Hlavní obsah

Rychlé zhubnutí na začátku diety prý brání jojo efektu

Novinky, Veronika Hušková

Přestože mnoho dietologů varuje, že rychlé hubnutí není zdravé, některé výzkumy jejich názor nahlodávají. Například floridští vědci tvrdí, že výrazná ztráta váhy v začátcích diety pomáhá udržet si linii a brání takzvanému jojo efektu.

Foto: Profimedia.cz

O tom, zda je lepší hubnout pomalu nebo rychle se odborníci přou.

Článek

Lidé, kteří shodí více než tři čtvrtě kila za týden, mají asi pětkrát vyšší šanci, že si vydobytou váhu udrží, než ti, co zhubnou méně, tvrdí nová studie vědců z Univerzity of Florida. Informoval o ní deník The Daily Telegraph.

Vědci své tvrzení dokazují studií bezmála tří set žen, u kterých výzkumný tým zjišťoval, jaký vliv má počáteční rychlost hubnutí na dlouhodobé udržení váhy.

Autoři analyzovali 262 žen středního věku trpících nadváhou, které zapojili do speciálního šestiměsíčního programu, jenž je měl motivovat k omezení příjmu kalorií a ke zvýšení fyzické aktivity.

Cílem programu bylo shodit v průměru půl kila týdně.

Vědci srovnávali tři skupiny žen

Podle toho, jak se ženám dařilo hubnout v prvním měsíci, byly rozděleny do tří skupin. V první byly ty, jež do té doby shodily v průměru tři čtvrtě kila za týden, v druhé ženy, které zhubly průměrně 0,25 až 0,75 kila týdně a ve třetí účastnice, které hubly v průměru méně než čtvrt kila týdně.

Vědci pak znovu analyzovali výsledky hubnutí všech tří skupin po šesti a osmnácti měsících. Zjistili, že nejúspěšněji bojovala s přebytečnými kily první skupina, tedy ty ženy, jež na začátku programu hubly nejrychleji. Ty totiž ztratily nejvíc kilogramů i celkově, udržely si váhu nejdéle a bylo méně pravděpodobné, že ztracená kila znovu naberou.

Po osmnácti měsících měly tyto ženy pětkrát větší pravděpodobnost dosažení klinicky významného desetiprocentního úbytku hmotnosti než ženy ve skupině, která hubla na začátku nejpomaleji.

Studie byl publikována v časopise Journal of Behavioural Medicine.

Reklama

Související témata:

Související články

Pohyb napomáhá redukci váhy dokonce třikrát

Když chceš zhubnout, musíš se hýbat. Kolikrát to ti, již se snaží o snížení své hmotnosti, slyšeli. Lehce se to radí, ale při sedavém způsobu zaměstnání je...

Výběr článků

Načítám