Hlavní obsah

Jak dostat svou žárlivost pod kontrolu

Novinky, ald

„Kdo nežárlí, ten nemiluje,” zní ve vaší hlavě, zatímco tropíte žárlivou scénu. I když je žárlivost součástí mezilidských vztahů, občas nám pěkně přeroste přes hlavu. Pokud už sama cítíte, že vaše žárlení překročilo veškeré meze, je nejvyšší čas ho zpacifikovat. Nezapomeňte, že tato lidská emoce častokrát stojí za rozpadem vztahu.

Foto: Profimedia.cz

Žárlivost odráží negativní pocity, které máme vůči sobě.

Článek

Žárlivost je emoce, kterou doprovází hněv, smutek, strach, stres i pocit méněcennosti. Častokrát přichází nenápadně a dokáže se v naší hlavě usadit na dobu neurčitou.

Obzvláště citliví jedinci se s žárlivostí nedokážou vyrovnat a nechají, aby je zcela pohltila. Na druhou stranu je důležité poznamenat, že jde o druh poplašného signálu, který ukazuje, že mezilidský vztah je v nebezpečí.

Zjistěte, čeho se doopravdy bojíte

Většina žen se domnívá, že za jejich žárlivost mohou partneři. Zní to logicky, vždyť kdyby nám partner nedal důvod k žárlení, pak bychom se nepříjemné emoci rády vyhnuly. Podle Sari Cooperové, zakladatelky Centra lásky a sexu v americkém New Yorku, nám ale žárlivost prozrazuje více o nás než o samotném partnerovi.

„Žárlivost odráží negativní pocity, které máme vůči sobě, a prohlubuje všudypřítomnou úzkost, která nám říká, že pro někoho nejsme dostačující,” vysvětluje.

Pokud tedy cítíte, že žárlivá scéna pomalu přichází, zkuste se na chvilku zklidnit a zeptejte se sama sebe, čeho se bojíte. „Pokud žárlivost rozložíme na malé kousíčky a zjistíme, co se skrývá pod jejím povrchem, pak s ní dokážeme lépe pracovat,” říká lékařka Skylerová.

Pět příznaků chorobné žárlivosti

Vztahy a sex

V nejlepším případě si vytvořte speciální deník, do kterého zapisujte své pocity. „Napište si seznam spouštěčů žárlivosti. A pak si položte otázku, zda se v minulých vztazích vyskytly podobné situace - ať už s rodinou, přáteli nebo bývalými partnery, které ve vás taktéž vyvolaly žárlivost,” navrhuje Cooperová.

Zároveň si promluvte s někým, komu důvěřujete, a kdo vám poskytne nezaujatou zpětnou vazbu. V případě silné žárlivosti se vyplatí, když navštívíte terapeuta, s jehož pomocí zjistíte, jaké problémy z minulosti se převtělily do současné žárlivosti.

Komunikujte s partnerem

Není jednoduché partnerovi přiznat, že bojujete se žárlivostí. Přesto byste o žárlení neměla mlčet. Zkuste si popovídat o situacích, kdy vás tato emoce doslova sžírala. Možná se dočkáte jednoduchého vysvětlení, proč se partner choval tak či onak. Možná zjistíte, že si ani neuvědomil vážnost svého jednání.

Občas není od věci, když si partneři stanoví meze a řeknou si, jaké chování je za hranicí.

Při hovorech na téma žárlivost je zapotřebí, abyste se zaměřila na sebe, nikoliv na partnera. Pokud partnera budete obviňovat, pravděpodobně se váš hovor zvrhne v hádku. Mnohem lepší bude, když partnerovi vysvětlíte své pocity a myšlenky. Jedině tak povedete produktivní konverzaci, ze které můžete vyjít jako silnější bytost.

Zhrzený muž v domácnosti aneb Když se láska změní v závislost

Vztahy a sex

Pracujte na důvěře

„Ve vztahu je důležité, abyste se cítila bezpečně. Jediný způsob, jak toho dosáhnout, je stanovit si základní pravidla, která oba budete respektovat. Následně je musíte dodržovat, protože jedině tak prohloubíte vzájemnou důvěru,” řekla lékařka Skylerová pro The Oprah Magazine.

V praxi to znamená, že partner i vy budete chodit domů včas, nezapomenete si zavolat ze služební cesty nebo vysvětlíte, proč jste ze schůzky dorazili pozdě. Jsou to jednoduché věci, které však mohou zmírnit strach i žárlivost. „To vše je součástí zdravých vztahových návyků,” dodává Cooperová.

Osm nenápadných způsobů, jak se zaručeně zničit

Zdraví

Nepřípustné chování

Pokud máte podezření, že vám je partner nevěrný, pak pravděpodobně přemýšlíte nad přečtením jeho textových zpráv nebo e-mailů.

„Kontrola telefonů a počítačů vám neposkytne útěchu, kterou hledáte, nýbrž navýší úroveň vaší úzkosti,” tvrdí Cooperová a raději navrhuje, abyste s partnerem vaší situaci probrala.

Zkuste se zaměřit i na další varovné znaky nevěry, díky kterým snáze určíte, zda máte pravdu, nebo jde jenom o pouhou domněnku, která zbytečně přerostla v žárlivost.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak ženy prožívají krizi středního věku

Tohle klišé známe všichni – padesátiletý „mladík“ v příliš těsných džínách si to svým sportovním autem sviští na tenis, nejlépe ještě cestou od své mladé...

Výběr článků

Načítám