Hlavní obsah

6 důležitých kroků, bez nichž se neobejdete při záchraně vztahu po nevěře

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obnovit důvěru po narušení vztahu nevěrou není nikdy snadné a nezvládne to každý. Pokud ale o vztah opravdu stojíte, byla by škoda se o to alespoň nepokusit. Odbornice na vztahy C. Mellie Smithová doporučuje držet se těchto šesti důležitých kroků.

Foto: Profimedia.cz

Obnovit důvěru po narušení vztahu nevěrou není nikdy snadné

Článek

1. Zastavte veškerý kontakt se třetí stranou

Prvním a naprosto zásadním krokem, který musíte k obnovení důvěry učinit, je ukončení veškerého kontaktu se třetí stranou. Chcete-li se skutečně pohnout z místa a o vztah zabojovat, nikdy to nepůjde, bude-li milenec či milenka s vámi či s vaším protějškem stále v kontaktu. A je jedno, zda půjde o osobní kontakt či jen sledování dotyčných na sociálních sítích nebo komunikaci přes e-mail. Záleží-li vám na vztahu, musíte jednoduše z rovnice definitivně odstranit třetí stranu.

2. Buďte upřímní a otevření 

Pokud podvedený jedinec bude vyžadovat informace o vaší nevěře, pak se snažte být za každé situace upřímní a otevření. Poctivost je v tomto směru klíčová. Když nebudete ve svých odpovědích upřímní a otevření, jen těžko druhému pomůžete, aby vám opět začal věřit.

„Je důležité o celé záležitosti otevřeně mluvit, a to i v okamžicích, kdy to nebude příjemné,” upozorňuje na svém blogu C. Mellie Smithová.

Největší chyby, kterých se dopouštíme v manželství

Vztahy a sex

3. Nevěrník se musí stát otevřenou knihou

Pro obnovení důvěry je důležité, aby nevěrník druhému umožnil, aby jej mohl kdykoliv zkontrolovat při jakékoliv činnosti, a dokud nedojde ke skutečnému odpuštění, tak se nesmí bránit ani kontrole telefonu, e-mailu apod. I když se jedná o něco, co narušuje soukromí a jedná se o projev nedůvěry, je to nezbytný krok.

„Nevěrník pro druhého musí zůstat otevřenou knihou. Přestože se omluví a požádá o odpuštění, musí být také ochoten druhému dát možnost kontroly a neodsuzovat ho za to, když se žádné z jeho podezření nepotvrdí. Dokud nedojde k obnovení důvěry, musí se nevěrník smířit se ztrátou veškerého soukromí,” vysvětluje odbornice.

4. Oba se musí zavázat k obnově vztahu

Jakmile jednou dojde k narušení vztahu, je zapotřebí, aby se oba partneři zavázali, že budou společně usilovat o obnovení vztahu. Nikdy nemůže jít jen o jednostrannou záležitost, ačkoliv nevěrný byl jen jeden z nich.

Cesta k uzdravení vztahu může trvat měsíce, ale i roky. Bude plná výzev, a pokud dotyčný nebude skutečně připravený o obnovení důvěry bojovat, pak se mu to pravděpodobně nikdy nepodaří.

Aférka na síti? I to je nevěra

Vztahy a sex

5. Musí dojít k odhalení důvodů nevěry

Jak už bylo napsáno, podvedený partner si zaslouží odpovědi na jakoukoliv svou otázku, což ve většině případů zahrnuje i touhu poznat pravé důvody nevěry. Pro většinu lidí je velmi těžké se v těchto věcech pitvat, nicméně bez toho to obvykle nepůjde.

Často k nevěře dochází z důvodu příležitosti a nedostatku sebekontroly. U těchto případů bývá nejtěžší obnovit důvěru. Pokud už dotyčný jednou selhal, kdo druhému zaručí, že se vše časem nebude opakovat?

Mezi další časté příčiny nevěry patří:

  • Nuda nebo nedostatek uznání
  • Problémy související s obrazem těla nebo nejistotou
  • Závislost na drogách, alkoholu nebo sexu
  • Úplné odpojení nebo odpor

Pokud podvedený pochopí příčinu a nevěrník se nebude bránit diskusi o důsledcích toho všeho, je velká šance, že vztah začne opět dobře fungovat. „Jelikož toto ne všichni partneři zvládnou, je dobré se v tomto směru obrátit na odborníky,” doporučuje odbornice.

Žádný nevěrník není svatý, ale nemusí být ani darebák

Vztahy a sex

6. Musíte mít sílu odpustit, anebo jít dál

Nevěra automaticky nemusí znamenat konec vztahu, často jen odhalí problémy a hluboké trhliny, které partneři doposud ignorovali a odsouvali stranou. K fungování vztahu tedy nestačí jen odpuštění, ale je zapotřebí také vyřešit vše, co tomu předcházelo. Pokud se to podaří, pak je velká pravděpodobnost, že vztah bude nejen mnohem zdravější než dříve, ale také mnohem bezpečnější.

Reklama

Související články

Vztah ve třech – fenomén 21. století

Monogamní vztahy začínají být stále více v ohrožení. Přibývá lidí, kteří se uchylují k otevřeným vztahům a vztahům ve třech, které se stávají podle některých...

Výběr článků

Načítám