Hlavní obsah

Co dělají odborníci na spánek, když nemohou usnout

Novinky, lin

S bezesnými nocemi se setkal čas od času každý z nás, spánkové experty nevyjímaje. Potíže s usínáním jsou nepříjemné a dokážou negativně ovlivňovat náš život, navíc se jedná o poměrně běžný problém. Jak s ním bojují odborníci?

Foto: Profimedia.cz

Spánek má podstatný vliv na náš život.

Článek

1. Nedívají se na hodiny

„I když se mi nedaří usnout, snažím se ovládnout a nedívat se, kolik je hodin. Kdybych totiž na budíku viděl brzkou hodinu ranní, ještě více by mě to vystresovalo a automaticky bych věděl, že mi spánek bude chybět,“ říká odborný asistent klinického lékařství Raj Dasgupta.

2. Poslouchají uklidňující hudbu

„Pro mě je návodem na spánek hudba. Pustím si jako podkres Maxe Richtera. To je umělec, který na své hudbě spolupracoval s neurology. Jednotlivé tóny mají napomáhat k uvolnění mysli a navození spánku. Tato hudba pomohla nejen mně, ale také mojí ženě, a dokonce zabrala i na naše patnáctiměsíční děťátko,“ říká ředitel ústavu Insomnia Ruchir P. Patel.

3. Nedívají se na svůj telefon

„Snažím se vyhnout tomu, abych si vzal do ruky svůj mobilní telefon. Jakmile to totiž udělám, začnu odpovídat na e-maily, brouzdat sociálními sítěmi a číst zneklidňující zprávy,“ říká Dasgupta.

Spánkový rozvod může zkvalitnit vztah

Vztahy a sex

4. Snaží se pozitivně naladit

„I přesto, že nemohu usnout, snažím se najít v bezesném ležení radost a vážím si toho, že mohu v tichu a klidu vědomě odpočívat,“ říká neurolog W. Chris Winter.

5. Těší se na víkend

Vědomí, že si o víkendu můžeme přispat, mě uklidňuje a díky tomu se necítím tolik vyřízený, i když jsem předchozí noc sotva zamhouřil oči,“ vysvětlil Patel.

6. Čtou nudné knížky

„Pokud se mi nepodaří do třiceti minut od ulehnutí usnout, pak vstanu, odejdu například do obývacího pokoje, rozsvítím tlumené světlo a začnu si číst nějakou opravdu nezábavnou knihu. Když se mi začne chtít spát, tak se vrátím do ložnice,“ doporučuje Patel.

7. Během dne si udělají čas na cvičení

Raj Dasgupta doporučuje najít si každý den alespoň dvacet minut na cvičení, díky kterému unavíte své tělo a bude se vám večer chtít více spát. Je jedno, jestli zvolíte svižnou procházku s rodinou, nebo kardio lekci v posilovně.

8. Vyhýbají se cukru a kofeinu v pozdějších hodinách

„Ačkoliv to není vůbec snadné, snažím se jíst před spaním uvážlivě. Sice miluji nezdravé jídlo, ale v odpoledních a večerních hodinách se snažím vyhýbat jídlům s vysokým obsahem sacharidů a cukrů. Také si dávám pozor na příjem kofeinu,“ doporučuje Dasgupta.

Jak může jídelníček ovlivnit kvalitu našeho spánku

Zdraví

9. K lékům přistupují opatrně

„Prášky na spaní nelze brát na lehkou váhu. Snadno se na nich totiž dá vypěstovat závislost. Snažím se jim tedy vyhnout. Pokud ale mé problémy se spánkem přetrvávají, výjimečně si nějaký vezmu,“ říká lékařka Anupama Ramalingamová pro Huffington Post.

Reklama

Související témata:

Související články

Spánkový rozvod může zkvalitnit vztah

Když se řekne rozvod, snad každý člověk si představí nepříjemné tahanice při oficiálním ukončení manželství, případně boj o děti, majetek. To spánkový rozvod...

Výběr článků

Načítám