Hlavní obsah

Od bolesti zad i výhřezu ploténky může pomoci Smíškovo cvičení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bolesti v zádech trápí drtivou většinu Čechů. Alternativu k práškům proti bolesti, nebo dokonce operaci může nabídnout takzvaná Smíškova metoda. Cvičení s gumou, které pomáhá protahovat a posilovat svaly v těle, přiblížil Novinkám fyzioterapeut Martin Trávník. Ten také přichystal sérii několika cviků, které zvládnete i doma.

Od bolesti zad i výhřezu ploténky může pomoci Smíškovo cvičení Video: Novinky

 
Článek

„V dnešní době má tak devadesát procent lidí problémy s oblastí bederní a krční páteře, často také trpí na výhřezy plotének. Vždycky je to potřeba zkonzultovat s lékařem a fyzioterapeutem,“ řekl Novinkám fyzioterapeut Martin Trávník z pražského Centra zdravých zad.

Podle něj je na vině zejména sedavý způsob života. Při častém sezení je vyvíjen zvýšený tlak na bederní páteř, kdy relaxují břišní svaly, zatímco se více napínají ty zádové. To může vést k poškození meziobratlových disků, které nemají dostatečnou regeneraci, a tedy až k vyhřezlé ploténce a bolestem zad.

Foto: Novinky

Cvičí se pomocí speciálních gum.

„Je několik možností, jak bolesti zad léčit. Ne vždy je to řešitelné, někdy to končí operací. Řekl bych ale, že v 90 procentech se to dá odcvičit,” dodal fyzioterapeut.

Smíškova metoda

V pražském centru, kde působí, se zaměřují na takzvanou Smíškovu metodu, označovanou také jako SM Systém či metoda Spirální stabilizace. Jedná se o cvičení pomocí gumy či elastických lan, které pomáhá posilovat a protahovat svaly v těle.

Než začnete cvičit kvůli hubnutí, zbavte se nejprve bolesti zad, kloubů a svalů

Zdraví

„Je to metoda, která, když to řeknu zjednodušeně, řeší korekci naší chůze a pohybu. V podstatě od šesti let, kdy nás posadí do lavice ve škole, tak sedíme. Začneme přetěžovat určitou část stabilizace těla, zkrátí se nám ohýbače kyčle, dojde k tomu, že se nám sklopí pánev dolů či se vyvalí břicho a prohneme se,“ vysvětlil Trávník.

Metodu cvičení pomocí elastických lan vyvinul lékař Richard Smíšek, který se problematikou regenerace páteře a léčbou páteřních poruch zabývá přes čtyřicet let. Pracuje přitom se dvěma typy stabilizace těla: vertikální a spirální, přičemž důležité je pracovat s druhou zmiňovanou.

Foto: Novinky

Vždy je dobré bolesti zkonzultovat s odborníkem.

„Vertikální stabilizace využívá svaly podél páteře, které jdou vepředu od hrudi a vzadu od týlu až k nohám. Využíváme ji, když sedíme či stojíme. Naše chůze by ale měla být stabilizovaná spirální stabilizací, která je nám vrozená. Cvičení je tak o tom, jak ji nastavit a aktivovat,” doplnil fyzioterapeut.

Smíškovu metodu si můžete vyzkoušet sami. Sérii jednoduchých cviků, které snadno zvládnete doma, představuje fyzioterapeut Trávník ve videu.

Reklama

Výběr článků

Načítám