Hlavní obsah

Spánkový rozvod může zkvalitnit vztah

Novinky, bok

Když se řekne rozvod, snad každý člověk si představí nepříjemné tahanice při oficiálním ukončení manželství, případně boj o děti, majetek. To spánkový rozvod nemá s ukončením vztahu nic společného, naopak. Může mu velmi prospět.

Foto: Profimedia.cz

Má váš partner divoké sny, utlačuje vás v posteli, chrápe? V oddělených ložnicích nic takového nehrozí. Ilustrační foto

Článek

Spánkový rozvod není nic tak neobvyklého, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jde jednoduše o to, že každý z partnerů spí za takových podmínek, jaké mu vyhovují, aby si užil kvalitní a dlouhý spánek.

Z hlediska pojmu rozvod jde rozhodně o příjemnější variantu, která navíc není nijak vzácná. Jak totiž dokládají mnohé průzkumy, stále více lidí si stěžuje na to, že jejich partner v noci chrápe nebo je jinak ruší, takže si spánek příliš neužijí.

V krajních případech pak může být diskomfort v ložnici jedním z důvodů, proč dojde ke klasickému rozvodu. A jedním z nejlehčích kroků, jak se skutečnému rozvodu vyhnout, je praktikovat ten spánkový.

„Za spánkový rozvod můžeme považovat jak oddělené postele ve stejné místnosti, tak i zcela oddělené ložnice partnerů. Jde o to, co kdo preferuje,“ uvedla pro server Health doktorka Carolyn Deanová.

Nedostatek spánku výrazně zhoršuje emoční stres

Zdraví

Jak dále dodává, spánkový rozvod s sebou přináší mnohá další pozitiva, kromě toho, že vám do ucha nebude chrápat partner. Každý z partnerů může odcházet spát tehdy, kdy se mu to hodí, aniž by toho druhého rušil. Také si může zvolit vyhovující teplotu v místnosti atd.

„Zlepšení celkové kvality spánku má pak ještě jeden velký přínos. Delší klidový režim pomáhá mozku lépe se obnovovat a relaxovat, což ve výsledku znamená i nižší míru stresu po probuzení,“ dodává lékařka. Spánkový rozvod je tak v mnoha ohledech velmi dobrý způsob, jak si nejen zkvalitnit spánek, ale i zlepšit vztah jako takový.

Aby byl ale spánek opravdu kvalitní, je třeba tomu přizpůsobit i prostor na spaní. Podle Deanové to znamená nejlépe naprostý zákaz používání jakýchkoli technických vymožeností v ložnici (telefon, televize atd.), podstatný je také výběr matrace, ale také teplota a vzduch v ložnici. Neméně podstatné je pak podle ní uléhat do postele pokud možno každý den ve stejný čas.

Reklama

Související témata:

Související články

Co stojí za děsivými sny

Také se vám jednou za čas zdají sny, kdy se probouzíte celí zpocení a vystrašení a uklidní vás až uvědomění si, že to byl jen sen? Pak vězte, že v tom nejste...

Výběr článků

Načítám