Hlavní obsah

Když snahy o miminko ničí partnerský vztah

V současné době není nic výjimečného, když se partneři o miminko snaží pár měsíců nebo rok. Bohužel, najdou se také páry, které o miminko usilují mnohem déle. Následně může jejich touha po rodičovství zamíchat partnerskými kartami. Co tedy udělat proto, abyste i během čekání na vytoužené dvě čárky na těhotenském testu zůstali sehraným párem?

Foto: Profimedia.cz

Cesta k početí miminka je leckdy náročná.

Článek

Cesta k početí miminka je leckdy náročná. Na jejím začátku si možná říkáte, že nebudete zbytečně propadat panice a „necháte tomu volný průběh“. Pravdou ale zůstává, že zmiňovaná panika se o slovo přihlásí ve chvíli, kdy už poněkolikáté v řadě spatříte na těhotenském testu jednu čárku. Spolu s jednou čárkou se dostaví také pocity smutku, marnosti, zklamání nebo frustrace.

Ať chceme, nebo ne, tyto negativní emoce se začnou propisovat také do partnerského soužití. Podle odbornice na neplodnost Reny Gowerové je situace náročná pro oba partnery.

„Zatímco vy můžete prožívat fyzický stres, který je spojen s mnoha gynekologickými vyšetřeními, váš partner může pociťovat bezmoc a strach,“ říká.

Zaostřeno na psychiku

Samozřejmě je jasné, že problémy s početím se odrážejí také na lidské psychice. Přesto je důležité myslet na to, že každý člověk tento stres zpracovává po svém.

I když si možná myslíte, že váš partner je nad věcí, ve skutečnosti možná svůj smutek nedává najevo. Vaše partnerské soužití může narušit také skutečnost, že stres je známým zabijákem libida.

Mít dítě je biologická výsada s časovým rámcem, ani IVF není zárukou úspěchu

Děti

„Sex se může proměnit z příjemného aktu na stresující a důkladně naplánovanou aktivitu. Tlak na početí zcela potlačí intimitu,“ míní psychoterapeutka Joanna Rosenblattová.

Ve výsledku budete mít méně sexu, což vašemu snažení o potomka ani partnerskému vztahu nepomůže.

„Nedostatek fyzického spojení vás navíc může připravit o tolik potřebnou blízkost, partnerské pouto a úlevu od stresu,“ říká psycholožka Kim Weissová.

Minimalizujte stresory

Jak už bylo zmíněno, snahy o miminko můžou silným způsobem ovlivnit váš partnerský vztah. Zkuste si ve chvílích krize vzpomenout, co je vaším hlavním záměrem. „Pravděpodobně si řeknete, že vše začalo touhou vytvořit nový život a dávat lásku,“ říká odbornice na vztahy Maya Brownová.

I když to není snadné, sundejte nohu z plynu a zbytečně se neutápějte v počítání dnů do ovulace. Naopak se snažte do vašeho milování opět navrátit spontánnost a romantiku. Pokud se o miminko snažíte už více než rok, pak je na místě také vyhledání odborné pomoci.

Vyšetření se budou týkat nejen vás, ale pravděpodobně také vašeho partnera. I proto je důležité, abyste se začali otevřeně bavit o neplodnosti i možných způsobech, které vedou k oplodnění.

Co negativně ovlivňuje plodnost žen

Styl

Stejně tak je stěžejní, abyste s partnerem mluvila o emocích, které přicházejí ruku v ruce s čekáním na potomka. „Všechny bychom si přály, aby nám partner uměl číst myšlenky. Bohužel, to se neděje, a tak je vždy lepší, když mu řekneme, jak se cítíme nebo co potřebujeme,“ vysvětluje psychoterapeutka Joanna Rosenblattová pro Well and Good.

Zároveň zkuste pochopit i partnerův postoj. Zbytečně ho neobviňujte z toho, že je „málo smutný“ nebo „pasivní“. Nikdy totiž nevíte, co se právě odehrává v jeho nitru.

A v neposlední řadě zkuste tuto fázi vnímat jako součást těhotenství, byť to zní paradoxně. „Těhotenství a rodičovství nemusí začínat v momentě, kdy je váš těhotenský test pozitivní. Zkuste si udělat čas na to, abyste ke svému tělu byla laskavá, pečujte o svou mysl a posilujte partnerský vztah. Především nevnímejte tuto fázi života jako promarněný čas,“ apeluje odbornice na vztahy Brownová.

„Věřte, že se situace brzy vyřeší a krize ustoupí,“ dodává Weissová.

Reklama

Výběr článků

Načítám