Hlavní obsah

Probouzíte se v noci žízní? Důvodů může být mnoho

Probouzíte se uprostřed noci vyprahlí žízní a už si nedovedete představit nemít vedle postele sklenici s vodou? Na vině může být dehydratace, ale i jiné důvody.

Foto: Profimedia.cz

Žízeň může narušit zdravý spánek.

Článek

Začíná léto, a to znamená spánek v často malých a vyhřátých pokojích, do kterých se celý den opíralo slunce. Nevyhnutelně se tak dostavuje zvýšené pocení, návaly horka a žízeň.

Všechny tyto symptomy souvisí s dehydratací, kterou si můžeme přivodit nedostatečným pitným režimem či dlouhou dobou strávenou na slunci.

Co když vás ale noční žízeň doprovází nejen v létě, ale po celý rok?

Dehydratace

Jak už bylo výše řečeno, dehydratace je jednou z nejčastějších příčin nočního probouzení kvůli žízni. „Dehydratace úzce souvisí s pocením. Pokud se hodně potíte, i když máte například sedavý způsob práce, nebo naopak hodně sportujete, je potřeba doplňovat tekutiny.

Důležité je také si uvědomit, kolik toho denně nachodíte. I mírná aerobní aktivita se počítá,“ říká doktorka Katharina Lederleová pro Stylist.

Proč je dobré doplňovat tekutiny i v okamžiku, kdy nemáte žízeň

Zdraví

„Pokud jste aktivnější, je větší šance, že během dne ztratíte více elektrolytů pocením a dýcháním ústy během cvičení, a proto můžete večer pociťovat větší žízeň,“ potvrzuje doktorka Nirusa Kumaranová, ředitelka a zakladatelka Elemental Health Clinic.

Pozor na jídlo a pití

Někteří lidé se snaží před usnutím nepít, aby se vyhnuli nočnímu vstávání na záchod. Právě to může být ale příčina toho, proč se budíte žízní.

Důležité je také vyhnout se jídelníčku, který obsahuje velké množství cukru a soli a alkoholu. To platí zejména u večeře, protože velké množství těchto složek může tělo dehydratovat a přivolat pocity žízně.

Zastavte úzkost včas pomocí jednoduchých rad

Zdraví

Dýchání

Další obvyklou příčinou noční žízně je dýchání ústy. „Dýchání ústy, zejména ve spánku, podporuje větší ztrátu vody z úst, což vede k nadměrně žízni,“ říká Kumaranová.

„Podobně je tomu také u chrápání, které podporuje větší ztrátu vlhkosti v horních cestách dýchacích,“ dodává.

Špatná matrace

Máte doma luxusní matraci z paměťové pěny? Co je možná zázrak pro vaše záda, se může stát nepřítelem pro zbytek těla. „Pěnové matrace vás sice mohou zdánlivě ochladit poprvé, když si do nich lehnete, ale pak vaše tělesné teplo začnou odrážet zpátky k vám,“ říká Lederleová.

Úzkost

Neustálá potřeba pití nemusí ve skutečnosti vůbec souviset s fyzickou žízní. Ačkoliv pro to neexistuje žádná odborná studie, je pravděpodobné, že pokud trpíte úzkostí nebo máte stresové období, vaše tělo si to začne promítat i do spánku a vy se budete častěji budit žízní.

Žízeň může být také indikátorem závažnějších onemocnění, jako je cukrovka, spánková apnoe, Sjögrenův syndrom, onemocnění ledvin a jater či rakovina. Je ale potřeba dodat, že téměř všechny z nich přicházejí s množstvím dalších příznaků.

Reklama

Související články

Sedm nenápadných známek dehydratace

Dehydratace je v letních měsících častým problémem. Vysoké teploty, nedostatečný pitný režim a zvýšené pocení se na těle rychle podepíšou a mohou vést...

Výběr článků

Načítám