Hlavní obsah

Život s emočním sadistou aneb Když se partner doslova vyžívá ve vašem ponižování

Novinky, Zuzana Musálková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku vztahu má mnoho z nás růžové brýle, ty ale jednou spadnou a pak mohou zůstat jen oči pro pláč. Zvlášť, když zjistíme, že za tím na první pohled dokonalým mužem se ve skutečnosti skrývá emoční sadista. Zůstat s ním i nadále by znamenalo jediné, nechat se dál zraňovat.

Foto: Profimedia.cz

Sadismus je o potěšení z toho, že druhé zraňujeme, a to jakýmkoliv způsobem.

Článek

„Samozřejmě mnoho lidí se občas chová nepěkně a vykazují znaky sobectví, necitlivosti a egocentrismu, ale části z nich to navíc činí doslova potěšení,“ upozorňuje psycholožka Wendy Patricková.

Sadismus je tedy především o potěšení z toho, že druhé zraňujeme, a to jakýmkoliv způsobem. Nejedná se tedy o způsobování fyzické bolesti sexuálnímu partnerovi, jak známe z knih Padesát odstínů šedi, kde se oba romantické objekty domluvily na pravidlech.

Násilí za zavřenými dveřmi našich domovů

Vztahy a sex

Sadista není psychopat

Za začátku nemusí být snadné poznat, s kým máme tu čest. „Sadisté se snaží vytvářet vztahy tak, že se na začátku snaží působit co nejlépe,“ myslí si Patricková, nicméně i tak se prý dají vysledovat určité varovné signály, které napovídají, že by milostný protějšek mohl mít emočně sadistické tendence.

Podle psychologa a vědce Delroye L. Paulhuse se jedná například o internetovou šikanu nebo trolování, viditelná bývá i silná záliba v násilných videohrách, internetový stalking, fascinace zbraněmi, toxické vedení týmu nebo pomstychtivost.

To všechno je na partnerovi patrné i na začátku vztahu, stačí jej tedy sledovat v jiných oblastech života a nepohlížet jen na to, jak se v daný okamžik chová k vám.

Dva hlavní rozdíly mezi mužskými a ženskými psychopaty

Vztahy a sex

Za charakteristický znak sadismu se pak považuje potěšení z krutosti, ať už jej sami způsobují, nebo jen pozorují.

U psychopatů je to přitom jinak. Zatímco sadistům způsobování bolesti přijde přitažlivé, psychopaté jsou k bolesti druhých neteční. Ubližují druhým, jen pokud jim z toho plyne zisk, jinak je to ale nezajímá.

Varovné signály

Vztahová expertka a sociální pracovnice Christine Kellerová sestavila sedm bodů, které poukazují na to, že by váš protějšek mohl být emoční sadista:

  • Zraňuje vás, i když mu opakujete, aby přestal. I když mu neustále opakujete, že vás určitý způsob komunikace bolí, pokračuje. Je to znamení nedostatku respektu a lásky.
  • Zajímá se o vás, jen když s ním nejste. V té chvíli vás totiž nemá pod kontrolou a chce ji nad vámi znovu získat.
  • Flirtuje před vámi s jinými ženami. A pokud mu to vyčtete, necítí pocit viny. 
  • Chová se k vám, jako byste pro něj nebyla dost dobrá – je to typ člověka, který se vás snaží přesvědčit, že vše je jen vaše vina a za nic nestojíte. 
  • Chová se k vám hezky, jen když něco potřebuje. Což nemusí být zcela očividné, protože může umět velmi dobře hrát emoční hry.
  • Nemiluje vás. Emoční sadista si ke vztahu záměrně vybírá někoho, koho nemiluje, už proto, že absence lásky ze strany milované osoby způsobuje bolest a frustraci.
  • Má hloupé výmluvy pro své špatné chování.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak poznat sociopata a naučit se s ním žít

Sociopat obvykle působí zpočátku sympaticky, často dokonce okouzlujícím dojmem. Pod touto maskou se ale skrývá nemilosrdný manipulátor. Velmi často se s tímto...

Výběr článků

Načítám