Hlavní obsah

Jak snadněji usnout, když vás trápí kašel a rýma

Novinky, mim, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při kašli a rýmě člověk trpí nejen přes den, ale i v noci, kdy kvůli chrchlání a ucpanému nosu nemůže spát. Pak je akorát podrážděný a unavený, což ztěžuje průběh nemoci. Jak se v noci zbavit kašle a zahleněného nosu, aby se vám lépe usínalo a spalo?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V první řadě se zaměřte na teplotu a vlhkost vzduchu v ložnici. Ideální teplota pro spánek je kolem 21-22 stupňů. Vyšší teplota v místnosti může daný stav ještě zhoršit. Dobré je i pravidelně větrat.

Zejména v zimě, kdy se topí, bývá v bytech velmi suchý vzduch (často pod 40 % vlhkosti), který může zhoršit dýchání i bez infekce. Ideální vlhkost v místnosti by měla být 45 až 60 %, přičemž při nachlazení by se měla držet u vyšší hranice.

Zvlhčovač vzduchu tak může pomoci nejen s lepším usínáním, ale také jako léčebný prostředek na uvolnění rýmy.

Podepřete si hlavu větším polštářem. Spánek s hlavou ve zvýšené poloze zmírní pocit ucpaného nosu během spánku a může pomoci uvolnit tlak v dutinách a usnadnit dýchání.

Pokud je to možné, lehněte si na bok. V této poloze se vám bude mnohem lépe dýchat než vleže na zádech.

Na rýmu a kašel s bylinami

Zdraví

Aby se vám lépe usínalo, dejte si před spaním horkou sprchu, díky čemuž si zvlhčíte dýchací cesty. Nicméně mělo by se jednat o krátkou sprchu! Při dlouhé horké sprše může dojít ke zvýšení tělesné teploty, což způsobuje, že člověk nemůže usnout hlubokým spánkem a nedochází tak k regeneračním procesům v těle.

Horká voda není vhodná ani při zvýšených teplotách, jelikož organismus přetěžuje a oslabuje.

Jak usnout za pár minut? Pomohou triky vojáků nebo metoda 4-7-8

Zdraví

Samozřejmostí by měla být sklenka s vodou na nočním stolku. Až vás začne škrábat v krku, můžete se rovnou napít, aniž byste museli absolvovat cestu do kuchyně.

Pomoci mohou i éterické oleje. Například levandule celkově zklidňuje, eukalyptus, jalovec, máta rolní zlepšuje dýchání a zároveň na rýmu působí léčivě. Oleje přitom můžete kápnout jak do difuzéru či aromalampy nebo přímo na topení, v případě éterických olejů ve sprejích pak přímo na polštář.

Některé značky prodávají olejíčky přímo s aplikátory v podobě kuliček, jimiž lze potřít dle doporučení spánky či přímo pokožku pod nosem.

Kam nechodí spánek, tam chodí lékař

Styl

Med na zklidnění mysli i proti bakteriím

Med je přírodní antibakteriální všelék. Pro lepší spánek jej používaly i naše babičky, hrneček vlažného mléka s medem dostávaly děti od útlého dětství.

Med si ale můžete dopřát i jen tak či jej rozpustit ve sklenici teplého bylinkového čaje či vody. Zklidní vám krk a zvlhčí hlenové membrány.

Podobný účinek má i kloktání slané vody.

Reklama

Související články

Nedostatek spánku škodí víc, než tušíme

Problémy se spaním má celá třetina populace. Alespoň v určitém období svého života. Dobrý spánek je přitom klíčový pro regeneraci organismu i pro zdraví....

Co stojí za děsivými sny

Také se vám jednou za čas zdají sny, kdy se probouzíte celí zpocení a vystrašení a uklidní vás až uvědomění si, že to byl jen sen? Pak vězte, že v tom nejste...

Výběr článků

Načítám