá, že pokud lidé o něčem nemluví, ještě to nutně neznamená, že to nedělají.

Mýtus č. 5 – Během periody se ženy nedokážou vzrušit

Ačkoliv největší chuť na sex zažívají ženy během plodných dnů, menstruace může mít taktéž vliv na vzrušení. Za vším stojí nízká hladina estrogenu a testosteronu, která s ženským tělem dělá hotové divy.

Je ale důležité myslet na to, že každá žena je jiná. Pokud nepociťujete během menstruace zvýšené libido, pak se do sexu rozhodně nenuťte.

Neodpírejte si sex! Zamává s celou řadou potíží

Vztahy a sex

Závěrem

Je důležité myslet na to, že sex během menstruace je rozhodnutím ženy. Nemůže být do něj nucena a zároveň ani ona sama nemůže nutit svého partnera.

V případě, že se pro sex rozhodnete, je vhodné udělat menší opatření. V ideálním případě rozložte na postel starý ručník nebo textilní podložku. Jedině tak omezíte menstruační krev na vašem ložním prádle. Zároveň byste měly vědět, že riziko početí během menstruace není nulové, a tak je dobré nezapomenout na kondom, který poslouží i jako ochrana před možnou infekcí.

Anketa

Provozujete sex během menstruace?
Ano, zcela běžně
26,9 %
Ano, ale ne vždy
16 %
Občas, ale jedná se spíše o výjimečnou záležitost
28,9 %
Ne, je to pro mne naprosté tabu
10,3 %
Ne, ale jen proto, že to druhý odmítá
7,4 %
Ne, zatím jsem k tomu nenašel/nenašla odvahu
5,9 %
Ne, zkusili jsme to, ale nelíbilo se nám to
4,6 %
Celkem hlasovalo 6939 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám