Hlavní obsah

Jarní odlehčovací digitální dieta prospěje každému

Právo, Zuzana Musálková

K jaru patří pojmy detox a půst, teď k nim můžete přidat i lehkou digitální dietu. Místo věčného připojení k sítím a kontroly digitálních displejů je třeba si po zimě užít co nejvíc slunečních paprsků. Očím i psychice to udělá jen dobře. Není třeba se drasticky odpojovat třeba na týden, často stačí jen trochu zbrzdit.

Foto: Profimedia.cz

Určitě bychom si měli dát pauzu tehdy, pokud s mobilem spíme i vstáváme, nebo se na něj dokonce díváme během noci.

Článek

Mobil vlastní dvě třetiny světové populace a diskuse o jeho vlivu na naše psychické a fyzické zdraví je velmi živá a nejednoznačná.

Odborníci se úplně neshodují, co a jak nám přesně škodí, své jméno už ale každopádně dostala úzkostná porucha, jež spočívá v závislosti na chytrém telefonu. Jde o nomofobii.

Známý je už také syndrom FOMO, což je přehnaný strach z toho, že nám něco důležitého unikne nebo zmeškáme skvělou příležitost, pokud nejsme připojeni na sítě a na internet.

Odborníci ovšem potvrzují, že digitální svět s sebou přináší stres a krade spoustu času, který by naše tělo potřebovalo využít třeba pohybem a pobytem v přírodě. Modré světlo z obrazovek navíc zpomaluje metabolismus a má špatný vliv na náš spánek.

Kdy si určitě dát pauzu

  • Pokud s mobilem spíme i vstáváme, nebo se na něj dokonce díváme během noci.
  • Jestliže se cítíme nesví, když ho nemáme po ruce.
  • Když máme potřebu neustále kontrolovat, jestli nám náhodou někdo nepsal.
  • Jsme nonstop připojení na sociálních sítích a cítíme osamělost, jakmile mobil odložíme nebo se vzdálíme od obrazovky počítače.

Jak se udržet v off-line světě

  • Prvním krokem je začít řešit v on-line světě jen čtyři důležité kategorie, a to rodinu, přátele, práci a zdraví. Vše ostatní se dá odložit na později.
  • Po příchodu domů bychom neměli mít telefon stále u sebe. Je dobré ho odložit na jedno místo, kam budeme muset dojít, pokud ho budeme chtít zkontrolovat. Koupelna, toaleta i ložnice by pro něj měly zůstat zakázanými zónami. Ranní vstávání nám například zaručí i klasický budík.
  • Při cestách do práce nebo z práce, ale také při obědě bychom měli mít mobil v tašce, nikoli v pohotovosti v kapse nebo v ruce.
  • Doma, a to zejména večer, je třeba vypnout světelná a zvuková oznámení a odpojit se aspoň dvě hodiny před spaním. Pokud je to příliš těžké, mohlo by ze začátku stačit i třicet minut.

Anketa

Zvládli byste týden bez dat a wifi připojení na telefonu?
Ano, telefon využívám výhradně k volání
35 %
Ano, ale připojil/a bych se z jiného zařízení
2,5 %
Myslím, že ano, ale ještě jsem to nezkoušel/a
42,5 %
Ne, to bych nezvládl/a
5 %
Ne, potřebuji to k práci
7,5 %
Spíš ne, přiznávám, mám už závislost
5 %
Nevím, vyzkouším to
2,5 %
Celkem hlasovalo 40 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám