Hlavní obsah

Nesnažte se měnit partnera, nepředpokládejte aneb Rady, jak posílit vztah

Novinky, das

Toužíte po krásném a funkčním vztahu? Pak vězte, že k tomu nepotřebujete hmotné statky. Mnohdy jen postačí, když nebudete chtít druhého měnit, nebrat věci jako samozřejmost a snažit se každý den druhému říct něco hezkého.

Foto: Profimedia.cz

Naučte se respektovat individualitu druhého.

Článek

1. Nesnažte se změnit svého partnera

„Uvědomte si, že partner, kterého jste si vybrala, je skutečně tím, čím je a jen těžko ho změníte v někoho jiného,” vysvětluje pro The Guardian odbornice na vztahy Dee Holmesová. Mnohem lepší je se naučit respektovat jeho individualitu.

Samozřejmě všichni děláme věci, které dráždí naše protějšky, a ne vždy je v jejich silách všechny věci brát s nadhledem. Nicméně přehnanou snahou věci změnit problém nezanikne. Naopak, často dojde k vyhrocení situace a následnému konfliktu.

Proto se naučte dát druhému dostatek prostoru na jeho individualitu, věci a lidi, které má rád a které ho baví. I když dělá mnohé věci jinak, než byste si přála, nechte to na něm. Čím víc mu budete do všeho mluvit a zasazovat se o to, aby se v daných věcech změnil, tím méně si budete rozumět.

„Vzpomeňte si na podstatu toho, proč jste se do svého muže zamilovala. A zeptejte se sama sebe: Určitě by se tak stalo, kdyby byl ten muž od začátku jiný?”

Jak se stát lepším partnerem? Rady, díky kterým vztah vydrží déle

Vztahy a sex

2. Buďte vděční

Než začnete s jakoukoli kritikou druhého, uvědomte si nejprve jeho přednosti. Je to velmi jednoduchá pomůcka, jak s druhým vést i obtížnější rozhovory bez větších negativních emocí.

„Zkuste popřemýšlet o tom, co oceňujete na druhém a každý den z tohoto seznamu vyberte jednu věc, kterou druhému nahlas řekněte. Je jedno, zda mu pochválíte jeho šikovnost, vzhled, moudrost či jeho pomoc v domácnosti, důležité je dát najevo svůj respekt a vděčnost. Vaší odměnou pak bude, že pozitivních věcí bude přibývat,” doporučuje terapeutka Sarah Calvertová.

Jak muži zalichotit a polechtat jeho ego

Vztahy a sex

3. Nic nepředpokládejte

Často se stává, že ženy svým mužům neřeknou pro ně zřejmé věci v domnění, že o nich sami ví. Stejně tak mají pocit, že muži budou sami předpokládat, co mají rády, co chtějí dělat a budou i za ně činit správná rozhodnutí.

Všechny domněnky a předpoklady ale vedou jen k dalším nedorozuměním. Naučte se proto druhému přesně říkat, co od něj potřebujete, očekáváte a chcete. Nespoléhejte na to, že sám to přece ví. Vaše následné zklamání a frustrace ničemu neprospějí.

Formy vztahové manipulace, které lze do určité míry tolerovat

Vztahy a sex

4. Někdy je důležitější sdělovací tón než to, co říkáte

Naučit se s partnerem správně komunikovat nemusí být vůbec snadné. Správná komunikace podporuje emoční intimitu, což vede k většímu pocitu naplnění, porozumění, důvěry a bezpečí.

I když se naučíte si vzájemně sdělovat své potřeby, je také důležité si uvědomit, že u správné komunikace není důležitý jen obsah sděleného, ale také jazyk a tón, který používáte.

Mnoho neshod vzniká právě kvůli špatně zvolenému tónu, který v druhém může evokovat úplně něco jiného, než mu chtěl dotyčný původně sdělit. „Lidé často podceňují sílu jazyka i tónu. I proto některé hezké věci mohou vyznívat v podstatě drsně a netaktně,” upozorňuje Calvertová.

Zkuste si někdy nahrát vzájemnou komunikaci a sami sobě položte otázku, jak byste se cítili, kdyby vám někdo sděloval věci způsobem, jakým jste to před chvílí činili sami.

Najděte odvahu říct si o to, co potřebujete

Vztahy a sex

5. Odhalte, co druhý potřebuje k tomu, aby se cítil milován

Každý z nás je jiný. Zatímco některým jedincům k láskyplným pocitům postačí vzájemné dotyky, jiní potřebují neustále slyšet, že jsou milováni a další se neobejdou bez patřičné dávky intimity a sexu.

Někdy jsou k takovým pocitům zapotřebí i květiny, dárečky či věci jako snídaně do postele, pomoc v domácnosti apod.

Vždy je tedy důležité zjistit, jakou důležitost dává druhý všem uvedeným věcem.

„Pokud jedinci bude velmi záležet na tom, abyste se drželi za ruce na veřejnosti a vy to nevezmete v potaz a budete si myslet, že to druhému vynahradíte tím, že mu řeknete nahlas ‚Miluji tě‘, pak vězte, že jste na omylu. Bez patřičného fyzického kontaktu se dotyčný nikdy nebude cítit plně milovaný,” dodává Calvertová.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám