Hlavní obsah

Recepty na polévky, které v zimě přijdou vhod

Právo, Vendula Presserová

Jak říkávaly naše babičky, není nad pořádnou, silnou, horkou polévku. V zimních dnech přijde vhod dvojnásobně. Vývary a nezahuštěné polévky navíc zasytí, aniž by vám nabouraly redukční dietu.

Foto: Šimon Presser

Tradiční česnečka

Článek

Česnečka (česká, tradiční)

INGREDIENCE

  • 2 velké brambory
  • 1 palička česneku
  • 1 kostka hovězího (zeleninového) bujonu
  • 2 krajíce chleba
  • 1 lžíce + 1 lžička sádla
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • majoránka

POSTUP:

  • V litru vody uvařte brambory nakrájené na kostičky spolu s bujonovou kostkou, kořením a lžičkou sádla.
  • Jen majoránku nechte až na konec.
  • Polévku odstavte z plotny a přimíchejte majoránku a zbylý prolisovaný česnek, tak si udrží intenzitu.
  • Na lžíci sádla osmažte na kostičky nakrájený chleba, ke konci přidejte plátky česneku ze dvou stroužků.
  • Chlebové krutonky podávejte zvlášť.

Tip: V jiné verzi se do česnečky ke konci varu zamíchá vajíčko.

Bujonové kostky – hon na čarodějnice
Většina profi i amatérských kuchařů na veřejnosti opakuje tisíckrát omleté klišé: „Bujonová kostka? Fuj!“ Mám podezření, že řada z nich kostky tajně používá. Co je na nich tak špatného? Ano, obsahují nezdravý glutamát, pokud to ale nepřeháníte, tak vám v malém množství jednou za čas neublíží. Přitom nic jiného nedodá polévce pátou chuť – umami. Já osobně tuhle přísadu do polévek přidávám a hlásím se k tomu!

Vývar s kapáním (Fusion kuchyně, koření převzaté z vietnamských receptů dodá vývaru mimořádnou chuť)

Foto: Šimon Presser

INGREDIENCE

Na polévku

  • 2 morkové kosti
  • 500 g hovězího žebra
  • 2 mrkve
  • čtvrtka celeru
  • 1 petržel
  • špalek pórku
  • půlka hlávky fenyklu
  • šálek zelených fazolek (i mražené)
  • 3 tobolky kardamomu (nebo lžička prášku)
  • půl hvězdičky badyánu
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 1 lžíce miso pasty
  • sůl
  • menší svazek zeleného koriandru

Na kapání

  • 1 vejce
  • 3 lžíce hladké mouky
  • trocha mléka
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • sůl

POSTUP:

  • Oprané kosti pečte v troubě 30 minut na 200 °C.
  • Maso ponořte do dvou litrů studené vody, přidejte zapečené kosti i s morkem, miso, koření a zeleninu vcelku kromě fazolek a koriandru.
  • Pomalu táhněte, až je maso měkké (tři až čtyři hodiny), ale zeleninu vylovte mnohem dřív, pohlídejte, aby byla uvařená jen na skus.
  • Kapání: Vejce rozmíchejte s moukou a troškou mléka na řidší těsto, osolte, přidejte muškátový oříšek.
  • Těsto protlačte sítem s většími otvory do vroucí osolené vody (jako halušky).
  • Promíchejte, přidejte fazolky a vše vařte tři minuty.
  • Kapání sceďte a v misce promíchejte s trochou tuku z povrchu vývaru.
  • Hotový vývar přeceďte, je-li moc mastný, odstraňte tuk.
  • Maso oberte a vraťte do polévky spolu se zeleninou nakrájenou na kostičky.
  • Porce posypejte nasekaným koriandrem. Kapání s fazolkami podávejte zvlášť.

Šest tipů na rychlé obědy a večeře

Styl

Vichysoisse (čti: višisoas] – Francouzský pórkový krém z lázní Vichy, podává se studený i teplý

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE

  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 400 g pórku – bílá část
  • 1 litr vývaru (kuřecí nebo zeleninový)
  • 400 g brambor
  • 250 g smetany
  • sůl
  • bílý pepř

POSTUP:

  • Na oleji s máslem orestujte nakrájenou cibuli a dobře propraný, nakrájený pórek, jen do světlé barvy.
  • Přidejte kostky brambor a zalijte vývarem.
  • Vařte při nízké teplotě 35 minut.
  • Odstavte, přilijte smetanu a polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka.
  • Nakonec přeceďte přes husté sítko.

