Hlavní obsah

Proč je dobré doplňovat tekutiny i v okamžiku, kdy nemáte žízeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aby každá buňka v těle dobře fungovala, potřebuje neustále doplňovat tekutiny. I z tohoto důvodu i lehká dehydratace může způsobit řadu potíží od podrážděnosti, únavy, zastřeného vidění, přes bolesti hlavy až po změny, které mohou vyústit v srdeční selhání.

Foto: Profimedia.cz

I lehká dehydratace může způsobit řadu potíží.

Článek

Jak poznáte, zda jste dostatečně hydratovaní?

Rozhodně nespoléhejte jako na hlavní ukazatel na pocit žízně. Váš organismus může být dehydratovaný i bez tohoto pocitu.

K pocitu žízně dochází v okamžiku, kdy mozek zjistí, že krev začíná houstnout, a tedy je stále koncentrovanější. Mozek pak začne uvolňovat hormony včetně angiotensinu II., který řídí výšku krevního tlaku a bilanci vody a solí.

Podle profesora biologie Yuki Oka dávají v mozku tento signál buňky z oblasti nazývané subfornický orgán. „Tyto buňky fungují v mozku jako čidlo, které neustále zjišťuje, co se děje v krevním oběhu. Buňky tak monitorují hladinu soli v krvi, ale i další hladiny hormonů a jiných chemikálií,” vysvětluje Oka.

Křeče v lýtkách mohou být způsobeny i dehydratací

Zdraví

Při jejich aktivaci přitom mozek vyvolává pocit žízně. Po napití polykací reflex opět tyto buňky deaktivuje a vy přestanete pociťovat žízeň. A to i přesto, že nebude váš organismus plně hydratován.

Nově nicméně vědci přišli se zjištěním, že kromě těchto buněk sehrávají při pocitech žízně významnou roli i střevní buňky, které dokážou okamžitě zjistit nejen kolik jste toho vypili, ale také složení vypité tekutiny, a tedy do jaké míry zvládne napravit nerovnováhu tekutin v krvi. Je tedy velmi důležité reagovat i na tyto signály.

Co dalšího ovlivňuje pocity žízně?

Žízeň ovlivňují i další faktory od životního stylu, diety přes pohlaví. Pokud například jíte hodně ovoce a zeleniny, budete přijímat i méně tekutin, tudíž se u vás nebudou tak často zapínat senzory žízně, stejně tak jste-li žena, jelikož se potíte méně než muž. Dehydratovaní bývají častěji i ti, kdo hodně cvičí, a tedy se i hodně potí.

„Málokdo si také uvědomuje, že větší žízeň mají i lidé, kteří hodně a často mluví. Naopak menší žízeň mají starší lidé, jelikož starší mozek reaguje na změny v těle mnohem pomaleji než mladý mozek,” dodává pro Daily Mail profesor Oka.

Nápoje s elektrolyty u aktivních sportovců podle vědců příliš nefungují

Zdraví

Podle doktorky Esther Papiesové, když často ignorujete pocity žízně, pak i mechanismus žízně začne být méně citlivý a člověk se mnohem snadněji dostane do dehydratovaného stavu.

Podceňovat signály žízně se ale nemusí vyplatit, a to nejen z důvodu dehydratace, ale i kvůli tomu, že to může být příznak cukrovky, problémů s ledvinami a srdcem.

Jak předcházet dehydrataci?

Naslouchejte všem signálům, které vás upozorňují na žízeň a snažte se tomuto stavu předcházet už jen tím, že budete tělu pravidelně dodávat malé množství tekutin.

Nedostatečný pitný režim u dětí negativně ovlivňuje jejich pozornost a soustředění

Děti

Budete-li ovšem pít i tehdy, kdy ještě žádnou žízeň nepociťujete. V takovém případě se budete cítit celkově mnohem lépe, protože při pití se do těla vyplavuje i hormon dopamin, neurotransmiter, který umožňuje cítit radost, euforii, motivaci, soustředění a mnoho dalšího.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám