Hlavní obsah

Práce z postele může rozhodit váš spánek i milostný život

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Užíváte si benefitů práce z domova a nejčastěji vyřizujete e-maily z pohodlí své postele? Pak si koledujete nejen o rozhození spánkového režimu, ale také o snížení libida. Proč je důležité mít oddělené pracovní prostředí od ložnice a jaký vliv má na naši výkonnost přirozený zdroj světla?

Foto: Profimedia.cz

Práce z postele není přirozená.

Článek

Neustálé šero, zima, ale i strach z koronaviru. To všechno jsou důvody, proč nám práce z postele může často připadat jako dobrý nápad. Pokud navíc nemáte ve svém bytě místa nazbyt, může být ložnice jediným místem, kde vás neruší děti nebo drahá polovička, která má rovněž home office.

V případě, že je pro vás práce z postele jediným možným řešením, snažte se alespoň v průběhu dne chodit ven. I když je totiž zataženo, tak je venku desetkrát více světla než v interiéru. Pokud jste navíc byli zvyklí do práce dojíždět, je velmi pravděpodobné, že změna režimu má velký vliv na vaši bdělost i spánek.

Pravidelné vystavování se dennímu světlu pomáhá udržovat naše vnitřní hodiny synchronizované s denní dobou. I proto je důležité se před spánkem vyhnout jasnému světlu, které vyzařují například mobilní telefony.

Potraviny, které pomohou s lepším usínáním

Zdraví

To potvrzuje i nedávná studie, podle které lidem, kteří pracovali v kanceláři a měli dostatečný přísun denního světla (zejména ráno), trvalo usnout v průměru pouhých 18 minut.

Naopak ti, kteří dopoledne pracovali u tlumeného světla, se s usínáním trápili 45 minu a spali v průměru o 20 minut déle. Jejich spánek byl také přerývaný a méně kvalitní.

Prací z postele také riskujete, že se vaše ložnice promění v pracovní kout plný nepořádku, jenž vás může podvědomě stresovat a narušovat tak spánek. Snažte se proto před usnutím všechno důležité uklidit a vytvořit si z ložnice opět místo relaxace.

Rovněž odborníci doporučují, aby se lidé před spaním věnovali nějaké relaxační aktivitě, jako je například koupel nebo čtení.

Jak být produktivní i v domácím pracovním prostředí

Zdraví

Práce z postele ale nemusí ovlivňovat pouze spánek, ale také milování. Mnoho párů sice přiznalo, že mají více sexu, než tomu bylo před pandemií, díky společnému času, jiní ale zažívají pravý opak.

„Být celý den ve stejném prostoru se stejnou osobou je v rozporu s tisíci let evoluce, buďte k sobě proto laskaví,“ říká sexuální terapeutka Kate Moyleová pro Guardian.

Sexuální touha se často mění a je ovlivněna věcmi, které se dějí kolem nás. Pokud v ložnici pracujeme, spíme či vychováváme děti, pak je těžké si tuto místnost spojovat s intimními chvílemi.

„Mnoho lidí v současnosti bojuje se vzájemnou touhou. Když už mají sex, tak to stojí za to. Dokopat se k tomu je ale stojí velké úsilí. Důvodem je nedostatek odděleného prostoru i času, během kterého by se lidé začali na svůj protějšek těšit,“ říká Moyleová.

Vyzkoušejte proto své ložnici dodat na atmosféře. Zkuste měkké druhy osvětlení, zapalte vonnou svíčku nebo zapněte smyslnou hudbu. Cokoliv, co vám pomůže se naladit na svého partnera, je vítané.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám