Hlavní obsah

Co dělat, když partner nemá chuť na sex

Novinky, ald

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodně neplatí, že se s nízkým libidem potýkají pouze ženy. I muži občas mají své dny, týdny či měsíce, kdy na sex nemají pomyšlení. Jenže zatímco pánové o svém sexuálním libidu zarytě mlčí, ženy spekulují, co za nezvykle nízkou sexuální aktivitou stojí. Pak už je jenom otázkou času, kdy napjatá atmosféra mezi partnery vyeskaluje.

Foto: Profimedia.cz

Jakmile jeden z partnerů touží po sexu více než druhý, nevěstí to nic dobrého.

Článek

Sexuální apetit je důležitým kořením vztahu, které bychom neměly podceňovat. Jakmile jeden z partnerů touží po sexu více než druhý, nevěstí to nic dobrého. O nízkém libidu se většinou mluví ve spojitosti s ženami, přitom i pánové mohou mít problém se svou sexuální vášní.

„Nedávný výzkum naznačuje, že sexuální touha u žen je na stejné úrovni jako u mužů,” říká sexuální terapeutka Nagma V. Clarková. Partnerovo nízké libido následně ovlivní nejen atmosféru v ložnici, ale také v samotném vztahu.

Jak s partnerem mluvit o své sexuální minulosti

Vztahy a sex

Může jít o fyzický problém

Většina žen si partnerovu nízkou sexuální chuť bere velmi osobně. Domnívají se, že souvisí s ochladnutím citů či nedostatečným vzrušením. Pravdou ale zůstává, že mužské libido je silně ovlivněno fyzickými faktory, obzvláště hladinou testosteronu.

Pokud váš partner bojuje s nízkou hladinou testosteronu, pak pravděpodobně chuť na sex nemá. Vliv na libido mají i některá onemocnění.

„Srdeční problémy, vysoký cholesterol a cukrovka způsobují pokles sexuální touhy vašeho partnera,“ říká klinická sexuoložka a vztahová terapeutka Rhonda Milradová.

Zároveň sexuální apetit ovlivňují také některé léky. Clarková například upozorňuje na antidepresiva či léky určené na léčbu vysokého krevního tlaku.

Pokud se domníváte, že za nízkým libidem stojí fyzický problém, pak se nebojte partnera vyzvat k návštěvě lékaře. Ten následně provede testy či upraví medikaci.

Jak se s věkem proměňuje sexuální touha

Vztahy a sex

Klape vám to?

Za poklesem libida může stát i problém ve vztahu. Buď vyřčený, nebo stále tutlaný. Nikoho asi nepřekvapí, že emoce jako hněv či frustrace ničí sexuální vášeň.

„Pokud mezi sebou máte konflikt, pak odmítnutí sexu vnímejte jako zprávu, ve které vám partner sděluje své naštvání,“ vysvětluje Milradová pro Health. Nulová sexuální aktivita může být také důsledkem stresového období, které váš partner zažil například v práci.

Nezapomínejte na partnerovy pocity

I když to není jednoduché, zkuste se vžít do partnerovy kůže. Také pravděpodobně trpí, protože vám nemůže dát něco, na co jste zvyklá. Dost možná se cítí v křeči a každé odmítnutí je pro něj stresující.

Zkuste se vyhnout obviňování a nepříjemnému nátlaku, a naopak k této otázce přistupujte citlivě. V ideálním případě se ho v klidu zeptejte, co se děje a zda mu můžete jakkoliv pomoc.

„Je důležité, aby páry diskutovaly o svých sexuálních touhách, vzájemně se podporovaly a hledaly způsoby, jak problém vyřešit,“ říká Milradová. Pokud jde o intimní život, pak se vyplatí, když nebudete tlačit na pilu.

Clarková doporučuje, abyste hledala způsoby intimního splynutí, které nutně nemusí skončit sexem. „Partnera s nižší sexuální touhou může toto chování vyprovokovat,“ dodává.

Co dělat, když je partner naprosto beznadějný v posteli

Vztahy a sex

Vyhledejte odbornou pomoc

Zkusili jste s partnerem všechno, avšak jeho sexuální touha je stále na bodu mrazu? Rozhodně není od věci, když si necháte poradit od odborníka.

„Pokud pár nedokáže vyřešit tento problém sám, doporučuji vyhledat odbornou pomoc a pracovat s vyškoleným a zkušeným sexuálním terapeutem,“ říká Clarková.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si s partnerem užít více sexu

Sex je důležitou součástí každého vztahu. Ať už si ho někdo užívá denně nebo jen jednou týdně, pravdou je, že po čase začíná jeho intenzita pomalu klesat....

Výběr článků

Načítám