Hlavní obsah

Jak si i se zmrzlinou v jídelníčku udržet štíhlou postavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto a zmrzliny neodmyslitelně patří k sobě. Mnozí z nás ale za zmrzlinou vidí jen kalorickou bombu, a proto se jí snaží vyhýbat obloukem. Podle většiny odborníků na výživu si ji můžete dopřát i během dietního režimu, chce to jen dodržovat určitá pravidla.

Foto: Profimedia.cz

Ani po zmrzlině se nemusí tloustnout.

Článek

Vše začíná u mrazicího boxu

Jakmile se postavíte před mrazicí box a začnete zkoumat složení jednotlivých zmrzlin, zjistíte, že řada z nich neobsahuje o moc víc než vodu v kombinaci s cukrem či levným tukem. I v běžném obchodě však můžete narazit na zmrzlinu s příznivým složením a obsahem zdraví prospěšných látek. Na co přesně se zaměřit?

„V případě balených nanuků a zmrzlin není nic jednoduššího než pečlivě číst údaje na obalech. Zaměřte se na nutriční hodnoty, složení i velikost balení,“ vysvětluje výživová poradkyně Věra Burešová z center pro výživu a hubnutí Naturhouse a dodává, že v samotném složení mohou být velké rozdíly.

„Sledujte obsah kvalitních surovin, jako jsou tvaroh, smetana, jogurt, mléčný tuk, ovoce a šťávy z něj, kakao a ořechy,“ radí.

Když po zmrzlině či ledovém nápoji bolí hlava

Zdraví

Právě tyto suroviny by měly být uvedené na prvních místech, naopak cukr až mezi posledními, přičemž čím méně složek zmrzlina obsahuje, tím lépe.

Pozor si přitom dejte na nejrůznější polevy. Mnohé z nich mohou obsahovat ztužené tuky, které obsahují škodlivé transmastné kyseliny.

Pozor na vysoký obsah levných tuků

Zpozorněte, pokud ve složení narazíte na vysoký obsah levných rostlinných tuků, jako je například palmový olej, nebo pokud objevíte na prvním místě ve složení již zmiňovanou vodu s cukrem. Zvláštní pozornost pak věnujte tomu, jestli zmrzlina či nanuk neobsahují umělá barviva.

Pokud máte raději kopečkovou zmrzlinu, budete se muset na složení zeptat přímo obsluhy.

„Z mého pohledu je lepší variantou například zmrzlina z kvalitní smetany než zmrzlina z nějakého polotovaru. Smetana je sice kalorická, ale pokud zmrzlinu započítáte do celkového denního příjmu a vyvážíte to pohybem, není důvod se stresovat tím, že hned přiberete,“ doporučuje trenérka Markéta Brožová z fitness centra pro ženy Contours.

Trpíte výraznou chutí na sladké, trápí vás pocit hladu? Pak vám chybí bílkoviny

Zdraví

Obsahují-li zmrzliny rostlinné tuky, je vždy dobré hledět i na obal a na něm uvedenou tabulku nutričních hodnot. Pokud podle odborníků z Jíme Jinak zmrzlina obsahuje více nasycených mastných kyselin než nenasycených, pak je lepší se jí úplně vzdát. Je to nejen kalorické, ale také nezdravé.

Sorbet versus smetanová zmrzlina

Dilema, které mnozí při výběru zmrzliny z hlediska kalorií řeší, je volba mezi sorbetem a smetanovou zmrzlinou, případně vodovým a mléčným nanukem.

„Výhodou zmrzlin obsahujících mléko, tvaroh či jogurt je vyšší podíl bílkovin, což lze označit tak, že mají tyto zmrzliny o něco lepší výživové vlastnosti než ty vodové,“ říká Věra Burešová.

„Vodový nanuk má obvykle méně kalorií a tuku než mléčná varianta. Avšak ne vždy musí být tuk na škodu. Pokud dáte přednost ovocnému nanuku nebo zmrzlině, ověřte si, že jsou složeny primárně z ovoce a bez přidaného cukru,“ dává svoje tipy výživová poradkyně.

I tak je ale dobré myslet na to, že ovocné zmrzliny bez obsažených bílkovin zvyšují hladinu cukru v krvi, a jakmile začne docházet k jejímu poklesu, jedinec dostane brzy hlad, a má tedy i rychlejší potřebu něco dalšího sníst.

Pozor si zejména dejte také na vodové zmrzliny, které obsahují jen malé množství ovoce. Jedná se často o obarvenou vodu doplněnou o glukózovo-fruktózový sirup, který je v mnoha ohledech horší než klasický cukr.

Palmový olej a glukózo-fruktózový sirup: levné náhražky s řadou negativ

Zdraví

Další dietní tipy

Chcete-li zmrzlinu zařadit do svého jídelníčku, vyberte si vhodnou variantu v rozumném množství.

„Nedělejte si v mrazáku zásoby, zbytečně by vás to lákalo. Raději si kupte malé balení. Lépe také uděláte, pokud zvolíte zmrzlinu či nanuk bez polevy, případně se ujistěte, že je poleva z kvalitní čokolády, nikoliv ztuženého tuku,“ doporučuje Burešová a dodává, že obecně platí, že by se člověk neměl přejídat.

„Bez ohledu na to, jestli je léto, doba dovolených či máte zaplacený pobyt s all inclusive stravováním, snažte se zachovat v jídle pravidelnost. To znamená tři hlavní jídla denně, popřípadě mezi tím menší ovocné svačiny, přičemž jednou z nich může být i ovocný sorbet bez přidaného cukru nebo kvalitní tvarohová zmrzlina,“ doporučuje výživová poradkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám