Hlavní obsah

Nejčastější sexuální problémy, kvůli kterým partneři vyhledávají odbornou pomoc

V ideálním světě je sexuální život dospělých lidí plný vzrušení, erotiky a spontánnosti. Bohužel, nežijeme v pohádce, a tak se čas od času stane, že to v našem sexuálním životě začne skřípat. V takovou chvíli můžeme udělat dvě věci. Buď věřit, že se problém sám vyřeší, nebo požádat o pomoc odborníka.

Foto: Profimedia.cz

V naší společnosti stále není obvyklé, aby lidé navštěvovali psychoterapeuty, sexuology nebo párové terapeuty.

Článek

V naší společnosti stále není obvyklé, aby lidé navštěvovali psychoterapeuty, sexuology nebo párové terapeuty. Přesto se najdou odvážlivci, kteří se rozhodnou změnit svůj život k lepšímu a požádají o radu právě zmíněné odborníky. Jaké jsou nejčastější problémy, kvůli kterým se lidé odhodlají vytočit číslo na sexuálního terapeuta?

1. Nedokážu se na sex soustředit

„Moje klientky si často stěžují, že během sexu nedokážou udržet myšlenky na uzdě, a tudíž si nevychutnávají přítomný okamžik,“ říká terapeutka Julie Bindemanová a dodává, že tímto problémem nejčastěji trpí maminky na mateřské dovolené.

Pokud se také nedokážete při sexu dokonale uvolnit, Julie Bindemanová navrhuje, abyste si sexuální akt s partnerem dopředu naplánovala. „Jakmile víte, kdy k sexu dojde, dokážete se na něj lépe naladit.“

Když dáváte přednost masturbaci před partnerským sexem

Vztahy a sex

Pokud se vám plánování sexu příčí, zkuste použít sexuální hračku nebo vyzkoušet novou polohu. Jednoduše řečeno udělejte při milování něco netradičního, něco, co zaměstná vaši mysl a nedovolí, abyste se rozptýlila každodenními povinnostmi.

2. Jsem iniciátorkou milování

Patříte k ženám, které pokaždé iniciují sex? Věřte, že podle odborníků nejste jediná. „Přesto si myslím, že je lepší sex iniciovat než čekat, zda se otěží chopí váš partner,“ namítá sexuální terapeutka Jane Greerová pro Self.

Pokud ale chcete, aby se váš partner také pro jednou „zasnažil“, nic nebrání tomu, abyste si s ním otevřeně promluvila. Sdělte mu, že je pro vás frustrující, když neiniciuje sex a vysvětlete mu, že tímto krokem vám může projevit náklonnost.

3. Už ani nevím, co je předehra

Na začátku vašeho vztahu trvala patnáct minut, posléze deset minut a v současné době si už ani nevzpomínáte, co to předehra je. Věřte nebo ne, tohle je klasický scénář, se kterým se potýká většina dlouhodobých párů. Pokud vám absence předehry vadí, nezbývá nic jiného než na problém partnera upozornit.

„Jakmile jste oba vzrušení, ukažte svému partnerovi, co se vám líbí. Například položte jeho ruku na místo, kde chcete, aby se vás dotýkal,“ radí psychoterapeutka Fran Walfishová a dodává, že následně už stačí říct, že se vám jeho doteky líbí. Partner rázem pochopí, že předehra ještě není u konce.

Nejlepší tipy na předehru, když váš vztah postrádá jiskru

Vztahy a sex

4. Chybí mi emocionální propojení

Není nic špatného na tom, když partneři vnímají sex jako fyzickou aktivitu. Pravdou ale zůstává, že milování je o špetku krásnější, když jsou partneři propojení po emocionální stránce. V případě, že právě zažíváte „prázdný sex“, tedy emocionálně chudé milování, měla byste s partnerem zapracovat na prohloubení vzájemné intimity.

„Dopřávejte si společný čas, najděte si nové aktivity, během kterých posilníte pouto, a především prozkoumejte, co vám i vašemu partnerovi dělá radost,“ říká manželský terapeut Gary Brown.

5. Tlačíme na početí

Pokud toužíte po miminku, které stále nepřichází, je možné, že se vaše milování během ovulace promění v jeden velký maraton. „Mezi myšlenkami na ovulaci a spontánností by ale měla existovat rovnováha,“ varuje terapeutka Julie Bindemanová a dodává, že v takové chvíli byste do sexu měla vnést pocit vzrušení, a to i přesto, že vaším hlavním cílem je počít miminko.

„Nošení erotického prádla, sexting nebo používání sexuálních hraček zaručí, že ‚práce‘ na miminku bude zábava, nikoliv fuška,“ tvrdí Bindemanová.

6. Partner předčasně ejakuluje

„Moje zkušenost s klienty je taková, že pokud k předčasné ejakulaci dochází už na začátku vztahu, vyjma prvního společného sexu, pak bude předčasná ejakulace trápit partnery po celou dobu vztahu,“ říká Walfishová a dodává, že tento problém nezmizí lusknutím prstu.

I proto se vyplatí, když partnera jemně povzbudíte, aby vyhledal lékařskou pomoc a ujistil se, že za předčasnou ejakulací nestojí zdravotní problém.

Reklama

Související články

Proč je pro ženy sex s ex tolik lákavý

Nedávno svět obletěla zpráva o vztahovém návratu herce Bena Afflecka ke zpěvačce Jennifer Lopezové, a to téměř po dvaceti letech. Zpěvačka JLo ale není zdaleka...

Výběr článků

Načítám