Hlavní obsah

Španělské lahůdky do zimních dnů

31. 1. 2020, 10:04
Právo, Vendula Presserová

Pro typické španělské recepty, které nás zahřejí v lednových mrazech a budou nás doprovázet při plánování dovolené, jsme zašli do pražské restaurace La Boca k šéfkuchaři Petru Míškovi.

Foto: Profimedia.cz

Gazpacho Andaluz

Článek

Tortilla de patata - čti [tortija de patata] - Bramborová omeleta

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tortilla de patata

INGREDIENCE

  • 500 g brambor
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 300 ml olivového oleje
  • 6 vajec
  • 1 lžíce mleté papriky
  • sůl

POSTUP:

  • Oloupané brambory nakrájejte na malé kostičky a v cedníku propláchněte pod tekoucí vodou, aby se zbavily škrobu. Osušte je v utěrce.
  • Cibuli také nakrájejte na kostičky.
  • V pánvi rozehřejte olej a konfitujte (pomalu vařte) v něm brambory společně s cibulí a česnekem.
  • Mezitím si v míse rozšlehejte vejce s paprikou a solí.
  • Až brambory i cibule na pánvi dostatečně změknou, sceďte je z oleje a přendejte směs do mísy s vejci. Vše dobře promíchejte.
  • V pánvi znovu rozehřejte trochu olivového oleje a nalijte na něj bramborovo-vaječnou směs, rovnoměrně rozprostřete a nechte šest až deset minut zvolna smažit. Hlídejte, aby se omeleta nepřipálila.
  • Poté s pomocí talíře většího, než je samotná pánev, omeletu obraťte a opečte ji i z druhé strany. Když je tortilla dostatečně opečená z obou stran, vyklopte ji na talíř.
  • Tortilla de patata chutná výborně teplá i po vychladnutí.

Sladkovodní ryby nejen na štědrovečerním stole

Gazpacho Andaluz - Andaluská studená polévka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Gazpacho Andaluz

INGREDIENCE

  • 1 banánová šalotka (cibule)
  • 500 g rajčat (možno nahradit konzervou loupaných rajčat)
  • 2 lžíce olivového oleje – extra virgin
  • 1 stroužek česneku
  • 1 salátová okurka
  • mletý pepř, sůl
  • 1 lžíce vinného bílého octa
  • 1 zelená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 100 g bílé chlebové střídky
  • 1 g čerstvé bazalky
  • 1 g čerstvého oregana

POSTUP:

  • Rajčata spařte a oloupejte, oloupejte i okurku, česnek a šalotku, papriku zbavte jádřince a zeleninu nakrájejte na menší kusy.
  • Chlebovou střídku nechte nabobtnat v troše studené vody.
  • Vše vložte do mixéru, přidejte i zbylé suroviny a rozmixujte směs do jemné konzistence.
  • Nakonec gazpacho přeceďte a při podávání ozdobte jemně nakrájenou paprikou, okurkou, chlebovými krutony a snítkou bazalky.

Paella marisco - Paella s mořskými plody

Foto: Jan Handrejch, Právo

Paella marisco

INGREDIENCE

  • 200 g kulatozrnné rýže na paellu (nebo arborio)
  • 6 krevet
  • 8 slávek
  • 200 g kalamárů
  • 100 ml bílého vína
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml rybího vývaru
  • 2 oloupaná rajčata
  • 2 šalotky
  • 2 červené papriky (kapie)
  • 2 stroužky česneku
  • tymián
  • šafrán
  • mletá sladká paprika
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • citron
  • petrželka

POSTUP:

  • Zeleninu nakrájejte na kostičky.
  • Na oleji se solí ve velké hluboké pánvi restujte 5 minut kalamáry a krevety.
  • Vyndejte je, odložte stranou a ve výpeku postupně zarestujte červenou papriku, šalotku, česnek, tymián, rýži, mletou papriku a rajčata.
  • Paellu podlijte bílým vínem a vývarem.
  • Kalamáry rozprostřete zpět do pánve.
  • Směs je celá ponořená. Okořeňte ji šafránem, solí a pepřem.
  • Vařte na mírném plameni 10 minut.
  • Poté vyskládejte na povrch slávky a krevety a vše dopečte v rozehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.
  • Po upečení paellu nechte dotáhnout 5 minut pod alobalem. Ozdobte ji dílky citronu a nasekanou petrželkou.

Recepty na rychlé večeře plné chutí

Crema catalana - Katalánský krém

Foto: Jan Handrejch, Právo

Crema catalana

INGREDIENCE

  • 600 ml plnotučného mléka
  • špalíček skořice
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 75 g cukru krystal
  • 4 žloutky
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 50 g třtinového cukru

POSTUP:

  • Pomeranč a citron oloupejte a slupky dejte vařit společně s 500 ml mléka a skořicí.
  • Při bodu varu přiklopte pokličkou a odstavte mimo plamen.
  • V dalším hrnci rozšlehejte žloutky s krystalovým cukrem a pomalu přes síto za stálého míchání přilijte aromatizované mléko.
  • Směs dejte vařit. Kukuřičný škrob smíchejte se zbytkem mléka a vlijte ke krému.
  • Jakmile krém začne tuhnout, stáhněte ho z plotny.
  • Krém rozmixujte ponorným mixérem a nalijte ho do misek, ty dejte chladit do lednice.
  •  Po vychladnutí posypejte třtinovým cukrem a flambovací pistolí zkaramelizujte povrch.

Reklama

Související témata:

Související články

Recepty na rychlé večeře plné chutí

13. 9. 2019, 10:22

Prázdniny skončily, děti se vrátily do školy, my do práce. Ve shonu často řešíme rodinné večeře objednanou pizzou či krajícem chleba. Tomáš Harašta...

Tradiční recepty z Krkonoš

1. 11. 2019, 10:02

Krkonošskou tradicí vás provede Jiří Švestka, Executive Chef hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou. A něco moc dobrého ze svého moderního receptáře k tradičním...

Výběr článků