Hlavní obsah

Verbální zneužívání ve vztahu a jak se s ním vypořádat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na počátku nového vztahu nikdo nečeká, že by mu mohl partner začít nějakým způsobem ubližovat. Přesto je zneužívání viditelné v mnoha z nich – fyzické, psychické, dokonce i finanční. Zatímco o některých typech se mluví často, jiné jsou poměrně opomíjené, jako například verbální zneužívání.

Foto: Profimedia.cz

Udržet při konfliktu nervy na uzdě nebývá snadné. Nikdy by ale jeho součástí nemělo být verbální zneužívání – vulgarity, ponižování či vysmívání. Ilustrační foto

Článek

Co je vlastně verbální (slovní) zneužívání a jak bychom na něj měli reagovat? Charitativní organizace Relate, která se zaměřuje na poradenství a podporu vztahů ve Spojeném království, uvádí na svých stránkách některé formy verbálního zneužívání – mezi nejčastější patří nadávky, zastrašování, kritika, říkání druhému, co může a co nemůže dělat, podkopávání něčí sebedůvěry či názorů atd.

Pokud jde o to určit, zda je chování, které právě zažíváte, násilnické či zneužívající, záleží podle charity na tom, jak se při tom cítíte.

Život s věčným kritikem aneb Ať udělám, co udělám, vše je špatně

Vztahy a sex

„Pokud se kvůli chování vašeho partnera cítíte ponižovaní, ovládaní nebo se nemůžete bez obav vyjádřit, když je něco špatně, jste ve vztahu zneužíváni. Pokud vám partner brání se vyjádřit, je to zneužívání. Pokud musíte měnit své chování, aby to protějšku vyhovovalo, je to zneužívání,” uvádí se ve zprávě charity.

Verbálního zneužívání je schopen kdokoli

Podle vztahové terapeutky Ammandy Majorové, vedoucí v oblasti služeb a klinické praxe ve společnosti Relate, je „každý z nás v určitém okamžiku vztahu schopen verbálního zneužívání”.

„Všichni někdy říkáme svým partnerům věci, o kterých si uvědomujeme, že jsou kruté nebo nevhodné. Stejně tak ze sebe někdy vyhrkneme něco, co jinak nejsme schopni konstruktivně sdílet,” vysvětluje.

Život s emočním sadistou aneb Když se partner doslova vyžívá ve vašem ponižování

Vztahy a sex

Sama uznává, že kdykoli dojde mezi partnery ke konfliktu, je přirozené, že oba chtějí navzájem vyjádřit své frustrace. Je to důležité, ale vždy podle ní existují způsoby, které nezahrnují verbální zneužívání jakéhokoli druhu a s největší pravděpodobností i povedou k lepšímu řešení, které uspokojí obě strany.

„Pokud vyjadřujete věci způsobem, který nikoho neobviňuje a neodsuzuje, je pravděpodobnější, že budou přijaty dobře a vyústí ve změny, kterých jste chtěli dosáhnout,” pokračuje. „Klíčem je poučit se z chyb – ve zdravém vztahu je to oboustranná záležitost.”

Zásadní krok, jak z toho ven 

Pokud už se něco podobného stane, je zásadním krokem umět se omluvit. Ne ale proto, že se vy sami cítíte špatně, ale spíše za způsob, jakým jste se vyjádřili a který zranil váš protějšek.

„Ovšem je třeba vzít i na vědomí, zda nejste jediný, jediná, kdo se ve vztahu omlouvá. Pak je třeba se nad tím zamyslet,” dodává Majorová.

Násilí za zavřenými dveřmi našich domovů

Vztahy a sex

Pokud se partneři nepoučí ze svých chyb, může se z verbálního zneužívání stát vztahový vzorec, který se bude vyznačovat výraznou nerovnováhou mezi partnery.

„Dávejte si pozor na záměr dotyčného. Není jeho prvotním cílem vás zranit či ponížit?” zdůrazňuje. Pokud budete mít pocit, že ano, pak je načase si s někým promluvit. V první řadě, pokud to samozřejmě půjde a nebudete se cítit ohroženi, tak se svým protějškem. Řekněte mu nebo se ho zeptejte, proč se tak chová.

V případě vlastního ohrožení pak s někým z blízkých či odborníkem.

Anketa

Setkali jste se ve vztahu s nějakou formou verbálního zneužívání (výhružky, ponižování atd.)
Ano, opakovaně
77,2 %
Jen jednou, vztah už je minulostí
8,5 %
Zažívám ho v současném vztahu
6,8 %
Naštěstí ne
7,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2425 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

A dost aneb Kdy je lepší vztah opustit

Žádný vztah není vždy zcela ideální. V každém se mohou objevit nejrůznější nedorozumění a problémy. Jsou ale věci, které nelze v žádném vztahu přehlížet ani...

Jak poznat, že vás partner citově zneužívá

Emocionální zneužívání je na rozdíl od toho fyzického daleko méně nápadné. Často se tak stává, že si přátelé, rodina, ale i samotné oběti neuvědomují, že...

Výběr článků

Načítám