Rybí polévka: Recepty na tradiční i netradiční variace

Vánoce

Dršťková

Foto: Šimon Presser

INGREDIENCE

  • 1 kg drštěk od řezníka, ne polotovar
  • 3 lžíce sádla
  • 3 velké cibule
  • 4 rovné lžíce hl. mouky
  • 1 lžíce sladké červené papriky
  • 1 lžička pálivé mleté papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 10 celých pepřů
  • 5 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • palička česneku
  • 2 lžíce majoránky

POSTUP:

  • Dršťky očistěte a důkladně několikrát promyjte ve studené vodě.
  • Ponořte je do studené osolené vody a vařte 30 minut.
  • Vodu z prvního vaření vylijte, dršťky propláchněte a dejte je znovu vařit do čisté osolené vody. Můžete použít papiňák.
  • Přidejte jednu celou cibuli, nové koření, bobkové listy, kmín a pepř a vařte přibližně 2 hodiny, v papiňáku hodinu.
  • Vývar přeceďte a uchovejte, dršťky odložte zvlášť.
  • Zbylé dvě cibule nakrájejte na kostičky a polovinu orestujte na sádle dozlatova.
  • Přidejte mouku a papriku, zarestujte, přisypejte zbylou cibuli a zalijte vývarem.
  • Dršťky nakrájejte na proužky a vraťte je do polévky.
  • Nechte ji zvolna provařit deset minut, míchejte a hlídejte, aby se dršťky nepřichytily ke dnu (ideální je nepřilnavý povrch hrnce).
  • Nakonec polévku dochuťte česnekem a majoránkou, dosolte.

Tip: Co nesníte hned, uchovejte v mrazáku.

Recepty na lehké zahřívací menu

Zdraví

Kuřecí vývar s nudlemi a masovými knedlíčky

Foto: archiv restaurace Ossegg

INGREDIENCE

Na polévku

  • 1 kg kuřecích skeletů (tzv. karkas)
  • 500 g krků + 500 g křídel
  • 8 kuliček černého pepře
  • 1 lžička soli
  • 2 kuličky nového koření
  • 3 větší snítky tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 200 g mrkve
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 100 g pórku (jen bílá část)
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 stonky plocholisté petržele
  • 1 stonek libečku
  • zelenina do vývaru: 1 mrkev, 1 menší celer, 1 petržel

Masové knedlíčky

  • 200 g vychlazených kuřecích prsou bez kůže
  • 200 g vychlazené smetany min. 31%
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce bylinek (tymián, rozmarýn, pažitka)
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 stroužek česneku

Nudle

  •  140 g hrubé mouky + na podsypání
  • 1 vejce
  • 1/2 skořápky vody

POSTUP:

  • Skelety nasekejte na kusy. Na plechu je pečte 10 minut v troubě na 220 °C, otočte a pečte dalších 10 minut.
  • Omyté krky a křídla ponořte do studené vody (asi 4 l) společně s opečenými skelety, aby vše bylo potopené (chce to velký hrnec). Přiveďte k varu, pak stáhněte oheň na minimum a sbírejte pěnu, přidejte koření.
  • Táhněte na nejmenším ohni 75 minut.
  • Poté přidejte do vývaru nadrobno nakrájenou zeleninu, cibuli, česnek, plocholistou petržel a libeček.
  • Přidejte teplotu, jakmile se začne polévka vařit, opět stáhněte oheň a nezakryté vařte dalších 45 minut.
  • Vývar přeceďte a přidejte do něj nakrájenou orestovanou zeleninu.
  • Knedlíčky: Maso nakrájejte a se smetanou, solí, česnekem a oříškem rozmixujte. Vmíchejte bylinky a dejte na 20 minut do lednice.
  • Přiveďte k varu 2 l osolené vody a lžičkou do ní vykrajujte knedlíčky. Vařte je 1,5 minuty.
  • Nudle: Na vále důkladně propracujte rukama suroviny na pevné těsto. Vyválejte ho na tenký plát a dejte zaschnout.
  • Z plátu potom nakrájejte tenké nudle. Nechte je proschnout. Nudle vařte dvě minuty v osolené vodě, přeceďte.

Tipy šéfkuchaře restaurace Ossegg Lukáše Holého

  •  Vývar ihned použijte, nebo ho rychle zchlaďte v ledové lázni. Po vychlazení stáhněte tuk a vývar můžete po částech zamrazit. V mrazáku vydrží několik měsíců.
  • Čím jemněji nakrájíte zeleninu, tím více přidá vývaru barvy a chuti.
  • Skelety pečte v troubě pro větší intenzitu chuti. Kůže a ořezky nepečte, vývar by mohl chutnat nahořkle.
  • Vývar vařte bez pokličky a NIKDY ho nemíchejte. Zakalil by se a při cezení by zůstalo mnoho chutí v sítku.
  • V mase a kostech zůstane i po dvou hodinách ještě dost kolagenu a chutí. Můžete je znovu zalít a dál vařit. Získáte tak „druhák“.
  • Abyste mohli vývar používat jako neutrální surovinu pro mnoho pokrmů, nesmíte ho téměř solit. Lžička na celé množství stačí.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Recepty z tradiční thajské kuchyně

Jmenuje se Somrak Mika, ale všichni ji znají jako Thai babi. Tato úchvatná dáma a skvělá kuchařka, která v pražském Café Buddha představuje hostům autentickou...

Španělské lahůdky do zimních dnů

Pro typické španělské recepty, které nás zahřejí v lednových mrazech a budou nás doprovázet při plánování dovolené, jsme zašli do pražské restaurace La Boca...

Výběr článků

Načítám