Hlavní obsah

Nejběžnější důvody k rozvodu

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozvod už dnes zdaleka není takovým strašákem jako v dřívějších dobách. Ukončení manželství, stejně jako jeho počátek, mnozí lidé považují za něco zcela běžného. Důvodů, proč se lidé rozvádějí, je celá řada. Vedle některých ne zcela pochopitelných příčin existuje podle rozvodových právníků i osvědčená „klasika”.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na počátku každého manželství je vidět jedno společné - víra manželů, že právě jejich svazek vydrží navzdory všem překážkám. Jak ale dokládají rozvodové statistiky, téměř polovina všech uzavřených sňatků dříve či později krachuje.

Kde je chyba, a dá se vysledovat, proč tolik lidí k rozvodu nakonec dospěje? Pomineme-li fakt, že ne vždy lidé vědí, co od manželství chtějí, a při sebemenším problému tak „berou zpátečku”, existuje podle rozvodových odborníků i léty prověřená „klasika” několika důvodů, které vedou i k rozvodu zpočátku pevných vztahů.

Jasný signál, že rozvod je to nejlepší řešení

Vztahy a sex

„V takových případech je rozvod rozhodnutím, které přichází po mnoha letech úvah i pokusů o to, aby manželství nadále fungovalo,” popisuje Erin Levineová, právní zástupce v rodinném právu a zakladatelka platformy právní pomoci s názvem Hello Divorce.

Problémy v komunikaci 

Láska je mocná, ale k udržení vztahu a manželství sama o sobě mnohdy nestačí. Pokud ve vztahu nefunguje vzájemná komunikace, díky které lze spoustu věcí vyřešit, mají partneři mnohem ztíženější cestu ke společnému štěstí.

Nesnažte se měnit partnera, nepředpokládejte aneb Rady, jak posílit vztah

Vztahy a sex

Nedostatek intimity

Podle průzkumu uveřejněného v časopise Sex & Marital Therapy téměř polovina čerstvě rozvedených párů přiznává, že důvodem k rozvodu byl nedostatek lásky a intimity. I po letech je totiž vzájemné pouto potřeba, byť projevy intimity nejsou tak viditelné a četné jako na počátku vztahu.

Nedostatek intimity je pak podle klinické psycholožky Elizabeth Cohenové jakýmsi „zastřešujícím pocitem vzdálenosti”, ke kterému postupem času dochází.

Uspěchané manželství

„Podobnost mezi partnery dokáže napovědět, komu vydrží, a komu nikoli,” vysvětluje Terri Orbuchová, profesorka na Oaklandské univerzitě.

„Pokud se vdáte nebo oženíte příliš brzy, případně při vstupu do manželství sami nevíte, kdo jste a co je pro vás důležité, většinou si nevyberete toho správného partnera,” uvádí pro server Women´s Health magazine.

Následkem pak bývají často velmi rozdílné povahy partnerů, nevyřešené problémy z minulosti, ale také nedostatek skutečné důvěry v partnera - to všechno jsou ve výsledku věci, které vedou k rychlému konci.

Závislost 

Mezi časté důvody rozvody mnohdy patří také zneužívání návykových látek jedním z partnerů. Jak dodává Erin Levineová, je poměrně jedno, zda jde o drogy, alkohol, nebo něco jiného.

Největší chyby, kterých se dopouštíme v manželství

Vztahy a sex

Pokud partner nemá snahu svůj problém řešit, nebo se dokonce stane hrozbou pro svůj protějšek, je to začátek nezvratného konce.

Domácí násilí

Zneužívání, fyzický útok či emoční manipulace, to všechno vycházející z chování partnera u druhého způsobuje, že se cítí bezmocný. Oddělení od takového partnera je jediným způsobem, jak znovu získat nejen vlastní bezpečí, ale i důvěru.

Domácí násilí se od jiných důvodů rozvodu liší tím, „že nejde o problém se vztahem jako takovým, ale o něco, co je přímo ve vašem partnerovi”, vysvětluje Orbuchová.

Nevěra 

Když ve vztahu chybí důvěra, co vám zůstane? Přesně na to hledají odpověď lidé, kteří se setkali s nevěrou. Psycholožka Elizabeth Cohenová tvrdí, že i tuto situaci lze zvládnout a vztah udržet, ale rozhodně to není lehké. Ve většině vztahů je ale právě nevěra onou poslední kapkou, která určí jeho konec.

6 důležitých kroků, bez nichž se neobejdete při záchraně vztahu po nevěře

Vztahy a sex

Finance 

Kdy, kolik a za co utrácíte - i to mohou být důvody, které mohou způsobovat nepříjemné napětí ve vztahu. Dlouhodobější neshody ohledně financí pak mohou být velký problém, pokud partneři nejsou schopni či ochotni pracovat jako tým, vysvětluje Cohenová.

Ztráta sama sebe 

Lidé se mění, stejně jako během manželství mění názor na to, co chtějí. „V dlouhodobých vztazích lidé často obětují mnohé z toho, co kdysi chtěli, aby udrželi vztah pohromadě,” vysvětluje Cohenová.

Ať už jde o jakoukoli oběť, po letech může člověk najednou zjistit, že se vůbec neztotožňuje s tím, co se z něj za ty roky stalo.

Kompromis je jedna věc, ale člověk by nikdy neměl zcela ztratit svou individualitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám