Hlavní obsah

Když dáváte přednost masturbaci před partnerským sexem

Novinky, Eliška Fischerová

V posledních letech se roztrhl pytel s různými sexuálními identitami, a tak ve společnosti můžeme najít demisexuály, sapiosexuály, pansexuály nebo třeba autosexuály. Právě poslední zmíněná autosexualita sice patří k poměrně novým pojmům, avšak z historického hlediska o žádnou novinku nejde.

Foto: Profimedia.cz

Autosexualita je nedílnou součástí naší kultury.

Článek

Cítíte vzrušení, když se na sebe podíváte do zrcadla? Zažíváte silné emoce během masturbace? A dáváte přednost masturbaci před partnerským sexem? Pokud jste alespoň dvakrát odpověděla ano, pak možná patříte k autosexuálům. Nehledejte pod tímto pojmem ovšem žádné složitosti.

Podle klinické psycholožky a sexuální terapeutky Janet Britové je autosexualita nedílnou součástí naší kultury. Jediný rozdíl spočívá v tom, že teprve před nedávnem se objevilo její pojmenování.

„Lidská sexualita je velmi rozmanitá, a tak je důležité, abychom pro jednotlivé sexuální identity našli správná slova,“ dodává Britová.

Co se děje s naším tělem při autoerotice

Vztahy a sex

Na druhou stranu je pro mnohé lidi poměrně náročné přiznat, že se cítí být autosexuály.

„Všude se hovoří o sebelásce, ale pokud veřejně řekneme, že se máme sexuálně nebo jinak rádi, rázem jsme souzeni okolím,“ dodává sexuální terapeutka Jess O'Reillyová pro Woman‘s Health.

Neplést pojmy s dojmy

Zároveň platí, že někteří lidé si pojem autosexualita špatně vykládají. To, že jste sebevědomá a máte se doopravdy ráda, ještě zdaleka neznamená, že jste autosexuál. „V první řadě je důležité vysvětlit, že být autosexuál znamená, že jste sami sebou přitahováni a vzrušeni,“ vysvětluje Jess O'Reillyová.

Podle sexuální terapeutky má autosexualita mnoho spekter, a tak je důležité ke každému člověku přistupovat jako k originálu.

„Někteří lidé se vnímají jako autosexuálové jenom pro to, že často mají sny, ve kterých masturbují. Jiné lidé zase hovoří o tom, že při sexu s partnerem myslí výhradně na sebe,“ říká O'Reillyová.

Způsoby, jak poznat autosexualitu

Jak už bylo zmíněno, autosexualita není ohraničena jasnými pravidly. Přesto podle Jess O'Reillyové existuje několik ukazatelů, které naznačují, že se můžete identifikovat jako autosexuál.

„Pokud sama sebe přitahujete, díváte se na vlastní tělo a cítíte vzrušení nebo dáváte přednost masturbaci před partnerským sexem, pak lze mluvit o autosexualitě,“ tvrdí sexuální terapeutka.

Pět tipů na to, jak si užít ještě lepší sólo sex

Vztahy a sex

Dále lze autosexualitu poznat také podle toho, že ve vašich sexuálních fantaziích a snech figuruje výhradně vaše osoba. Pokud jste se v některých známkách autosexuality našla, rozhodně nepropadejte panice. Autosexualita vám totiž nebrání v partnerském vztahu, naopak ho podle mnohých dokáže příjemným způsobem okořenit.

„Autosexuálové dokonale znají své tělo, rádi zkoumají své touhy, a především vědí, co se jim v posteli líbí,“ míní Jess O'Reillyová.

Pomoc, můj partner je autosexuál

Stejně tak by vám nemělo dělat vrásky zjištění, že se váš partner identifikuje jako autosexuál.

„Pokud je partner autosexuál, neznamená to, že by si s vámi sex neužíval. Pouze se může stát, že se nejprve podívá na vlastní tělo, a teprve poté bude dokonale vzrušený,“ říká sexuální terapeutka Janet Britová.

V každém případě platí, že byste s partnerem o jeho autosexualitě měla otevřeně hovořit.

Co s tím, když svého muže milujete, ale sex s ním ne

Vztahy a sex

„Komunikace je klíčová a jedině díky ní najdete způsoby, jak si užívat sexuální styk,“ vysvětluje Britová. Podle jejího názoru je také důležité, abyste svému partnerovi dala prostor a jeho autosexualitu naplno přijala.

„Buďte zvědavá a zjišťujte, co přesně pro něj autosexualita znamená,“ nabádá sexuální terapeutka.

Autosexualita je běžnější, než si myslíte. „I proto navrhuji, abychom do určité míry byli všichni autosexuálové,“ uzavírá.

Reklama

Související články

Je normální, že váš partner masturbuje

Masturbace je jedno z témat, o kterém se s partnerem příliš nebavíme. Některé ženy doufají, že jejich protějšek nemasturbuje, jiné naopak dávají partnerovi...

Výběr článků

Načítám