Hlavní obsah

Když po zmrzlině či ledovém nápoji bolí hlava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zmrzliny a ledové osvěžení k létu patří, ovšem ne vždy udělají našemu organismu skutečně dobře. Rychlý přechod mezi horkem a chladem totiž může vyvolat termický šok, v jehož důsledku může vzniknout migréna.

Foto: Profimedia.cz

I po zmrzlině může začít bolet hlava.

Článek

Dopřát si v horkém letním dni ledové osvěžení vzbuzuje podobné pocity, jako když v zimě ponoříte holé ruce do ledové vody.

„Jakmile ucítíte chlad, stáhnou se vám cévy, které se ale vzápětí zase rozšíří, na což zareaguje trojklanný nerv, který předá do mozku informaci, jež vzápětí může u citlivých lidí vyvolat intenzivní bolest hlavy,” vysvětlují prezidentka Francouzské společnosti pro studium migrén a bolestí hlavy (SFEMC), neuroložka Anne Ducrosová a doktor neurolog Dominique Valade.

Proč se tomu tak děje asi jen u 10-20 % populace, odborníci zatím přesně nevědí, za nejvíce pravděpodobné považují přecitlivělost lidí se sklony k migrénám na nejrůznější změny vnitřního (menstruace, emoce, nedostatek nebo přebytek spánku, těžké jídlo, alkohol) i vnějšího stavu (vítr, vedro, bouřky).

„Jestliže jste citliví na chlad, je polykání zmrzliny špatný nápad, i když je venku vedro. Bolest hlavy totiž sílí nejen s větším množstvím zkonzumované zmrzliny, ale také tím, jakou rychlostí ji polykáte,” upozorňuje Ducrosová.

Chcete-li se zcela vyhnout bolesti hlavy, pak lízejte zmrzlinu velmi pomalu a snažte se nedotýkat jazykem patra. „Když vás přesto všechno začne bolet hlava, pak zapomeňte na léky, které vám v ten moment stejně nepomohou. Nejlepším lékem je zůstat v klidu a posečkat, až bolest sama odezní,” dodává Valade.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si poradit s migrénou

Vyrazili jste na prázdniny a hned první den vás skolila úporná migréna? To je častý scénář. Vlastně je to její specialita: reakce na prožitý stres před...

Výběr článků

Načítám