Hlavní obsah

Přílohy si můžete dopřávat i při hubnutí

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začínáte s hubnutím a stojíte před dilematem: brambory, nebo rýži. Tmavé pečivo, nebo zeleninu. Nemluvě o přílohách, jež odborníci kolikrát ani přílohami nenazývají – knedlících, hranolcích, kroketách, bramboráčcích. Kdy a jaké přílohy se mohou při dietě jíst a které je lepší vynechat?

Foto: Profimedia.cz

Hranolky lze v tomto případě výborně nahradit rýží, k zeleninovému soté se bude i lépe hodit.

Článek

Dlouhodobé vynechání příloh při redukčním režimu není vhodné, protože jsou důležitým zdrojem komplexních sacharidů.

„Podle našich zkušeností se vyplatí přílohy vynechat nebo omezit v počátcích redukčního programu – takovýto postup pomůže rychleji nastartovat hubnutí,“ upozornila Kristýna Galová z brněnského Institutu kompliment.

Lze však úspěšně hubnout i bez vynechání příloh. Důležité je vědět, jak je připravovat a zařazovat do jídelníčku.

„Měli jsme klientku, která měla přílohy velmi ráda a vícekrát zkoušela hubnout, ale nikdy se nedokázala příloh na delší dobu vzdát, proto její snahy o štíhlejší postavu vždy ztroskotaly. Přílohy jsme tedy zařazovali i v prvních týdnech hubnutí, ale změnili jsme způsob jejich kuchyňské úpravy a poradili, se kterými potravinami je kombinovat a jak ušetřit energii,“ říká Kristýna Galová.

Zlatá střední cesta

  • Můžete zkusit kompromis – v prvních týdnech hubnutí jíst přílohy dvakrát nebo třikrát do týdne a u zbytku jídel je zcela nahradit zeleninou.
  • Přílohy však zařazujte raději v rámci oběda, jako součást večeře při redukčním režimu vhodné nejsou. Porce přílohy by neměla být větší než 150 gramů.

Některých příloh bychom se měli raději vzdát úplně, a to nejen v době hubnutí. Hranolky, houskové knedlíky nebo bramboráčky nám mohou chutnat, ale zdravá racionální strava s nimi nepočítá. Vhodná není ani bramborová kaše; i ta obsahuje poměrně velké množství energie, vyšší glykemický index (brambory jsou téměř rozvařené) a pro redukční dietu jsou nevhodnou kombinací sacharidů a tuků.

Nejvhodnější přílohy

Vhodnými přílohami naopak jsou rýže, brambory, celozrnné těstoviny nebo těstoviny z tvrdé pšenice, případně špaldové těstoviny.

Přílohy může vždy vhodně doplnit mladá blanšírovaná nebo dušená zelenina. Vedle toho, že zvýší estetiku servírovaného jídla, také více zasytí, proto si vystačíme s menší porcí přílohy.

Energii lze ušetřit i tak, že budete upřednostňovat nové brambory, jarní kořenovou zeleninu a čerstvě připravené domácí těstoviny, které mají vyšší obsah vody a tím i méně energie.

Pozor na glykemický index

Glykemický index je kromě druhu potraviny ovlivněn také jejím zpracováním. „U příloh jde zejména o jejich tepelnou úpravu – čím je delší, tím se hodnota glykemického indexu zvyšuje. Proto bychom neměli přílohy rozvářet, ale vařit pouze do doby, než budou al dente. Rovněž zeleninu bychom měli vařit krátce nebo ji přidávat k vařenému jídlu těsně před jeho dokončením, abychom zbytečně nezvyšovali glykemický index pokrmu,“ vysvětluje ještě Kristýna Galová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám