Hlavní obsah

Než začnete cvičit kvůli hubnutí, zbavte se nejprve bolesti zad, kloubů a svalů

Novoroční předsevzetí mnohé lidi vybízí k hubnutí a s tím souvisejícímu sportování. Jenže ne každý z nás je na intenzivní pohyb náležitě připraven. Mnohé trápí nejrůznější svalové či kosterní potíže, které je zapotřebí vyřešit ještě předtím, než s intenzivním cvičením začnete. Pokud tak neučiníte, hrozí vám, že své problémy jen prohloubíte.

Foto: Profimedia.cz

Než začnete s intenzivním cvičením, vždy je lepší nejprve navštívit fyzioterapeuta.

Článek

Dostatek pohybu je naprostý základ k tomu, abychom se cítili po všech stránkách dobře, měli lepší fyzičku, ale i náladu. Pokud se ale nějaký čas sportu nevěnujeme, nebo nás trápí nějaké, byť drobné potíže se zády, klouby či svaly, je zapotřebí k pohybu jako takovému přistupovat s rozumem.

Ideálně je vždy lepší nejprve navštívit fyzioterapeuta a až na základě kompletního kineziologického vyšetření a jeho doporučení začít aktivně sportovat.

Současná praxe zatím bývá opačná – ordinace fyzioterapeutů plní až pacienti, kteří se vrhli do sportů a „přepálili start“.

„Přibývá pacientů se sportovními úrazy. V ‚sedící‘ populaci se obecně snižuje schopnost koordinace. Lidé celý den prosedí v práci, u televize, v autě a ve snaze kompenzovat dlouhodobou nečinnost sporadickým během, jízdou na in-line bruslích, dovolenou na lyžích, tenisem a podobně si spíš přivodí úrazy kolen, vazů, menisků nebo zlomeniny dlouhých kostí,” varuje hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

Nepřiměřené cvičení může zdvojnásobit riziko srdečních problémů

Zdraví

Mezi nejčastější zranění pak patří takzvané distorze čili podvrtnutí. Při nich může dojít k pohmoždění měkkých tkání, jejich natržení nebo přetržení.

Při kontaktních sportech bývá běžné, že  kloubní hlavice částečně nebo úplně vyskočí ze své jamky.

Jak se začít hýbat po vánočních svátcích? 

Podle fyzioterapeutů už většina populace v moderní společnosti zapomněla své tělo používat správně. Vadné držení těla, špatný dechový stereotyp, ochablé měkké tkáně, svalové dysbalance a nefunkční hluboký stabilizační systém pak většinou stojí za bolestmi pohybového aparátu, které postihují všechny generace.

„Předsevzetí začít se pravidelně hýbat je skvělé, ale zvlášť lidé, kteří byli většinu života pasivní nebo už cítí nějaké bolesti, by měli pečlivě rozmýšlet, jaké cvičení zvolit, aby se jejich případné problémy se svalovým aparátem nezhoršily,” doporučuje Iva Bílková.

Pět vysoce efektivních cviků pro komplexní procvičení celého těla

Zdraví
  • Pro začátečníky se špatnou fyzičkou

Pro ně je ideálním pohybem svižná chůze, která je člověku přirozená a zatěžuje všechny svalové skupiny rovnoměrně. Dvakrát denně 20 minut, na procházce se trochu zadýchat a protáhnout.

Ze ‚zdravých sportů‘, které nepřetěžují jen určité partie, lze také doporučit plavání, běhání, nordic walking, jógu nebo pilates.

  •  Pro aktivnější jedince

V zimě je pro ně určitě vhodné bruslení, běžky a jakýkoli další sport, kde je člověk většinu času narovnaný a zapojuje obě strany těla zhruba stejně.

Co lidi nejvíc motivuje ke cvičení

Zdraví
Šest rad pro radost z pohybu

1. Začněte už ráno

„Pokud je to jen trochu možné, naplánujte si pravidelné cvičení do ranních hodin, kdy máte nejvíc energie a hlava ještě není zatížená pracovními úkoly. V průběhu dne pak přibývají povinnosti, naše vůle slábne a je velmi snadné vynechat pravidelné cvičení s výmluvou na množství práce,“ doporučuje Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.

2. Fitko za rohem

Místo, kam docházíte za sportem, ať už je to fitness centrum, plavecký bazén nebo tenisový kurt, by mělo být co nejblíže vašemu bydlišti. Pokud je cesta komplikovaná a doprava zdlouhavá, snadno se na ně sami sobě vymluvíte.

3. Odměna

Za vynaloženou námahu je třeba se odměnit. Dát si po cvičení v cukrárně sachr se šlehačkou nedoporučujeme, ale domluvit si blízko fitka rychlé kafe s kamarádkou nebo třeba návštěvu sauny, je určitě dobrý nápad, který ještě podpoří chuť jít si zacvičit.

4. Termín v diáři

„Osvědčilo se mi poznamenat si termín cvičení do diáře úplně stejně, jako si zapisuji pracovní schůzky nebo setkání, která mají pevný začátek a konec. Při každém pohledu do diáře si tak uvědomím, že daný čas je zablokovaný, a nemůžu si tedy na tu dobu plánovat už nic dalšího,“ vysvětluje Jana Havrdová.

5. Sparing partner

K motivaci jít sportovat velkou měrou přispěje, pokud máte osobního trenéra nebo společníka se stejným zájmem. A nemusí se jednat jen o párové sporty, jako je tenis nebo badminton. I běhání nebo projížďka na in-linech bude ve dvou zábavnější! A hlavně – určitě se budete víc snažit dorazit na trénink, abyste sparing partnera nezklamali.

6. Včasná příprava

K motivaci a chuti vyrazit za sportem přispěje, pokud si tašku nebo batoh s věcmi na cvičení připravíte den předem. Hledat čistý dres nebo tenisky až těsně před odchodem na trénink zbytečně zdržuje, a navíc ani trochu nepřidá na dobré náladě.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám