Hlavní obsah

Jak poznat, že žijete v jednostranném vztahu

Novinky, ald

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do zdravého vztahu bychom s partnerem měli investovat stejný díl energie i času. Bohužel v některých vztazích tato rovnice nefunguje, a tak mnohem více dáváte, než dostáváte. Odborníci na vztahy se shodli na osmi indiciích, které napovídají, že žijete v jednostranném vztahu.

Foto: Profimedia.cz

Když dáváte více, než dostáváte, jde pravděpodobně o jednostranný vztah.

Článek

Pro partnera byste se rozkrájela. S úsměvem mu navaříte, poklidíte, pomůžete mu s pracovními resty a navrch ho zasypete sladkými slůvky a něžnými doteky.

Zatímco vy do vztahu dáváte nesmírně moc energie, partner pouze „bere”. „Problém jednostranného vztahu je ten, že mnoho žen považuje tento model soužití za normální. A to dokonce i ve chvíli, kdy žijí s toxickým člověkem nebo s osobou, která je nemiluje,” tvrdí klinická psycholožka Jill P. Weberová.

Asi nikoho nepřekvapí, že takto nevyvážený vztah je jako tikající bomba, která vybuchne v momentě, kdy to nejméně čekáte. Pokud nechcete, aby se z vašeho vztahu stalo minové pole, zakročte dříve, než válka vypukne.

1. Neustále se ujišťujete

Jsem dostatečně hezká? Chytrá? Vtipná? Psycholožka Weberová upozorňuje, že neustálé ujišťování sama sebe je jedním ze znaků jednostranného vztahu.

„Veškerou pozornost a energii směřujete k tomu, abyste v partnerových očích byla dokonalá. Přitom je důležité, abyste se v první řadě chovala a cítila sama sebou,” dodává psycholožka.

Naučte se být autentická a nenechte se znejistit tím, co od vás očekává partner nebo okolí.

Jak dostat svou žárlivost pod kontrolu

Vztahy a sex

2. Omluvy jsou na denním pořádku

Každý člověk může udělat chybu a je naprosto přirozené, že se za ni omluví. Pokud ale žijete ve vztahu, kde se nakonec omluvíte i za něco, co jste neudělala, pak si zahráváte s velkým problémem.

„Konflikty ve vztahu byste měli řešit týmovým přístupem. Nikdy by to neměla být záležitost jedné osoby,” vysvětluje psychoterapeutka Cori Dixon-Fyleová pro The Oprah Magazine.

Opačným jevem jsou chvíle, kdy se konfliktu chcete za každou cenu vyhnout. Ani to ale není ideální řešení, neboť potlačujete vnitřní pocity. Snažte se docílit toho, abyste problémy řešili otevřeně a omluva přicházela od skutečného viníka.

3. Partnera stále ospravedlňujete

Za milovanou osobu bychom daly ruku do ohně, a tak její chování častokrát omlouváme. „Pamatuji si, jak jsem v předchozím manželství říkala: ‚On je dneska jenom mrzutý.‘ Dnes už ale vím, že byl hrubý,” říká expertka na vztahy Keren Eldadová.

V tomto případě je vhodné, abyste byla otevřená názorům rodiny a blízkých přátel. Pokud vám řeknou, že jsou chováním partnera znepokojeni, vyplatí se, když si jejich slova vezmete k srdci.

Jak poznat, že se váš vztah nachází ve slepé uličce

Vztahy a sex

4. Cítíte se nejistá

Neustále se snažíte, děláte pro partnera první poslední a stále se necítíte šťastná a uspokojená? Tento vnitřní neklid je podle Weberové jedním z důkazů jednostranného vztahu, ve kterém plýtváte energií na úkor někoho, kdo si ji nezaslouží.

„Pokud se cítíte vyčerpaně, znamená to, že ve vztahu pracujete příliš tvrdě,” tvrdí odbornice na vztahy Kelli Millerová a dodává, že takový vztah není dlouhodobě udržitelný.

5. Partnerův kalendář má prioritu

Vy i váš partner máte nárok na to, abyste dělali aktivity, které vás baví a dávají vám smysl. Někteří pánové ale upřednostňují své koníčky před vašimi, což ve vztahu z dlouhodobého hlediska nedělá dobrotu. V horším případě se může stát, že partner své koníčky upřednostňuje i před vaší osobou.

„Měla by existovat harmonie ve vašich plánech. Pokud vás partner chce vidět jen tehdy, když mu to vyhovuje, pak žijete v jednostranném vztahu,” říká Keren Eldadová.

Pět věcí, které ženy občas dělají a muži se kvůli nim necítí být dostatečně milovaní

Vztahy a sex

6. Děláte příliš mnoho

Spřádáte plány na víkend? Organizujete rekonstrukci bytu? Děláte domácí práce? A nikdy nezapomenete, kdy má jeho matka narozeniny? Pokud je vám podobný scénář povědomý, zkuste zvážit, zda nežijete v jednostranném vztahu.

„Vydáváte příliš mnoho a očekáváte příliš málo,” říká Eldadová. „Lidé často dávají s nevědomým očekáváním, že jim to partner jednou vrátí. To je ale velká chyba,” tvrdí vztahová terapeutka Ellen Chuteová.

7. Prosíte o pozornost

Nespočet láskyplných zpráv a sto zmeškaných hovorů. Zatímco vy byste se pro kontakt s partnerem rozkrájela, on vás následně odbyde krátkou textovkou nebo nepříjemným telefonátem? I takové chování značí, že váš vztah není oboustranný.

„Stalo se vám někdy, že jste kamarádce záviděla, jaký má vztah se svým partnerem? Pokud ano, pak to vnímejte jako červenou kartu vašemu vztahu,” radí Kelli Millerová.

Reinkarnace vztahu aneb Jak se opět zamilovat do svého partnera

Vztahy a sex

8. Vždycky se mýlíte

Možná sama zažíváte pocit, že jste pokaždé „za tu špatnou”. Ať uděláte cokoliv, řeknete svůj názor, nebo partnera konfrontujete s realitou, pokaždé dokáže svou vinu obrátit a udělat viníka z vás.

„Tato strategie umožňuje vašemu partnerovi, aby nikdy nepřevzal odpovědnost za to, jak se k vám chová,” říká Weberová.

Ve zdravém vztahu je ale důležité, abyste se cítila komfortně a nebála se vyslovit svůj názor. Jedině tak můžete žít spokojený a šťastný život.

Žiju v jednostranném vztahu

Pokud máte pocit, že předchozích osm bodů popsalo váš vztah, pak jste konečně pochopila, v jaké realitě žijete. Možná vás ale překvapí, že jednostranný vztah nemusí být chybou pouze partnera.

„Lidé mají tendenci přitahovat typy vztahů, o kterých si myslí, že si je zaslouží,“ říká Dixon-Fyleová.

„Pokud někdo bojuje s vlastním sebevědomím, má sklon zůstat v jednostranných vztazích příliš dlouho.”

Podle Weberové je nejlepším řešením, když vztah opustíte a začnete pracovat na vlastním růstu. „Měli byste se zaměřit na vzkříšení vlastního života,” dodává Dixon-Fyleová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám