Hlavní obsah

Phubbing? Velká hrozba současných vztahů

Novinky, das

Na jednu stranu zabíječ nudy, na druhou i vztahů. I tak lze hovořit o mobilním telefonu, který stále častěji krade naši pozornost na úkor mezilidské interakce. Jak ukazují nejnovější průzkumy a zkušenosti rozvodových právníků, právě tento problém stojí i za rozpadem vztahů. Podceňovat phubbing, jak o problému hovoří odborníci, se tak opravdu nemusí vyplatit.

Foto: Profimedia.cz

Lidé dnes se svými mobily spí, večeří, pracují, tráví na nich volný čas.

Článek

Vidíte-li svého partnera často na mobilu, po čase logicky přijdou podezřívavé myšlenky, zda si s někým nepíše, nebo domněnky, že si přítel/přítelkyně místo konverzace s vámi hledá raději novinky na internetu. Z toho mnohdy plynou hádky, které mohou vést ke vzájemné nedůvěře a odcizení.

„Lidé dnes se svými mobily spí, večeří, pracují, tráví na nich volný čas. Jedná se skoro o plnohodnotný vztah. Je pak těžké vést další vztah s ‚reálným‘ člověkem, který ve srovnání s mobilem není vždy tak pohotový, plný novinek, zajímavých informací, a navíc nejde jednoduše ovládat tlačítky,“ upozorňuje vztahová terapeutka Lenka Matoušová ze Servisu vztahů, který patří pod obecně prospěšnou společnost Women for Women.

Novodobá závislost aneb Když milujete svůj telefon víc než partnera

Vztahy a sex

Nelze se tedy divit, že stále více partnerů se cítí přehlížených a mají pocit, že druhý raději tráví čas se svým smartphonem než s nimi.

Jak ukázal britský průzkum YouGov survey, až třetina lidí má problém s časem, který tráví jejich protějšky na mobilu. Mezi lidmi ve věku 25 až 35 let je to dokonce až 54 % všech dotázaných, kteří vnímají, že jim mobilní technologie narušují jejich romantický vztah. I podle právníků vzrostl počet rozvodů právě z důvodu až chronického používání mobilu jedním z partnerů.

„Moderní technologie se vyvinuly a zasáhly nám do života velmi rychle. Téměř všichni se s nimi rychle sžili, aniž by si ale uvědomili, jaká rizika to může mít,“ potvrzuje Michelle Drouinová, vývojová psycholožka na Indiana University a Purdue University v americkém Fort Wayne.

Jedním z důsledků pak bývají i rozpadající se vztahy, které by za normální situace problémy vůbec nemusely mít.

Kontrola partnerova telefonu: Zásah do soukromí, nebo standard

Vztahy a sex

Jak z toho ven?

Rada je jednoduchá, prostě své telefony odložte a začněte se věnovat svému protějšku.

Udělejte si pravidlo, že při společných večeřích, výletech nebudete na telefon koukat. Nechte si zapnuté zvonění, ale ostatní notifikace vypněte. Sedíte-li u večeře, tak si telefon nikdy nepokládejte na stůl, nechte ho uložený v kapse či tašce, abyste ho měli mimo své zorné pole.

Trápí-li vás, že tím, kdo na telefonu tráví více času, je váš partner, pak si s ním o tom v klidu popovídejte.

„Řekněte mu o svých pocitech a zkuste vyslovit přání a navrhnout pravidla, kdy a ve kterých situacích nebudete ani jeden koukat do mobilních telefonů. A také naopak, kdy si potěšení se svými mobily dopřejete a nebudete se navzájem ‚stresovat‘ úšklebkem či povytaženým obočím,“ upřesňuje terapeutka Lenka Matoušová.

Jarní odlehčovací digitální dieta prospěje každému

Styl

Jak svému vztahu vrátit „offline“ dobu

  • Pokud se nemůžete s partnerem shodnout na některých faktech, pak je ihned negooglete, jen o nich jednoduše diskutujte. 
  • Jedete na výlet? Zkuste si udělat dobrodružství, že pojedete s klasickými papírovými mapami.
  • Nevíte, kam do restaurace? Nemusíte hned zjišťovat online recenze. Běžte někam „na blind“.
  • Pořiďte si na dovolenou klasický tlačítkový mobil, místo tabletu si vezměte knihy…
  • Nechoďte spát s mobilem. Zkuste vždy s partnerem hodinu před spaním nepoužívat žádné digitální zařízení. Povídejte si, čtěte si navzájem noviny, hrajte deskové hry.
  • Kupte si domů klasický budík a nechte buzení na něm… Uvidíte, že po pár dnech si na mobilní telefon večer ani nevzpomenete.

Věřte, že takový digitální detox vrátí do vztahu opět slova, smích a společné zážitky, které nemusí být jen takové, že hledáte nabíječku na telefon nebo nejlepší signál na wi-fi.

Reklama

Související články

Mlčení může být snadno tichou agresí

Existuje řada znaků, které s docela slušnou přesností signalizují, jestli je vztah dvou lidí zdravý. Do nich patří na předním místě otevřenost a úroveň...

Jak dostat svou žárlivost pod kontrolu

„Kdo nežárlí, ten nemiluje,” zní ve vaší hlavě, zatímco tropíte žárlivou scénu. I když je žárlivost součástí mezilidských vztahů, občas nám pěkně přeroste přes...

Jak poznat, že žijete v jednostranném vztahu

Do zdravého vztahu bychom s partnerem měli investovat stejný díl energie i času. Bohužel v některých vztazích tato rovnice nefunguje, a tak mnohem více dáváte,...

Výběr článků

Načítám