Hlavní obsah

Jak s partnerem mluvit o své sexuální minulosti

Novinky, ald

Téma sexuální minulosti je pro mnohé páry tabu. Není divu, vždyť nikomu není příjemné hovořit o svém bývalém partnerovi či poslouchat, jak si milovaná polovička užívala s někým jiným. Pokud ale seberete veškerou odvahu, můžete z tohoto tématu vytěžit maximum. Stačí vědět, jak na to.

Foto: Profimedia.cz

Sexuální minulost je citlivé téma.

Článek

Sexuální minulost je citlivé téma, které je opředeno emocemi a studem. Některé ženy se stydí za svou bohatou sexuální zkušenost, jiné naopak za to, že neměly příliš mnoho partnerů. Zároveň v novém vztahu nechceme přiznat, že jsme například zažily trojku, BDSM nebo intimní styk s člověkem stejného pohlaví.

„O sexuální minulosti je těžké hovořit, protože na to nejsme zvyklí,” říká terapeutka Holly Richmondová. Přesto všechno se čas od času může konverzace k tomuto tématu stočit.

Pokud se rozhodnete svou sexuální minulost poodhalit, může to mít pozitivní vliv na váš současný sexuální život. Snáze dokážete vyslovit své sexuální potřeby, nebudete cítit stud, a především budete sama sebou.

Proč bude váš počet partnerů pravděpodobně stejný jako vaší matky

Vztahy a sex

Ideální čas neexistuje

Možná se ptáte, kdy otevřít toto téma. Bohužel, správná odpověď neexistuje. Každý vztah je jiný a každá dvojice má své hranice intimity.

Vyplatí se, když v této otázce nebudete tlačit na pilu a necháte věci přirozeně plynout. Vhodnou dobu jistě samy poznáte.

Jak vést citlivý rozhovor?

Před samotným rozhovorem byste měla vědět, čeho chcete dosáhnout. Chcete se v novém vztahu cítit sama sebou? Máte potřebu být ke svému partnerovi upřímná? Nebo chcete ulevit svému svědomí?

„Pokud víte, proč o své sexuální minulosti chcete mluvit, snáze vycítíte čas, kdy toto téma nakousnout,“ říká sexuální koučka Kristine D'Angelová.

Jakmile tedy ucítíte, že je vhodná příležitost, směle do toho. „Na úvod partnerovi řekněte, proč je tato konverzace pro váš vztah důležitá,” radí D'Angelová pro Shape. Během samotného rozhovoru byste neměla hovořit o zážitcích, které jsou vám nepříjemné. Nikde není psáno, že na sebe musíte prozradit úplně všechno.

„Nezapomeňte ani na partnerovu sexuální minulost. Dejte mu tedy prostor, aby se vám v tomto ohledu více otevřel,” říká D'Angelová a dodává, že teprve v ten moment se u vás rozvine hluboká partnerská intimita.

Jaký je ideální počet sexuálních partnerů

Vztahy a sex

Bojím se odsouzení

Je naprosto přirozené, že během otevřeného rozhovoru máte strach. Odsouzení, pohrdavost nebo třeba zklamání jsou emoce, které k tomuto typu konverzace bezpochyby patří. Přesto byste si měla uvědomit, že milující partner dokáže leccos zvládnout.

„Sdělte svému partnerovi, že tyto zkušenosti byly pro váš sexuální rozvoj důležité, avšak dnes už jste někde jinde. Ujistěte partnera, že se nemusí cítit špatně nebo nedostatečně,” doporučuje Richmondová.

Zároveň si uvědomte, že není vaší povinností odhalit celou sexuální minulost. „Je rozdíl mezi soukromím a tajemstvím. Každý má právo na soukromí, a pokud existují aspekty vaší sexuální minulosti, které si chcete nechat pro sebe, je to naprosto v pořádku,“ říká Richmondová.

Je to váš život, a pokud nechcete, aby váš partner věděl například o sexuálním klubu, do kterého jste ve dvaceti chodila, je to vaše věc. Možná se později otevřete. Možná ne. Vše závisí jenom na vás.

Časté lži, které ženám ničí jejich sexuální život

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Související články

Proč nemůžeme věřit vlastní paměti

Šálil vás někdy zrak? A co takhle vaše paměť? Podle odborníků to dělá často. Blízkou i vzdálenou minulost si často pamatujeme trochu jinak než ti, se kterými...

Jak se správně pohádat

Dá se s partnerem pohádat správně? Jít do konfliktu je často riziko, ale pokud chceme na světlo vynést nepříjemné vztahové věci, nejde to jinak. Podle...

Výběr článků

Načítám