Hlavní obsah

Sedm nenápadných známek dehydratace

Dehydratace je v letních měsících častým problémem. Vysoké teploty, nedostatečný pitný režim a zvýšené pocení se na těle rychle podepíšou a mohou vést k oslabení organismu i nebezpečnému úpalu. Jaké jsou varovné signály?

Foto: Profimedia.cz

Dehydratace se na těle brzy projeví.

Článek

Výsledky nedávného výzkumu ukázaly, že i mírná dehydratace - to znamená ztráta 1 až 2 % vody, může skutečně zamezit tělu v jeho správném fungování. Jaké jsou nejčastější známky dehydratace?

1. Páchnoucí dech a pocit sucha v puse

Páchnoucí dech samozřejmě nemusí ihned znamenat dehydrataci, ve spojení s pocitem sucha v puse se ale jedná o jasný signál. Důvodem je to, že při nedostatečné hydrataci se netvoří velké množství slin, které pomáhají rozkládat a vypláchnout jídlo z úst.

Snížený čisticí účinek slin umožňuje růst bakterií a způsobuje zápach z úst. Pokud máte pocit lepkavých nebo vyprahlých úst, ujistěte se, že vypijete jednu až dvě sklenice vody, které vám od tohoto problému uleví.

2. Svalové křeče

Odborníci se domnívají, že jedním z důvodů, proč lidé při cvičení dostávají svalové křeče, je dehydratace a vyčerpání elektrolytů, což znamená, že vaše tělo nemá dostatek klíčových minerálů, jako je sodík a draslík.

Tyto minerály totiž pomáhají vyrovnávat hladinu pH v těle a také řídí funkci nervového systému. Křeče z dehydratace se ale netýkají pouze sportovců. Pokud se procházíte v horkém dni a začnete pociťovat bolest nebo napětí svalů, může to být známka toho, že dostatečně nepijete.

Nedostatečný pitný režim u dětí negativně ovlivňuje jejich pozornost a soustředění

Děti

3. Bolest hlavy

Bolesti hlavy jsou podle Huffington Post opravdu častým znakem mírné až střední dehydratace a mohou být mírné, ale i intenzivní. Dehydratace může také vyvolat migrény. Podle vědců dehydratace může dočasně zmenšit mozkovou tkáň a toto smrštění pak může způsobovat bolest.

4. Tmavá moč

Jednoduchou metodou, kterou v praxi používají i zdravotníci, je zkoumání míry dehydratace podle barvy moči. Pokud je tmavě žlutá nebo má výraznou barvu, pak je na čase dopřát si pár sklenic vody. Obecně totiž platí, že čím více pijete, tím je moč světlejší.

Pamatujte však, že barva moči se může také měnit na základě léků, které užíváte, nebo konkrétních potravin, které jíte. Pokud máte jakékoli dotazy, zeptejte se svého lékaře.

Na co si dát pozor při letním sportování

Zdraví

5. „Letní chřipka“

Pokud se necítíte ve své kůži - potýkáte se s bolestí hlavy, pocity závratě nebo s nevolností, možná se domníváte, že se o vás něco pokouší. Všechny tyto příznaky ale mohou souviset s dehydratací. Vážnější dehydratace navíc může způsobovat i zimnici či horečku, proto si dávejte pozor na to, jaké množství vody denně vypijete.

6. Máte hlad

Pocity hladu a žízně pocházejí částečně z hypotalamu, což je oblast mozku, která řídí tyto funkce spolu s dalšími věcmi, jako je například tělesná teplota.

Pokud tedy brzy po jídle znovu pociťujete hlad, je možné, že jste spíše dehydratovaní a mozek to nedokáže správně vyhodnotit. Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň.

7. Únava

Správná míra hydratace zásadně ovlivňuje naši energii. Pitný režim totiž pomáhá tělu dodávat klíčové živiny do všech buněk a udržuje tak orgány v chodu. V opačném případě přichází únava, či dokonce pocity vyčerpání.

Reklama

Související články

Připravte svou pokožku na opalování

Být krásně a stejnoměrně opálená je snem většiny z nás. K tomu je ale zapotřebí důkladná příprava. Zvlášť pokud toužíme po opravdu zdravém opálení a nechceme...

Ve vedru hodně pít je pro tělo zásadní

Každý dospělý člověk by měl ideálně během celého dne vypít dva až tři litry přírodní minerální nebo pramenité vody. Pokud je však velké vedro či sportujeme,...

Kokosová voda a její vliv na zdraví

Z pití kokosové vody se stal trend. Pijí ji milovníci zdravého stravování, odborníci na krásu, dokonce ji propagují i celebrity po celém světě. Obsahuje totiž...

Výběr článků

Načítám